Odgovor Izraela iz Beograda: Da smo hteli, uništili bismo ih za 2 dana

Izvor: B92, 12.Maj.2021, 15:41

Odgovor Izraela iz Beograda: "Da smo hteli, uništili bismo ih za 2 dana"

Beograd -- Izraelski ambasador u Srbiji Jahel Vilan kazao je da Izrael u ovim trenucima nije spreman na pregovore i za napad je optužio organizaciju Hamas.

"Hamas je video potencijal u tome za izazivanje sukoba i iskoristio je osetljiv trenutak, dakle, u toku ramazana, kada vernici masovno dolaze na Brdo hrama", kazao je ambasador.

Ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan je, na koferenciji za medije u Ambasadi Izraela, govorio o sukobima, te naglasio da je za celu situaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odgovorna militantna organizacija Hamas.

"Ne želimo da uništimo Gazu, niti imamo nameru da uništimo Hamas, a da to želimo, izveli bismo za dva dana. Nećemo to da radimo, jer nam to nije namera, niti da ubijamo civile", kazao je Vilan.

Dodaje da je Izrael optuživan kako neproporcionalno koristi silu za odgovor.

"Ja bih pre rekao da je neproporcionalno to kada bacite hiljadu raketa, a žene i deca u Izraelu imaju samo nekoliko desetina sekundi da stignu do skloništa", navodi on.

Ističe da su namerno postavljene rakete u naseljene delove Gaze, zato što koriste stanovništvo kao štit, jer svi znaju da, ako Izrael uzvrati biće mnogo civilnih žrtava.

Kako kaže, do sada je ispaljeno preko 1.000 raketa na civile, dok je preko 200 raketa palo u Gazi na Palestince.

"Izrael još uvek nije spreman na pregovore, nakon brutalnog napada militantne organizacije Hamas na Tel Aviv, kao i na druge gradove. Izrael mora da odgovori na te napade, a tek kasnije će se razmišljati o tome da li će se prihvatiti pregovori", kazao je ambasador.

"Oni zloupotrebljavaju pitanje iseljenja trideset palestinskih porodica u centralnom Jerusalimu da bi izazvali sukobe, a to je pitanje koje će rešavati Vrhovni sud i mi ne govorimo Vrhovnom sudu kakvu odluku treba da donese", kazao je on.

Govoreći o sukobu Vilan je istakao da se to pitanje rešava desetinama godina i reč je o jevrejima koji su tu zemlju kupili mnogo pre nastanka države Izrael, a da je konačna odluka o tome odložena.

"Dakle, sud je odlučio da odloži ročište, a mi ne kontrolišemo vrhovni sud", kazao je on.

Vilan je optužio Hamas da je video potencijal u tome da izazove sukobe.

"Iskoristio je osetljiv trenutak, dakle, u toku ramazana kada vernici masovno dolaze na brdo hrama. Moguće je, da je naša policija napravila neke greške i da nije dobro reagovala u nekim situacijama kada je reč o događajima u tom području o kome se vodi pravni spor. Međutim, iskoristiti to da lansirate hiljadu raketa na Izrael - to je nečuveno", ocenio je on.

Takođe, ambasador je kazao da je juče oko 80 odsto izraelske populacije bilo u opasnosti zbog "udara" vatre, ali ne samo u Gazi, već do Tel Aviva, ali i severnije od tog grada.

Napominje da je 2014. godine Izrael pokazao maksimalnu uzdržanost, jer nije reagovao na povremene napade terorističke organizacije.

"Teroristička organizacija nam prvo daje ultimatum, a onda počne da ispaljuje rakete na naše gradove i na našu prestonicu Jerusalim", kazao je ambasador.

Ističe da Hamas ovde čini dvostruki ratni zločin, prvi je taj što namerno ubijaju civile, a drugi je što svoje civile koriste kao štit.

Dodaje: "Izrael je u poslednja dva dana obaveštavao ljude o mestima koja će bombardovati, dakle, kako bi napustili ta mesta".

"Ovakvu situaciju nijedna vlada u svetu ne bi želela da toleriše i zato smo krenuli sa delovanjem od ponedeljka uveče", napomenuo je Vilan.

Dodaje da očekuje podršku srpske vlade u svemu ovome što Izrael radi, te da se nada da će ljudi ovde kao i srpska vlada razumeti namere, a i ciljeve Izraela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.