Veoma dobri odnosi Beograda i Skoplja, Kosovo jedino otvoreno pitanje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Nov.2019, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veoma dobri odnosi Beograda i Skoplja, Kosovo jedino otvoreno pitanje

Predsednik Aleksandar Vučić priredio je danas svečani doček za predsednika Severne Makedonije Stevu Pendarovskog, koji boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji.

Vučić je izjavio da Beograd i Skoplje imaju veoma dobre odnose, sa više poverenja nego ranije, bez otvorenih pitanja, osim kosovskog, i uz unapređenje ekonomske saradnje.

"U političkim odnosima, osim različitih stavova u pogledu nezavisnosti Kosova, nemamo nijedno drugo otvoreno pitanje. Želimo da gradimo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << najbliže prijateljske odnose", rekao je Vučić.

Vučić je dodao da je sa makedonskim predsednikom imao iskren i otvoren razgovor o svim ključnim pitanjima u bilateralnim odnosima dve zemlje, regionalnim inicijativama i ključnim regionalnim pitanjima.

"Beograd i Skoplje imaju veoma dobre odnos, čini mi se sa više poverenja nego pre godinu ili dve i ti odnosi će ići samo u boljem smeru", rekao je Vučić.

Dodao je da ekonomska saradnja dve zemlje napreduju i da se očekuje da ove godine trgovinska razmena bude blizu jedne milijarde, što bi, kaže, bila važna psihološka granica da je zajednički mnogo urađeno.

Kako je rekao, uvek je srž i suština u ekonomskim odnosima, te izneo podataka da je 2018. godine razmena iznosila 857,8 miliona evra, a da je u devet meseci ove godine zabeleženo povećanje od 7,6 odsto.

Predsednik Severne Makedonije je uoči prve zvanične posete Beogradu rekao da Srbija i Severna Makedonija, kao dve susedne i prijateljske zemlje koje nemaju otvorenih pitanja i dele zajedničku istoriju i strateški cilj – članstvo u Evropskoj uniji, imaju istu viziju za budućnost.

Podsetio je da je deo posete uključuje i susret privrednih komora, što pokazuje posvećenost nastojanju da dve zemlje ojačaju trgovačku razmenu i ekonomsku saradnju.

Planirano je da se predsednik Severne Makedonije sastane sa predsednicom vlade Anom Brnabić i predsednicom parlamenta Majom Gojković.

Vučić, Pendarovski i Pahor sutra na Forumu mladih u NS

Vučić će boraviti sutra u Novom Sadu, gde će s Pendarovskim i predsednikom Slovenije Borutom Pahorom učestvovati na četvrtom Regionalnom forumu mladih lidera.

Forum će biti održan u Hotelu "Park", s početkom u 10.15, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svečani doček za Pendarovskog ispred Palate "Srbija"

Izvor: RTS, 22.Nov.2019

Predsednik Aleksandar Vučić priredio je svečani doček za predsednika Severne Makedonije Stevu Pendarovskog, koji boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji. . Nakon dočeka ispred Palate "Srbija", uz svečanu Gardu Vojske Srbije...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.