Ova vest je danas odjeknula među Srbima sa obe strane Drine!

Izvor: BKTV News, 02.Sep.2017, 10:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ova vest je danas odjeknula među Srbima sa obe strane Drine!

Pomoć stiže!

Srbija će sa oko 5,5 miliona evra pomoći opštine u Republici Srpskoj, kao i opštine u Bosni i Hercegovini u kojima pretežno žive Srbi, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nakon sastanka s predsednikom RS, kao i premijerkama dve države u Predsedništvu Srbije, Vučić je naveo da je reč o više projekata podrške i pomoći narodu i institucijama RS, kao i o pomoći opštinama u kojime u BiH žive pretežno Srbi.

"Znate >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << da smo učestvovali u rekonstrukciji škole "Srbija " u Bosanskom Šamcu, kao i škole "Vuk Karadžić" u Doboju", rekao je predsednik te dodao da će Srbija finansirati izgradnju dečjih vrtića u Trebinju i Brčkom, kao i studentsko-đačkog doma u Vlasenici. Biće rekonstrukisane ulice na Palama, kao i sportske dvorane i trg u Istočnom Sarajevu. Predviđena je sanacija mosta preko Drine između Zvornika i Malog Zvornika", dodao je Vučić.

"To je oko četiri miliona evra i Srbija će pružiti podršku opštinama u Federaciji koje su nastanjene pretežno srpskim stanovništvom, poput Grahova, Drvara, Petrovca i Glamoča sa milion evra za razne projekte".

Ukupno će to biti oko pet i po miliona, poručio je predsednik Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je formiran tim od nekoliko ljudi koji će raditi na pisanju Deklaracije.

Ta Deklaracija će, istakao je, obuhvatiti pravo na upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, zatim pravo na izučavanje i negovanje srpske kulture, pravo izučavanje srpske istorije i negovanje srpske slobodarske tradicije, očuvanje nacionalne geografije, pravo na očuvanje i zaštitu srpskog kulturno-istorijskog nasleđa i pravo na informisanje na srpskom jeziku.

To su, rekao je Vučić, sfere koje će biti obuhvaćene Deklaracijom, u skladu sa svim međunarodnim javno-pravnim aktima "da dušebrižnici koji se plaše svake pomisli ili reči kada neko izgovori Srbi ili srpske..."

Očigledno je da postoje određenja trvenja i problemi u hrvatsko-bošnjačkim odnosima, konstatovao je danas Aleksandar Vučić, ali i dodao da kao predsednik Srbije ne bi da to komentariše.

"Dodik ima pravo da govori o odnosima u BiH, kao predsednik Srbije toga se klonim, ne bi bilo fer da komentarišem odnose između Bošnjaka i Hrvata, ali ni odnos između delimično službenog Zagreba i Sarajeva", rekao je predsednik Srbije odgovarajući na pitanje o najnovijem sikobu između Bakira Izetbegovića i Miroslava Tuđamana.

Naš je cilj, kako je poručio, da imamo dobre odnose i jednima i s drugima, ali i da znamo šta se zbiva.

"Ocigledno da postoje trvenja i problemi ne samo u srpsko-bošnjačkim odnosima već i u hrvatsko-bošnjačkim, a ja im želim da to prevaziđu", rekao je Vučić.

Kako je naveo, poseta Sarajevu naredne sedmice imaće smisao upravo u tome da se uspostavi dijalog, civilizovan i pristojan, kao način rešavanja srpsko-bošnjačkih problema.

"Ja želim sve najboje i Hrvatima u rešavanju odnosa s Bošnjacima", poručio je Vučić, te ponovio da ne bi da ulazi u njihove međusobne odnose.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.