Od prvog masovnog protesta protiv Miloševića prošlo 24 godine

Izvor: Studio B, 09.Mar.2015, 20:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od prvog masovnog protesta protiv Miloševića prošlo 24 godine

Od demonstracija 9. marta 1991, prvog masovnog protesta protiv Slobodana Miloševića, koji je organizovao i predvodio Srpski pokret obnove protekle su 24 godine.

Protestu  su  se  pridružile i  ostale opozicione partije i prevashodno je bio uperen protiv uređivačke politike Radio-televizije Srbije..

Glavni zahtev bila je smena tadasnnjeg generalnog direktora RTS-a Dušana Mitevića i još četvorice urednika zbog uvredljivih komentara na račun opozicije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B <<

U sukobima koji su se proširili na ceo centar Beograda, život su izgubile dve osobe. Policajac Nedeljko Kosović  poginuo je kada je  pokušao da preskoči zid terase u Masarikovoj ulici kod "Beograđanke" i pao sa visine od pet metara udarivši glavom o trotoar.

Maturant Branimir Milinović (18) smrtno je ranjen kada je grupa policajaca sa ugla ulica Admirala Geprata i Kneza Miloša otvorila vatru prema demonstrantima ispred kafane "London".

Protesti nekoliko hiljada studenata i građana nastavljeni su na Terazijama sve do 14. marta, kada su Drašković i svi uhapšeni oslobođeni, a Skupština Srbije usvojila ostavke direktora RTS-a Dušana Mitevića i ministra unutrašnjih poslova Radmila Bogdanovića.

 

 

SPO obeležava četvrt veka postojanja

Srpski pokret obnove danas će, pod sloganom "Prvih 25 godina", obeležiti četvrt veka postojanja.

Kako je najavljeno u saopštenju, predsednik SPO Vuk Drašković povodom jubileja organizuje prijem u sedištu stranke, na kojem će biti prikazan film o istorijatu SPO i otvorena foto izložba koja podseća na najznačajnije momente iz proteklih 25 godina - Devetomartovske demonstracije, Vidovdanski sabor, proteste Koalicije "Zajedno", atentat na Ibarskoj magistrali...

SPO će danas obeležiti i 24. godine od velikih Devetomartovskih demonstracija protiv režima Slobodana Miloševića.

Delegacija stranke će tim povodom položiti cveće na Trgu Republike, pored spomenika Knezu Mihailu i na mestima pogibije demonstranta Branivoja Milinovića i policajca Nedeljka Kosovića.

Potpredsednik stranke i narodni poslanik Aleksandar Čotrić izjavio je povodom jubileja da se tokom četvrt vaka SPO istrajno borio za demokratske promene, mir i saradnju na prostoru bivše Jugoslavije, kao i za evropske vrednosti u Srbiji i da je u toj borbi podneo velike žrtve.

"Danas SPO nastavlja da se bori za ulazak Srbije u Evropsku uniju, decentralizaciju zemlje, ravnomerni razvoj svih regiona, demografsku obnovu i očuvanje tradicionalnih porodičnih vrednosti", rekao je Čotrić.

On je u stranačkom saopštenju podsetio da je SPO osnovan je 14. marta 1990. u Beogradu, ujedinjenjem Srpske narodne obnove i Srpskog slobodarskog pokreta.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.