OEBS pozdravio usvajanje Zakona o nacionalnim savetima

Izvor: S media, 02.Sep.2009, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OEBS pozdravio usvajanje Zakona o nacionalnim savetima

Šef misije OEBS u Srbiji Hans Ola Urstad pozdravio je usvajanje Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina u parlamentu Srbije.

"Pozdravljamo napore Srbije koja nastavlja da podržava i unapredjuje prava nacionalnih manjina. Ovaj dugo očekivani zakon regulisaće nadležnosti i izbore nacionalnih saveta nacionalnih manjina u skladu sa medjunarodnim standardima.

Donošenje novog zakona predstavlja značajan doprinos jačanju vitalnog i uspešnog multietničkog >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << društva u Srbiji", izjavio je Urstad.



On je, kako je navedeno u saopštenju OEBS-a, uveren da će nacionalne manjine imati koristi od usvjaanja i odgovarajuće primene tog zakona.

Šef misije je dodao da će ta misija podržavati uspešnu primenu zakona, kako na lokalnom, tako i na centralnom nivou, u saradnji sa nadležnim ministarstvima i nacionalnim savetima nacionalnih manjina.

Skupština Srbije usvojila je u ponedeljak Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, kojim se precizno regulišu nadležnosti i postupak izbora tih saveta, preko kojih će nacionalne manjine ostvarivati prava na samoupravu u oblasti upotrebe jezika, pisma, obrazovanja, informisanja i kulture.

Osnovni problem koji zakon rešava jeste regulisanje nadležnosti i stvaranje uslova za demokratičan izbor nacionalnih saveta koji će garantovati da taj izbor bude rezultat zajedničke volje svih pripadnika odredjene nacionalne zajednice.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.