Radikali za ukidanje izvršitelja, većina podržava izmenu zakona

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jul.2019, 05:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radikali za ukidanje izvršitelja, većina podržava izmenu zakona

Poslanici vladajuće većine najavili su danas u parlamentu podršku Predlogu zakona o izmenama Zakona o izvršenju i obezbeđenju, navodeći da je dobro što ubuduće ne može biti oduzet stan vlasniku za komunalni dug manji od 5.000 evra, dok su radikali ponovili da se zalažu za ukidanje javnih izvršitelja.

Predsednik Odbora za pravosuđe i poslanik Jedinstvene Srbije Petar Petrović, rekao je da će oni podržati zakon, jer smatraju da će se poboljšati rad javnih izvršitelja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ali da će se sa druge strane omogućiti dužnicima i poveriocima da lakše izvrše svoje obaveze.

Petrović je rekao da su pojedini izvršitelji zloupotrebljavali svoja ovlašćenja i da će se izmenama zakona koji je sada pred poslanicima tome stati na put.

"Ranije je često dolazilo do kršenja nekih odredbi zakona i etičkih normi, ali sa druge strane je Komora izvršitelja ukazivala i preduzimala mere protiv onih koji se nisu doslovce držali zakona", rekao je Petrović.

On je pohvalio što za male dugove izvršitelji neće moći da oduzimaju skupocene stvari i objekte.

Podršku je najavio i poslanik Socijalističke partije Srbije (SPS) Neđo Jovanović, koji je dodao da je ta poslanička grupa u cilju poboljšanja izmena Zakona o izvršenju i obezbeđenju podnela i nekoliko amandmana.

Pohvalio je proširenu nadležnost izvršitelja, ali i pojačan sistem kontrole i nadzora nad radom izvršitelja.

Kaže da je ranije bilo sporno što je izvršitelj uzimao od određenih prodavaca tržišnu vrednost nepokretnosti i zadužio dužnika neuporedivo više nego što je to bilo logično.

"Umesto stvari koje vrede recimo 500 dinara, na teret izvršnom dužniku je stavio da plati 5.000 dinara", objasnio je Jovanović, navodeći da se to događalo jer ovlašćenja izvršitelja nisu bila precizno definisana.

Ukazao je da u postupcima izvršenja postoji i deo koji se odnosi na oduzimanje i predaju deteta što, kako kaže, nije retkost.

"Definisano je da nadzor nad sprovođenje ove mere oduzimanja vrši sud. Mi sada treba da postavimo pitanje ko u ime suda to sprovodi. Sud je malo širi pojam", naveo je Jovanović, rekavši da SPS smatra da to ne treba da rade izvršitelji, jer je osetljivo pitanje.

Poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) Aleksandar Šešelj rekao je da se radikali zalažu za ukidanje javnih izvršitelja i vraćanje izvršenja u sudove.

"Ovo se tiče svakog građanina u Srbiji i njihove pravne sigurnosti", rekao je Šešelj i ocenio da zakon ide samo u korist banaka i ostalih velikih poverilaca.

On je naveo da je u 2017. godini zaplenjeno 3.736 stanova i da taj podatak treba da bude alarmantan za izvršnu vlast.

"Skandalozno je i da javni izvršitelj sam sebi određuje svoje provizije i troškove u postupku izvršenja. Dakle, koliko kome padne na pamet", istakao je Šešelj.

Upitao je i kako se došlo do toga da granica bude 5.000 evra.

Šešelj je komentarisao i da se prilikom sprovođenja izvršenja ne vodi računa o dostojanstvu dužnika.

"To je upad u nepokretnost, uvek u pratnji policije…", rekao je poslanik SRS.

Poslanica Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Slavica Živković podržala je ograničavanje izvršenja do polovine iznosa plate, odnosno do četvrtine minimalne plate, kao i do trećine penzije, odnosno četvrtine za minimalne penzije.

Kuburović: Oko 600.000 predmeta za izvršenje u sudovima, 200.000 predmeta starije od 10 godina

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je danas da je prosečna dužina trajanja izvršenja kod izvršitelja 110 dana, što je još uvek ispod nivoa koji se zahteva za efikasno izvršenje.

"Da li smo time zadovoljni? Još uvek nismo, ali je svakako mnogo bolje nego imati izvršenje koje traje 15 godina i gde izvršni poverilac nikada neće namiriti svoje potraživanje", rekla je Kuburović.

Kuburović je u Skupštini Srbije kazala da su se sudovi pokazali kao nesposobni da sprovode izvršenje i da tom zadatku nisu dorasli i dodala da je to bio razlog zašto je država morala da reaguje 2011. godine i da pronađe efikasniji sistem.

Ona je dodala da i danas ima više od 600.000 izvršnih predmeta u sudovima, a reč je, kaže, o predmetima gde su predlozi za izvršenje podneti pre više od 10 godina.

"Imamo 200.000 predmeta koji su stari preko 10 godina, blizu 350.000 predmeta koji su starosti od pet do 10 godina", rekla je Kuburović.

Ona je u polemici sa poslanikom SRS Aleksandrom Šešeljem odbacila da se izmene i dopune Zakona o izvršenju i obezbeđenju donose zbog Evropske unije i akcionog plana za Poglavlje 23 i navela da se to radi zbog građana.

"Kao što treba zaštititi ličnost izvršnog dužnika, treba zaštititi ličnost poverioca i omogućiti svakom ko ima utvrđeno pravo, pre svega pravosnažnom sudskom odlukom, da to svoje pravo ostvari", rekla je Kuburović.

Prema njenim rečima, rad izvršitelja je doprineo da se dobrovoljna naplata za komunalne delatnosti poveća, a takođe je ukazala i da to nisu jedina potraživanja koja se namiruju u izvršnom postupku.

Ističući da se Zakonom o izvršenju i obezbeđenju iz 2015. godine povećala kvalifikacija za one koji žele da obavljaju posao izvršitelja, Kuburović je objasnila da oni moraju da imaju završen Pravni fakultet, pravosudni ispit i da prođu određenu obuku.

Kuburović je istakla da trenutno u Srbiji radi 214 izvršitelja i tri zamenika koji zapošljavaju 2.000 osoba, uglavnom pravnika.

Kuburović je rekla i da je od 2016. godine razrešeno 16 izvršitelja, jer nisu položili pravosudni ispit i da se sada sprovodi konkurs sa pooštrenim uslovima.

Ona je ukazala da je neujednačena sudska praksa jedan od glavnih razloga zašto se pristupilo izmenama i dopunama zakona, jer se, kaže, dešavalo da izvršitelji postupaju različito u istim pravnim situacijama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Skupština danas o novom Povereniku: Čiji kandidat će proći?

Izvor: B92, 22.Jul.2019

Beograd -- Skupština počinje novu sednicu na čijem je dnevnom redu odluka o prestanku dužnosti Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti...Nakon toga na redu je izbor novog Poverenika...Odbor za kulturu i informisanje predložio je Skupštini Srbije da za novog...

Nastavak na B92...

Poslanici biraju poverenika za informacije od javnog značaja

Izvor: Blic, 22.Jul.2019

Skupština Srbije počela je danas novu sednicu na čijem je dnevnom redu izbor Poverenika za informacije od javnog značaja, kao i Predlog izmena Zakona o izvršenju i obezbeđenju.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.