Pastor: Vreme za istorijsko pomirenje Mađara i Srba

Izvor: Politika, 08.Jan.2012, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pastor: Vreme za istorijsko pomirenje Mađara i Srba

NOVI SAD – Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor ocenio je danas da su u ovoj godini stvoreni bolji uslovi za rad Mešovite srpsko-mađarske komisije istoričara, koja treba da istraži zločine počinjene od 1941. do 1948. godine.

Pastor je rekao da nakon okončanja rada te komisije, parlamenti dve zemlje treba da prihvate zajedničku skupštinsku odluku u kojoj bi se priznali i osudili ratni zločini koje su dve nacije počinile u Drugom svetskom ratu i nakon njega. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<

„To bi vodilo ka istorijskom pomirenju dva naroda”, rekao je Pastor za današnji novosadski Mađar so.

Prema njegovim rečima, u ovoj godini je u budžetu Srbije predviđeno 10 miliona dinara za rad komisije, dok u prethodnoj godini komisija nije raspolagala nikakvim sredstvima.

Pastor je naveo da je Mađarska u prošloj godini finansirala svoj deo komisije sa 100.000 evra za istraživanja. Rad mešovite akademske komisije oslonjen je na Mađarsku akademiju nauka i Srpsku akademiju nauka i umetnosti.

Beta

objavljeno: 08/01/2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.