POBRKALA LONČIĆE Grabar-Kitarović: U Hrvatskoj fašizma nema, ali u Srbiji sanjaju granicu kod Karlobaga

Izvor: Blic, 11.Jan.2017, 23:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POBRKALA LONČIĆE Grabar-Kitarović: U Hrvatskoj fašizma nema, ali u Srbiji sanjaju granicu kod Karlobaga

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je večeras da "odgovorno tvrdi" da "u Hrvatskoj ustaštva i fašizma nema", za razliku od srpskog parlamenta gde 21 poslanik tvrdi da je zapadna granica Srbije na liniji Virovitica-Karlovac-Karlobag.

- Ako pogledate i sastav hrvatskog Sabora, nema ni jedne parlamentarne stranke koja zastupa neku fašističku ili ekspanzionističku politiku. Za razliku od toga u srpskom parlamentu imamo 21 poslanika koji tvrde da je zapadna >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << granica Srbije na liniji Virovitica-Karlovac-Karlobag. I zato je čak i njihov predsednik na jednom skupu u Sarajevu izjavio da je to ozbiljan politički problem - rekla je Grabar-Kitarovićeva u emisiji "Iza zavese" HRT.

Ona je kazala da Hrvatska želi da u Srbiji ima "političkog partnera sa kojim će rešavari otvorena pitanja".

- Do teških pitanja još nismo ni došli, ali Srbija treba da promeni svoju retoriku jer nikome ne pomaže. Uvek sam za konstruktivni pristup, neću se vraćati u prošlost, Hrvatska je pobedila u Domovinskom ratu, Oluja je bila legitimna operacija, Srbija to neće da prizna, ali možemo da idemo dalje u našim odnosima - poručila je Grabar-Kitarovićeva.

Izjavila je i da je tokom nedavne posete SAD, za koju tvrdi da je bila službena i radna, sa novoizabranim američkim predsednikom Donaldom Trampom razgovarala "o odnosima sa susednim državama" Hrvatske.

- Razgovarali smo o odrednicama Trampove spoljne politike, o tome kako Hrvatska u njima može i mora da nađe svoje mesto, o našim stavovima u otvorenim pitanjima u susedstvu i o odnosima sa susednim državama i njihovim integracijama - navela je ona.

Grabar-Kitarovićeva kaže da je "shvatila da politika Trumpove administracije neće smatrati prostor jugoistoka Evrope i Hrvatsku kao jedan od svojih velikih prioriteta jer tu nema rata i nema turbulencije".

- Fokusiraće se na Siriju, na Irak, Iran, na odnose s Rusijom i zbog toga je nužno uporno stavljati naglasak na prostor jugoistoka Evrope jer ako SAD i EU izgube fokus, postoji velika verovatnoća da će se i dalje komplikovati odnosi među državama i da će se proces pristupanja članstvu EU i NATO nama susednih država još više usporiti - ocenila je hrvatska predsednica.

Ona je dodala da Hrvatska "mora da se pozicionira kao sagovornik, kao susedna država koja može da radi na stabilnosti i bezbednosti u regionu".

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Grabar-Kitarović: Srbija se naoružava, od koga se to brani?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jan.2017

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je večeras da na odluku Srbije da nabavi aviona Mig-29 ne gleda kao na trku u naoružanju, jer Srbija ima pravo da se naoružava i brani svoj vazdušni prostor, ali da bi volela da zna od koga se to Srbija brani..."Nema ništa protiv njihove saradnje...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.