Izvor: Blic, 12.Okt.2016, 16:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PREPUCAVANJA POSLANIKA Gojković: Šutanovac me digao sa mesta na Čolinom koncertu

Skupština Srbije nastavila je danas raspravu o izboru članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), ali je sednicu obeležila burna rasprava i međusobno prepucavanje poslanika - od toga ko je moler, ko je za rijaliti program, kako se Dragan Šutanovac nevaspitano poneo prema Maji Gojković....

Poslanici opozicije su u raspravi ocenili da je REM poluga vlasti koje ne reaguje na cenzuru u medijima ni na loš kvalitet programa, i da će izabrani kandidati biti samo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << "sluge režima".

Poslanica Srpske radikalne stranke (SRS) Aleksandra Belačić ocenila je da su kandidati za članove REM-a partijski kadrovi ponikli iz prošlog režima, a koji su se radi lične koristi priklonili SNS.

- To su lica koja nisu u stanju da nezavisno i objektivno obavljaju svoj posao - rekla je Belačić i ukazala na niz propusta REM-a kao što su neprimereni rijaliti program i nejednaka zastupljenost političkih stranaka u medijima. Kako je istakla, REM treba rasformirati, a njegove članove u prethodnom sazivima krivično goniti zbog dodele frekvencija i manipulcija sa oglasnim prostorom na starnim televizijama.

Ona je navela i da SRS ima informacije da će za članove REM-a biti izabrani Goran Peković i Đorđe Vozarević, a da dovoljan broj glasova neće dobiti Milan Antonijević ni Snežana Stojanović Plavšić, koji su kadnidati udruženja čiji su ciljevi ostvarivanje slobode izražavanja i zaštita dece.

Šešelj: Đuka vodi najgori rijaliti program

Reagovao je poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Đukanović i ocenio da je skandal to što lider radikala Vojislav Šešelj ne može da gostuje na RTS-u gde, kako je rekao, treba da budu predstavljene sve parlamentarne stranke.

Šešelj je Đukanoviću poručio i da je za radikale najgori rijaliti program onaj koji se prikazuje u jutarnjem terminu na TV Kopernikus, a koji vodi Đukanović.

- Za nas je najgori rijaliti, onaj koji se emituje pre podne na TV Koprenikus valjda svaki dan, emisija kod Đuke molera. Nikada ništa nepristojnije nismo čuli u drugim rijaliti programima nego što se tamo čuje. Takvi napadi, podmetanja i obezvređivanja ljudi čudo ne viđeno. Tako nešto u Srbiji nije bilo ni za vreme dosmanlija - rekao je Šešelj.

Đukanović mu je odgovorio da prihvata da je moler i da vodi rijaliti, ali da makar nije licemeran "kao oni koji prvo napadaju rijaliti programe, a onda odu da se druže sa Zmajem od Šipova (jedan od učesnika u rijaliti programa) da bi došao do nekih glasova".

Šešelj mu je rekao da ga nije nazvao "Đuka moler" da bi vređao molere.

- Njima svaka čast, oni časno obavljaju svoj posao, i ne izvode moleraj iza ponoći u Državnoj lutriji Srbije kao Đukanović gde još nisu razrešene brojne afere - kazao je Šešelj.

- Jeste ja sam Đuka moler i ja sam sam sebi smislio taj nadimak da bi zaštitio neke ljude tamo, a tužilaštvo, jedva čekam da me pozovu, ako pokrenu taj slučaj, jer svašta bi mogao tamo da kažem, nekima baš ne bi bilo dobro upravo zbog tog moleraja u Državnoj lutriji Srbije - odgovorio mu je Đukanović.

I Jerkov o rijalitiju

O rijaliti programu i nizu kritika na rad REM-a govorila je i poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov, navodeći da je nedopustivo da se za brojne skandalozne programe REM proglašava nenadležnim, i da ne čini ništa kada jedna od televizija s nacionalnom frekvecnijom ne radi u skladu sa propisima.

- Nije tačno da vlasnik privatne TV možete da emituje šta hoće, taj vlasnik se prijavio na neki konkurs, dobio nacionalnu frekvencija na osnovu nekih uslova koje treba da ispunjava, i strašno je da kada REM konstatuje da jedna od TV ne poštuje propise, potom ne uradi ništa - rekla je Jerkov i dodala da zato neko ko je poput Gorana Pekovića bio član REM-a, to ne treba ponovo da bude.

Đukanović joj je rekao da se slaže da ima jako loših emisija na TV i podsetio je da se 2009. godine emitovala emisija "Trenutak istine", "gde su mogle da se čuju neverovatne gadosti, ali da ona tada nije reagovala".

- Gde je bila ta vaša etika tada, nigde jer su vam takve emisije tada odgovarale - kazao je Đukanović.

U raspravu o rijalitima uključila se i Gojkovićeva

Predsednica Skupštine Srbije i Odbora za kulturu i informisanje Maja Gojković izjavila je danas da su rijaliti programi o kojima se već dva dana priča u Skupštini Srbiji, počeli da se prikazuju još 2006. godine za vreme vlasti DS i DSS.

Ona je, odgovarajući na kritike opozicije da su članovi REM-a "sluge režima" i da ne rade dobro svoj posao, rekla da demokratama to telo nije smetalo dok su bili na vlasti kada su rijaliti počeli da se emituju i kada se o opoziciji u kojoj je tada bio Aleksandar Vučić, moglo pročitati samo u negativnom kontekstu.

- Kada je rijaliti počeo sa emitovanjem u našoj državi - to je bilo 2006. godine i rijaliti Veliki brat je prvi počeo da se emituje na TV B92. U to vreme predsednik je bio Boris Tadić, a premijer Vojislav Koštunica - rekla je Maja Gojković.

Ali, kako je dodala, "to nije bilo dosta" pa je posle toga počeo VIP Veliki brat u kome se jedan od učesnika skinuo go, a Vip osobe su bile pevčice poput Mire Škorić, Jelene Karleuše i Zorice Marković i maneken Filip Kapisoda koji je ubio svoju devojku pevačicu Kseniju Pajčin.

- To smo svi mi gledali za vreme DS-a. E to je utisak nedelje ove diskusije - kazala je Maja Gojković.

DS: Bilo je rijalitija, ali i slobode govora

Na njene navode reagovao je poslanik DS-a Goran Ćirić koji je kazao da u vreme kada je DS bio na vlasti možda jeste bilo rijaliti programa, ali je bilo i slobode govora i emisije "Utisak nedelje".

U polemiku se uključio i šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović koji je naveo da Aleksandar Vučič nije odgovoran za uvođenje rijalitija, ali da ima drugu vrstu odgovornosti jer je usavršio i podigao rijaliti šou na jedan viši nivo, a nakaradni TV programi se emituju uz prećutnu podršku REM-a.

Kako je Šutanovac digao Gojkovićevu na Čolinom koncertu

Tokom rasprave Maja Gojković je govorila i o događaju sa koncerta Zdravka Čolića od pre nekoliko godina kada ju je sadašnji šef demokrata Dragan Šutanovc, a u to vreme ministar odbrane, podigao sa mesta na kom je sedela, što ukazuje na njegovo nevaspitanje i način ponašanja tadašnje vlasti.

Ćirić joj je na to rekao da je ona sedela na mestu za koje je Šutanovac kupio karte i da je tu došao sa porodicom.

- On na koncert nije došao sa porodicom već sa 20 kobri i meni i roditeljima Zdravka Čolića samo rukom pokazao da ustanemo sa mesta na kojima smo sedeli. A karte niko od nas nije kupio već smo ih dobili od menadžera Zdravka Čolića - odgovorila je Maja Gojković.

Ko su predloženi članovi

Skupština Srbije nastavila je danas raspravu o izboru članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) koje su predložili resorni odbor Skupštine Vojvodine, udruženja izdavača elektronskih medija i udruženja novinara u Srbiji, kao i udruženja čiji su ciljevi ostvarivanje slobode izražavanja i zaštita dece.

Siniša Isakov i Đorđe Vozarević su kandidati Odbora Skupštine Vojvodine, a Goran Peković i Biljana Ratković Njegovan kandidati udruženja izdavača elektronskih medija i udruženja novinara u Srbiji.

Snežana Stojanović Plavšić i Milan Antonijević su kandidati udruženja čiji su ciljevi ostvarivanje slobode izražavanja i zaštita dece.

Pročitajte još

Skupština Srbije treba da se odluči za jednog kandidata resornog vojvođanskog odbora, jednog kandidata udruženja novinara u Srbiji i jednog kandidata udruženja čiji su ciljevi ostvarivanje slobode izražavanja i zaštita dece.

Tokom jučerašnje rasprave, poslanici opozicije su kritikovali rad tog tela navodeći da se oglušuje o ugroženu slobodu medija, da ne reaguje na loš kvalitet televizijskog programa, ni na najezdu rijaliti programa, a radi "u službi režima".

Sednica prekinuta zbog mirisa paljevine

Skupština Srbije prekinula je sinoć raspravu o izboru članova saveta REM nakon što su poslanici osetili miris paljevine. Ispostavilo se da je miris došao spolja.

Kako je saopštio MUP, pripadnici Sektora za vanredne situacije su, nakon dojave da se oseća miris paljevine u sali Narodne skupštine, izvršili pregled kompletnog prostora, kao i ventilacionih kanala i uređaja.

Tom prilikom nisu pronašli tragove požara, a pretpostavlja se da je neprijatni miris došao spolja kroz ventilacione otvore, saopšteno je iz MUP.

Takođe, dodaje se, netačne su tvrdnje koje su pojavile u pojedinim medijima da su poslanici i zaposleni u Narodnoj skupštini evakuisani.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.