Obeležena godišnjica egzodusa Srba iz doline Neretve

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jun.2021, 08:17

Obeležena godišnjica egzodusa Srba iz doline Neretve

Danas je u Buni kod Mostara obeležena 29. godišnjica egzodusa i stradanja Srba iz doline Neretve, kada je tokom tri dana, 14. i 15. i 16. juna, proterano više od 30.000 Srba i uništena sva srpska imovina i bogomolje, a 431 osoba srpske nacionalnosti je nestala.

Na mostu na Buni okupili su se članovi porodica poginulih i nestalih Srba, bacili cveće u reku i upalili sveće za svoje najbliže, od kojih se mnogi još vode kao nestali.

Na području Hercegovine trga se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za još 82 lica, među kojima je veliki broj civila.

Procenjuje se da je od 12. do 16. juna prognano više od 30.000 Srba iz Mostara i cele doline Neretve.

Na današnji dan 15. juna 1992. godine zapaljena je i saborna crkva Svete Trojice u Mostaru.

Pomen za nastradale i proganjane služen je u Bjelušinama u Mostaru, prenela je RTRS.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

KRVAVI POGROM SRBA NE SME SE ZABORAVITI: Navršava se 29 godina od egzodusa iz doline Neretve - proterano više od 30.000 lica

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Jun.2021

Pomen za nastradale i proganane danas će biti služen u Bjelušanama u Mostaru...Navršilo se 29 godina od egzodusa i stradanja Srba iz doline Neretve koji se dogodio 14, 15. i 16. juna 1992. godine, kada je proterano više od 30.000 Srba i uništena sva srpska imovina i bogomolje...Kao nestalo vodi...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Bacanjem cvijeća u Bunu počelo obilježavanje 29 godina od stradanja Srba

Izvor: Nezavisne Novine, 15.Jun.2021

MOSTAR - Bacanjem cvijeća u rijeku Bunu danas je u Mostaru počelo obilježavanje 29 godina od stradanja i egzodusa više od 30.000 Srba iz doline Neretve koji su protjerani od 14. do 16. juna 1992. i uništena je sva njihova imovina.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.