Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Dec.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odluka o aranžamanu MMF sa Srbijom odložena za januar

BEOGRAD - Međunarodni monetarni fond će sredinom januara iduće godine odlučivati o novom aranžmanu sa Srbijom. Do tada Narodna Banka Srbije i Vlada treba da potpišu memorandume o odgovornosti u ostvarivanju ciljane inflacije u 2009. godini i o stabilnosti finansijskog sektora.

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić izjavio je da će Bord direktora Međunarodnog monetarnog fonda najverovatnije sredinom januara iduće godine odlučivati o novom aranžmanu sa Srbijom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
"Došlo je do tehničkog odlaganja sednice Borda direktora MMF-a, koja je bila najavljivana za 19. decembar, a na kojoj je trebalo da bude odobren aranžman sa Srbijom", rekao je Jelašić.

MMF je sa Srbijom u novembru dogovorio aranžman koji predviđa povlačenje oko 520 miliona dolara u slučaju da Srbiji zatreba finansijska podrška te međunarodne finansijske institucije.

Uslov MMF-a za odobravanje tog aranžmana je potpisivanje dva memoranduma između NBS i Vlade Srbije. "Do sredine januara NBS i Vlada treba da potpišu memorandume o odgovornosti u ostvarivanju ciljane inflacije u 2009. godini od osam odsto, sa mogućim odstupanjem plus-munus dva odsto, kao i memorandum o stabilnosti finansijskog sektora", rekao je guverner.

U memorandum koji će se odnosi na inflaciju treba da se vidi u kojoj meri će Vlada preuzeti odgovornost za cene koje su pod kontrolom države.

"To znači da sve cene koje su pod kontrolom države, kao što su cene električne energije, naftnih derivata, komunalnih usluga i osnovnih životnih namirnica, iduće godine kumulativno ne bi smele da budu povećane više od oko 13 odsto', istakao je guverener.

Jelašić je dodao da je važno da privreda i građani, unapred znaju šta će se dešavati sa tim cenama, kako bi planirali svoje troškove.

Drugi memorandum, vezan sa finansijski sektor, treba da predvidi odgovornost NBS i Vlade u slučaju da stabilnost tog sektora bude narušena nepredviđenim okolnostima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.