Skupština potvrdila sporazum Srbije i Evrodžasta, poslanici SRS protiv saradnje s EU

Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Dec.2019, 13:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština potvrdila sporazum Srbije i Evrodžasta, poslanici SRS protiv saradnje s EU

Poslanici Skupštine Srbije potvrdili su danas Sporazum o saradnji Srbije i agencije Evropske unije "Evrodžast" koja se bavi pravosudnom saradnjom u krivičnim stvarima.

Time će se, ocenjeno je, omogućiti efikasnija saradnja u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma i drugih bezbednosnih rizika.

Rasprava o predlogu tog propisa je bila kratka. Govorilo je nekoliko poslanike Srpske radikalne stranke (SRS) koji su kritikovali saradnju Srbije sa EU, dok o samom >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << predloženom sporazumu nije govorio ni jedan poslanik vladajuće koalicije.

Poslanik SRS Nemanja Šarović rekao je da se sada pravi novo partnerstvo sa Evropskom unijom u borbi protiv terorizma, ali da prvo treba razmotriti kako funkcionišu već postojeća partnerstva, na primer sa Interpolom.

"Koliko je puta došlo do toga da lica po 'crvenim poternicama' koje je (preko Interpola) raspisala Srbija budu uhapšena, a da potom ne budu u skladu sa sporazumom izručena Srbiji", rekao je Šarović i pitao zašto Srbija ispunjava svoje obaveze ako ih drugi ne ispunjavaju.

On je pomenuo i sporazum CEFTA koji je prekršilo Kosovo, te je tada premijerka Ana Brnabić rekla da će uputiti žalbu sudu CEFTA, a ne se zna da li je to i učinila.

Poslanik SRS Petar Jojić rekao je da Srbija reformom pravosudnog Sistema gubi suverenitet i naglasio da bi trebalo da je danas na sednici predstavnik predlagača, Ministarstva pravde.

Predsedavajući je iskoristio pravo da odmah nakon rasprave odredi dan za glasanje, te je odredio da to bude danas, i sporazum sa Evrodžastom je odmah usvojen, a prihvaćen je i "naročito opravdan razlog" da zakon stupi na snagu pre osmog dana od dana objavljivanja u Služenom glasniku Srbije.

Poslanici su potom počeli razmatranje seta zakona o poboljšanju izbornog procesa.

Nova sednica Skupštine o poboljšanju izbornog procesa

Poslanici Skupštine Srbije započeli su novu sednicu na kojoj će razmatrati set zakona čijom bi primenom trebalo da bude unapređen izborni proces.

Očekuje se rasprava o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju korupcije, Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i Predlogu zakona o dopunama Zakona o javnim preduzećima.

Poslanici će danas posle utvrđivanja dnevnog reda razmatrati Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o saradnji između Republike Srbije i Evrodžasta, koji je podnela Vlada Srbije u cilju jačanja borbe protiv kriminala, kao i Predlog odluke o izboru zamenika Zaštitnika građana, koji je podneo Zaštitnik građana.

Sednica je počela sa sat i dvadeset minuta zakašnjenja zbog nedostatka kvoruma od 126 poslanika potrebnih za početak novog zasedanja.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.