Izvor: N1 televizija, 09.Nov.2018, 21:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od 26, samo 14 kandidata ušlo u SANU, Kostić nudi ostavku

Jučerašnjim glasanjem 110 članova Srpske akademije nauka i umetnosti, ta institucija je dobila 14 novih članova, ali i neočekivan epilog - predsednik SANU profesor Vladimir Kostić ponudio je ostavku na tu funkciju.

Izvor: N1

Glavni povod za radikalan potez i dalje aktuelnog predsednika je to što u Akademiju nije primljeno više novih kandidata, što je bila politika za koju se Kostić javno zalagao. Glasanje je bilo tajno, pa tako i ostaje tajna zbog čega većina >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << akademika pruža otpor ka prijemu novih članova u svoje redove.

Od 26 novih kandidata, gotovo polovina ostala je ispred vrata hrama nauke i umetnosti. Presedan u istoriji izbora za SANU doveo je i do drugog presedana - ostavke predsednika Vladimira Kostića.

"Smatram da ste mi ovim izborom poslali jasnu poruku. U toku sutrašnjeg dana, sva odeljenja će dobiti moju ponuđenu ostavku na mestu predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti", rekao je Kostić.

I ranije je Kostić upozoravao da je vitalnost Akademije ugrožena, jer je broj članova najmanji u prethodnoj deceniji i najmanji u regionu, a da je posebno problematičan disbalans između broja članova prirodnih i društvenih odeljenja.

"Broj članova u prirodno-matematičkim naukama je 65 odsto, umetnika je samo 14 posto, tek svaki sedmi je umetnik u Akademiji koja se zove Srpska akademija nauka i umetnosti", rekao je ranije u Pressingu Kostić.

Ravnoteža u sastavu članstva nije tek Kostićeva primedba, već i 30. član Statuta Akademije - i pored jasnog propisa, Odeljenje društvenih nauka, pre ovih izbora, čitavu deceniju nije dobilo "svežu krv".

"Kad sam ja postao član odeljenja bilo nas je 19, sad nas je 6. To je dosta brutalan pad, sada smo se sa 6 popeli na 8. Imali smo pet kandidata... Bilo bi bolje, po mom mišljenju, da su izabrani svih pet, ali to jeste korak napred i mislim da predsednik ima i svoje zasluge da smo makar i taj korak napred učinili", kaže akademik Tibor Varadi.

I pre saopštenih rezultata, izbore za Akademiju pratile su kontroverze - više kandidata se javno žalilo što je ispalo iz igre još u prvom krugu. "Otpor ka prijemu novih članova je zapravo unutrašnji mehanizam kojim akademija čuva svoj nezvanični status tradicionalističko-nacionalističke institucije", piše u autorskom tekstu za "Blic" novinar Milan Vlajčić.

"Poslednje utočište odbrane je pravo da se glasa u tajnosti. Tajnošću se sadašnji sastav Akademije brani - da se, ne daj Bože, ne pojave bolji, pametniji, ili oni koji ne zadovoljavaju nepisane uslove udaranja u nacionalističke zurle", navodi Vlajčić.

Ovaj novinar u nastavku piše da tako već godinama ispred vrata Akademije ostaju mnogi zaslužni, ali ideološki nepodobni.

Što se predsednika tiče, o njegovoj ostavci odlučivaće svako odeljenje Akademije ponaosob, za šta ne postoji predviđen rok, ali postoji Kostićeva molba - da se o svemu izjasne u što kraćem roku.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Posle izbora, Kostić ponudio ostavku na mesto predsednika SANU

Izvor: N1 televizija, 09.Nov.2018

Jučerašnjim glasanjem 110 članova Srpske akademije nauka i umetnosti, ta institucija je dobila 14 novih članova, ali i neočekivan epilog - predsednik SANU profesor Vladimir Kostić ponudio je ostavku...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.