Obeleženo 20 godina od otmice Srba na području Orahovca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jul.2018, 15:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeleženo 20 godina od otmice Srba na području Orahovca

Danas je 20 godina od velikog kidnapovanja srpskih civila na području opštine Orahovac, a generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković je tim povodom rekao da su se ti zločini dogodili u vremenu kada velike svetske sile nisu bile naši prijatelji, već saveznici našim neprijateljima.

Ova godišnjica je obeležena u Spomen sobi Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji, gde oni čuvaju sećanje na srpske žrtve.

"Spomen soba i lik >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << svakog našeg sunarodnika sa fotografija izloženih u njoj, koji je otet, kidnapovan, ubijen na KiM, za srpski narod i državu mora da bude gorko iskustvo iz kojeg treba da izvučemo ono što je poučno za budućnost, kako se tako nešto nikada ne bi ponovilo", poručio je Selaković.

Moramo, kazao je, da budemo svesni da su albanski teroristi veliki broj ovih zločina vršili sa svešću, jer tamo gde su se oni dogodili Srba više nema.

Selaković je istakao da se država danas ponaša mnogo drugačije nego pre 10 ili 15 godina, te da postoje stvari za koje smo nekada krivili samo velike sile, a nismo sagledali gde mi grešimo.

"Srbija je u vreme kada su na čelu bili neki drugi ljudi puštala iz zatvora ljude koji su priznavali da su vršili zločine, da su silovali, klali, ubijali, otimali. Nije to radio ni NATO, ni EU, ni SAD, to su radili nosioci vlasti u Srbiji i to je moralo da rezultira događajima 17. marta i sličnim", kazao je Selaković.

Dodao je da je danas teško nositi državno breme koje nosi predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Teško je otići u Brisel i razgovarati sa onima za koje znamo da, ako nisu lično učestvovali, bili su u lancu komandovanja, ali se uvek postavlja pitanje kada ne smete da brinete samo o sebi, već o svom narodu, kada ne smete da brinete samo šta će biti sutra, nego i za 15 i 20 godina, da li imate pravo na izbor. Mi nemamo prava da biramo, moramo da razgovaramo sa svakim da bismo sprečili i nasilje i ponavljanje bilo čega što se dešavalo u prošlosti", istakao je Selaković.

Obeležavanju godišnjice od velikog kidnapovanja prisustvovali su ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun i predsednik tog udruženja Simo Spasić.

Ukupno je sa teritorije opštine Orahovac, tokom 1998. i 1999. godine, prema zvaničnim podacima, nastradalo 85 ljudi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.