Peking: Pozivamo SAD da ukinu sankcije ili će snositi posledice

Izvor: Vostok.rs, 21.Sep.2018, 10:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Peking: Pozivamo SAD da ukinu sankcije ili će snositi posledice

Kina je uputila Sjedinjenim Američkim Državama ozbiljnu izjavu zbog juče uvedenih sankcija zbog vojne saradnje sa Rusijom, izjavio je portpatol Ministarstva spoljnih poslova Kine Geng Šuang, prenose RIA Novosti.


„Kineska strana izražava svoju krajnju ogorčenost zbog navedenih akcija (novih sankcija). Postupci američke strane su grubo narušili osnovne principe međunarodnih odnosa“, rekao je on.


Peking poziva SAD da isprave svoje greške i ukinu takozvane sankcije nametnute Kini zbog vojne saradnje sa Rusijom, jer će u protivnom američka strana morati da snosi posledice, naglasio je portparol.


On je dodao da američke sankcije podrivaju odnose između kineskih i američkih oružanih snaga.   


U četvrtak je Vašington uveo ograničenja Odeljenju za obuku i snabdevanje Centralnog vojnog saveta Kine i njenog šefa Lija Šanfua. Savet upravlja oružanim snagama zemlje, na čijem čelu je neposredno Si Đinping.


Bela kuća je objasnila da su sankcije izazvane kupovinom od ruske strane Su-35 u decembru prošle godine i raketnih sistema S-400 u januaru 2018. godine. Obe transakcije obavljene su nakon stupanja na snagu antiruskih sankcija.


Vašington je precizirao da su nove mere usmerene na Moskvu, ali ne podrazumevaju podrivanje odbrambenih sposobnosti Rusije i Kine. 

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Kina upozorava SAD: Povucite sankcije ili snosite posledice

Izvor: VOA, 21.Sep.2018

Kina je zatražila od Sjedinjenih Država da povuku sankcije uvedene kineskoj vojsci zbog kupovine ruskog oružja, uz upozorenje da će u suprotnom "snositi posledice". Portparol Ministarstva inostranih poslova Geng Šuang rekao je da je Peking uložio zvanični protest Sjedinjenim Državama. "Američki...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.