POLITIČKA SCENA NA SKENERU Šta su najveće prednosti i mane stranaka u Srbiji

Izvor: Blic, 13.Avg.2017, 21:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POLITIČKA SCENA NA SKENERU Šta su najveće prednosti i mane stranaka u Srbiji

Dominacija jedne stranke, još dve manje partije sa razvijenim infrastrukturama, ali i finansijskim problemima, perspektivni pokret u nastajanju i nekoliko organizacija na ivici ili ispod cenzusa. Tako u najkraćem izgleda srpska politička scena danas.

Kako stvari stoje, malo toga će se u bliskoj budućnosti promeniti. Naprednjake sa popularnošću iznad 50 procenata, razvijenom infrastrukturom i finansijama teško da će neko uspeti da pobedi. Socijalisti opstaju sa gotovo identičnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << podrškom godinama, a tek će se videti hoće li ih i koliko odluka da nemaju svog predsedničkog kandidata na izborima koštati. Ako tako i ne bude, onda će teško ostati imuni i ukoliko odluče da na gradske izbore opet izađu na zajedničkoj listi sa SNS i bez svog kandidata... Demokrate po jednim istraživanjima beleže blagi rast, po drugima su ispod cenzusa. Ipak, i dalje važe za najjaču opozicionu opciju, bar kada je reč o unutrašnjoj organizaciji. Pokret slobodnih građana mogao bi na krilima dobrog rezultata Saše Jankovića na izborima za predsednika da utvrdi svoju popularnost. Možda najveća nepoznanica jeste budućnost Vuka Jeremića...

Bojan Klačar, izvršni direktor Cesida, za “Blic” je govorio o prednostima, manama i budućnosti političkih subjekata.

Srpska napredna stranka

Najveća prednost naprednjaka jeste to što je reč o ozbiljnoj organizaciji, sa stabilnom infrastrukturom, finansijama i logistikom. Imaju ozbiljan rejting i ubedljivo najpopularnijeg lidera. Mana može biti to što su podigli očekivanja građana na visok nivo i kada ta očekivanja više ne budu mogli da ispunjavaju, mogu dospeti u problem. Osim disbalansa snaga između stranke i Vučića, oni nemaju adekvatnu alternativu za njega i to će u jednom trenutku postati problem.

Aleksandar Vučić

Već pet godina u istraživanjima ima broj pozitivnih ocena iznad 40 odsto i poverenje preko 50 procenata. Ima dobre odnose sa najvećim delom međunarodne zajednice, a jedini je u stanju da motiviše svoje birače. Njegova prednost trenutno je ta što je na poziciji predsednika, pa negativne stvari u radu Vlade neće biti fakturisane njemu. Učestvovaće u onom što proceni da mu može biti prednost, poput „Ikee“ ili „Leonija“, dok će se kloniti štrajkova poput onih u „Goši“ ili „Fijatu“, suše, energetike...

Socijalistička partija Srbije

Druga po snazi u pogledu resursa. Imaju kadrovske resurse, proverene političare, vuku benefit iz saradnje sa naprednjacima, vode ozbiljna ministarstva. Ukoliko se dogovore o zajedničkom nastupu na beogradskim izborima sa SNS, to bi mogla da bude mana, jer će značiti da preskaču dva izborna ciklusa zaredom. SNS bi u političkom smislu mogao da ih pregazi zbog čega se u stranci nakupilo nezadovoljstvo.

Ivica Dačić

Posle Vučića najtalentovaniji političar u pogledu političke komunikacije. Ima ozbiljno iskustvo, na jako važnoj je funkciji i ima dobre odnose i sa Rusijom i sa Zapadom. Talentovan u komunikaciji, ima politički instinkt, veštinu pregovaranja... Zbog odluke o strateškoj saradnji sa SNS, u SPS su se nagomilale tenzije i on pred sobom ima izazov da ih prebrodi.

Demokratska stranka

Jedina opoziciona stranka sa infrastrukturom. Usled dolaska Dragana Šutanovca na njeno čelo, stranka se stabilizovala. I dalje je prepoznatljiva u javnosti i bez obzira na sadašnji rejting, možda jedina u opoziciji ima potencijal da raste. Ozbiljan problem DS ima zbog finansijske situacije zbog koje ne mogu na ozbiljan način da se bave politikom i kampanjom. Nisu rešili odnos ni sa bivšim članovima koji su napravili svoje stranke, kao ni između nekadašnjih lidera i današnjeg rukovodstva.

Dragan Šutanovac

Ima političko iskustvo, dugo je u stranci. Vodio je ozbiljno ministarstvo bez većih primedaba na račun njegovog rada. Ima dobre odnose sa različitim strukturama u nekada velikom DS. Problem su afere i skandali koji se vezuju za njegovo ime, od kojih su neki i neopravdani, ali imidž je već kreiran i teško će se toga osloboditi. To smanjuje mogućnost DS da igra na kartu svog lidera.

Srpska radikalna stranka

Njihova najeća prednost, ali i mana jeste lider stranke Vojislav Šešelj. Na talasu njegove političke prošlosti i načina rada radikali bi mogli da pređu cenzus, ali posle njega, kada u nekom trenutku odluči da se povuče, ne ostaje ništa. Prednost je što uvek postoji jedan broj ekstremnih desničara koji u SRS i Šešelju vide rešenje. Cepanjem velike SRS došlo se do toga da ekstremne, nacionalističke teme više ne mogu biti popularne kao nekad, budući da postoji konsenzus najvećeg dela društva oko evropskih integracija.

Vojislav Šešelj

Njegova prednost je ogromno političko iskustvo i dar da od politike napravi šou. U tome se odlično snalazi. Mana je što ne može ozbiljno da računa na ozbiljnog partnera s kojim bi mogao da napravi ozbiljan rezultat. Njegova pojava takođe, za većinu domaće i međunarodne zajednice, nije prihvatljiva.

Dosta je bilo

Čvrst opozicioni i antipartistički stav. Borba protiv partokratije zanima određeni deo biračkog tela koje za sve svoje probleme krivi politiku i stranke. Nedostaci su nesnalaženje u krupnim političkim odlukama, poput nastupa na predsedničkim izborima ili odnos sa potencijalnim koalicionim partnerima, odsustvo političkog iskustva i nesnalaženje u komunikaciji sa strankama, medijima, organizacijama koje drugačije misle.

Saša Radulović

Istrošio je pozitivan nalet koji je imao kao nova politička figura posle dobrog rezultata na parlamentarnim izborima. Loše je komunicirao, loše procenjivao, loše odluke donosio i došlo je do toga da je nepoželjan partner. Ima jasan opozicioni stav, ali je napravio previše političkih neprijatelja.

Dveri

Njihova velika prednost jeste što imaju mlado članstvo i biračko telo, što govori da bi mogli da imaju budućnost. Imaju energiju, veruju iskreno u ideju za koju se zalažu, prisutni su i na terenu i na mrežama. Imaju geografske džepove gde imaju sigurnu podršku, poput Čačka sa okolinom. Doneli su lošu odluku oko nastupa na predsedničkim izborima i izgubili na političkom zamahu. Koalicioni potencijal im je slab.

Boško Obradović

Relativno je mlad, energičan, nema afere iza sebe, nije potrošen, a opet ima solidno političko iskustvo. Kao i stranka koju vodi, njegov najveći problem je to što je lista potencijalnih saradnika među drugim političkim opcijama prilično uska.

Socijaldemokratska partija Srbije

Imaju čvrsto utemeljenje u bošnjačkoj zajednici, vuku dosta benefita preko svog lidera Rasima Ljajića i njegovog učešća u Vladi, što im je i omogućilo da naprave stranačku infrastrukturu, mada ne po celoj Srbiji. SDPS je prihvatljiva za veliki broj političkih opcija. Mogu da sarađuju i sa naprednjacima, ali i sa bilo kojom drugom opcijom koja posle SNS dođe na vlast. Učešće u različitim vladama im se negativno odrazilo na prepoznatljivost, ali i na imidž.

Rasim Ljajić

Ima političko iskustvo, dobre odnose s medijima, poštovan je u regionu, u međunarodnoj zajednici i kod Bošnjaka. Kao minus mu se može pripisati to što ostavlja utisak da ne bira s kim će sarađivati.

LSV i LDP

Liga sigurna u Vojvodini, sa Čedom niko neće

Njihove prednosti i mane su njihovi lideri. I Nenad Čanak i Čedomir Jovanović imaju znanje i sposobnost da definišu jasnu politiku, ali su godinama tu i često se dešavalo da pojedini članovi iz stranaka odlaze upravo zbog njih. Liga ima sigurnu bazu glasača u Vojvodini, dok je LDP u ozbiljnom problemu, jer osim lidera nema ni infrastrukturu ni koalicioni potencijal.

Sudbina Jeremića, Šapića, Belog..

Najveća nepoznanica kada je reč o političkoj sceni jeste Vuk Jeremić. Ne zna se kako će na njegovo biračko telo da utiče loš rezultat na predsedničkim izborima, ni kako će izgledati njegova stranka, ko će biti u njoj... Treba očekivati da ima budućnost, ali će dosta zavisiti i od nastupa i rezultata na gradskim izborima.

Aleksandar Šapić upravlja velikom opštinom i veliki deo građana je zadovoljan kako on to radi. Prednost mu je to što je već u kampanji, kao i prepoznatljivost.

Kada je reč o beogradskim izborima, čitav teren trenutno je njegov, jer ni vlast ni opozicija još nisu doneli ključne odluke o nastupu na tim izborima. Baviće se temama bliskim običnim ljudima, izbegavaće sukobe oko “velikih” pitanja. Podložan je negativnoj kampanji, pre svega od strane vladajuće koalicije. Ne raspolaže resursima da bi mogao da ima ozbiljnu kampanju. Kad krenu kritike, oživeće one koje su se ticale njegovog obrazovanja ili trošenja opštinskih para za ličnu promociju.

Beli Preletačević ponudiće na gradskim izborima isti koncept.

Ima ličnu i energiju mladih ljudi kojima je okružen, kao i podršku birača koji su nezadovoljni političkom ponudom. Minus je što ga je napustio deo kreativnih ljudi. U politici, kao i u životu teško je dva puta prodati istu priču, posebno u kratkom roku, jer će se glasači pitati šta je smisao ako njemu daju glas.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.