Izvor: Blic, 11.Mar.2012, 17:25

Partije opstruiraju ombudsmana: Zaštitnika građana nema ko da zaštiti

Partije opstruiraju ombudsmana: Zaštitnika građana nema ko da zaštiti

Nijedna stranka ili institucija nije se dosad usudila da smeni Sašu Jankovića, zaštitnika građana, mada su više puta pokušali da mu smanje ovlašćenja. Upravo to bi moglo da se dogodi, jer partije sakrivene iza procedure i odluke da se ne saziva Skupština tokom predizborne kampanje praktično dovode do smene jednog od najupornijih kritičara loših sudova, spore administracije i samovolje vlasti.

Parlament je još u februaru probio zakonski rok da šest meseci pre isteka >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Jankovićevog mandata započne proceduru izbora novog ombusdmana, odnosno reizbora Jankovića. Vladajuća većina u Skupštini neće sada da usvoji izmene Zakona o zaštitniku građana koje bi omogućile da ombudsman ostane na funkciji do reizbora ili izbora novog. Izmenu zakona preporučila je Venecijanska komisija, kako bi se sprečila opstrukcija nezavisnog organa koja je uočena u državama iz okruženja. Prema tom receptu, politička vlast prvo pusti da ombudsmanu istekne mandat, pa onda njegov posao poveri vršiocu dužnosti koji ne može da postupa ni slobodno, ni nezavisno, niti u punom kapacitetu.

Indikativno je da je vlast, takođe iz proceduralnih razloga, u sličnu poziciju nedavno dovela i poverenika za informacije od javnog značaja, koji je reizabran tek posle upornog pritiska javnosti. Upravo poverenik je nedavno i upozorio na to šta se sprema. Da bi ombudsman mogao nesmetano da nastavi svoj posao, Skupština bi morala da se sastane tokom predizbornog perioda i odluči da reizabere Jankovića ili bar usvoji izmene Zakona o ombudsmanu kojima bi se omogućilo da i nakon isteka mandata zaštitnik građana nastavi mandat do reizbora ili izbora novog.

Šteta i za državu

- Ako posao nisam radio dobro, treba izabrati onog za koga se veruje da može bolje. Ali, ostaviti zemlju bez ombudsmana punog kapaciteta - bilo bi šteta i za građane i za državu - kaže Saša Janković za „Blic”.

Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja, navodi da zakon nije sporan i sa stanovišta izborne utakmice i apeluje na poslaničke grupe da ga usvoje. Međutim, vladajuće stranke su ostale nezainteresovane. Slavica Đukić Dejanović, predsednica Skupštine i Odbora za ustavna pitanja, u čijoj je nadležnosti izbor ombudsmana, kaže za „Blic” da nema političke volje da se udovolji Šabićevom apelu.

- Iako podržavam Šabićev apel i Janković lično ima moju podršku, to je samo jedan glas. Većina smatra da je predizborna atmosfera takva da bi sve to bilo iskorišćeno u kampanji, kao i da u proceduri ne postoji nijedan predlog koji bi zahtevao sazivanje Skupštine - kaže za „Blic” Slavica Đukić Dejanović, predsednica Skuštine Srbije.

Liberalno-demokratska partija i Savez vojvođanskih Mađara su ostali usamljeni u podršci ombudsmanu, koji je u UN po stepenu nezavisnosti ocenjen rejtingom A.

- Apsolutno je neophodno da se parlament sastane i da novi mandat sadašnjem zaštitniku građana i to ne sme trpeti zbog kalkulisanja s izborima. LDP daje potpunu podršku Saši Jankoviću, koji je stekao ogroman ugled i ovde i na međunarodnom planu i koji je pokrenuo tu instituciju - rekao je Čedomir Jovanović, lider LDP, za „Blic”.

Balint Pastor, šef poslaničke grupe manjina, kaže da bi u slučaju reizbora ombudsmana ili promene navedenih zakona bilo opravdano da Skupština zaseda.

- Nećemo predlagati nikoga, ali rezultati rada ombudsmana su najbolja preporuka. Prirodno je da ombudsman nije omiljen u vlasti, ali nije važna ljubav, nego njegov rad, a u slučaju Saše Jankovića je to za svako poštovanje - kaže Pastor za „Blic”.

Predsednik Transparentnosti Srbija Vladimir Goati kaže da se nameće utisak da je ombudsman, koji uz poverenika za informacije čini drugi jak beočug u lancu antikorupcijske borbe, svojim dosadašnjim angažmanom doveo u pitanje nečije interese.

- Jedna u nizu isprobanih tehnika da se ova institucija onemogući u radu je njeno prebacivanje u v.d. stanje. Time njen autoritet postaje neuporedivo manji, a vršilac dužnosti glineni golub. To se čini u nezgodnom trenutku, jer naša neuspešna borba protiv korupcije može da bude i neuspešnija - naglašava Goati.

Parlament može da zaseda

- Verujem da Skupština neće dozvoliti da se blokira rad jedne od najvažnijih institucija. Parlament ima ustavno-pravni kapacitet da zaseda i u predizbornom periodu i bio bih srećan da se to dogodi bar još jednom ili dva puta - rekao je za „Blic” Vlatko Ratković, predsednik Zakonodavnog odbora Skupštine.

Povezane vesti: Otvorene nove prostorije ombudsmana u Bujanovcu Zaštitnik građana traži budžet prema zakonu

Nastavak na Blic...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.