Skupštine Srbije: Pitanja i rasprava poslanika o zakonima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Mar.2021, 04:13

Skupštine Srbije: Pitanja i rasprava poslanika o zakonima

Skupština Srbije završila je danas načelnu raspravu o Predlogu zakona o potvrđivanju Konvencije o trgovini žitaricama i Sporazuma između vlada Srbije i Palestine u oblasti bezbednosne saradnje, a sutra nastavlja zasedanje u 10 sati.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin obrazložio je u prepodnevnom delu sednice sporazum između vlada Srbije i Palestine u oblasti bezbednosne saradnje.

Sporazumom je predviđeno da nadležni organi mogu uzajamno da se obaveštavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << o specifičnim slučajevima, bez prethodnog podnošenja zahteva za razmenu podataka, kada oni mogu da budu važni za odbranu od konkretne pretnje za javni red i mir, kao i za borbu i prevenciju kriminala, rekao je Vulin.

Poslanici će razmatrati i Izveštaj o radu Agencije za energetiku Srbije za 2019. godinu sa predlogom Zaključka Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku.

Mićinu prestao mandat

Skupština Srbije konstatovala je danas da je prestao mandat poslaniku poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - za našu decu" Žarku Mićinu pre isteka vremena na koje je izabran danom podnošenja ostavke. Kako su mediji ranije preneli, Žarko Mićin je novi šef kabineta gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića. Predsedvajuća sednici Elvira Kovač poželela je Mićinu puno uspeha na ovoj funkciji.

O prve dve tačke dnevnog reda - predlozima zakona o potvrđivanju Konvencije o trgovini žitaricama, 1995 i Sporazuma između vlada Srbije i Palestine u oblasti bezbednosne saradnje poslanici će voditi objedinjenu načelnu raspravu.

Objedinjena rasprava će se voditi i o Predlogu odluke o izboru predsednika, zamenika predsednika i članova Upravnog odbora Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge i Predlogu kandidata za izbor članova Veća Agencije za sprečavanje korupcije.

Pre razmatranja predloženih zakona poslanici postavljaju pitanja Vladi Srbije i državnim institucijama.

Vulin: Politika Vučića je samostalnost u donošenju odluka

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je danas u Skupštini da je politika Srbije i predsednika Aleksandra Vučića samostalno donošenje odluka, briga o ekonomiji, ali i o bezbednosti.

Obrazlažući poslanicima Sporazum između Vlade Srbije i Vlade države Palestine u oblasti bezbednosne saradnje i Predlog zakona o potvrđivanju konvencije o trgovini žitaricama, Vulin je istakao da ti predlozi govore u prilog politici slobodne, samostalne Srbije, koja sama donosi odluke i traži prijatelje u čitavom svetu.

Ministar je posebno naglasio, obrazlažući Sporazum u oblasti bezbednosne saradnje između Srbije i Palestine, da ta zemlja ima principijelni stav kada je u pitanju lažna država Kosovo.

„I to treba ceniti i poštovati. Nećemo i nikada nismo u ovom Domu delili zemlje na velike i male, one koje su nam blizu ili geografski udaljene. Svaka zemlja koja hoće da sarađuje sa nama treba da ima priliku i mogućnost. Svaki alat koji možemo da iskoristimo u borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije, krijumčarenja, terorizma treba da bude iskorišćen i na raspolaganju državnim organima Republike Srbije“, poručio je Vulin.

Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Srbije i Palestine, kako je precizirao, omogućiće ispunjavanje zajedničkih interesa dve zemlje u unapređenju saradnje u borbi protiv svih oblika organizovanog kriminala, terorizma, finansiranja terorizma, nezakonite trgovine oružjem i opasnim materijama.

Dodao je da će njim biti unapređena i saradnja u oblasti borbe protiv trgovine ljudima, krijumčarenja, krivičnih dela protiv intelektualne svojine, visokotehnološkog kriminala, falsifikovanja, posedovanja i upotrebe falsifikovanih isprava i novca, nezakonite trgovine narkoticima i psihotropnim supstancama.

Vulin je ukazao da je Sporazumom predviđena i oblast civilne odbrane i spasavanja, kao aspekta bezbednosne saradnje.

Govoreći o Predlogu zakona o potvrđivanju konvencije o trgovini žitaricama iz 1995, ministar Vulin je objasnio da je reč o velikoj žitarskoj organizaciji, koja ima 56 članica, koje su veliki uvoznici i izvoznici žita i koji međusobno razmenjuju informacije i podatke.

Ministar je istakao da je interes svake zemlje koja ima razvijenu privredu, što Srbija svakako ima, da bude član Svetske žitarske organizacije i da saznaje iz prve ruke trendove u svetu, da im se na vreme prilagodi i predvidi promene na svetskom tržištu kako bi našoj poljoprivredi bilo lakše.

„Srbija je samostalna, donosi svoje odluke slobodno i ima interes da bude član Svetske žitarske organizacije“, poručio je ministar Vulin i pozvao poslanike da u danu za glasanje podrže predložene zakone.

Policija će se pozabaviti slučajem "Telegram"

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je da je jutros razgovarao sa direktorom policije Vladimirom Rebićem o slučaju mreže Telegram na kojoj muškarci objavljuju fotografije žena i devojaka i poručio da će dati sve od sebe da se to skine sa mreža i pronađu oni koji to postavljaju.

Vulin je u Skupštini Srbije rekao da su se na toj mreži pojavile fotografije koje nisu smele da se pojave, jer niko za to nije dao dozvolu, ističući da je to ozbiljno delo.

Policija ima stalnu akciju koja se zove Armagedon i koja se bavi pedofilijom bez obzira da li je došlo do dela ili je u pitanju nešto putem društvenih mreža, interneta. Kroz Armagedon mi obuhvatamo i ovo, ali mimo toga, ja sam jutros razgovarao sa direktorom Rebićem i on je već dao odgovarajuća naređenja u smislu da se policija pozabavi ovom konkretnom stranicom, rekao je Vulin.

On je istakao da će oni koji su zloupotrebili poverenje žena i devojaka i pogazili njihovu intimu biti predmet obrade MUP-a.

Oni koji tako mogu da zloupotrebe nečije poverenje, kao što su uradili ološi na toj stranici i objavili fotografije žena, oni će predmet naše obrade, mi ćemo ih naći i mi ćemo ih kazniti. Budite sasvim sigurni da se tako nešto u srpskom društvu neće tolerisati, rekao je Vulin odgovarajući na pitanje poslanika SNS Aleksandra Mirkovića.

On je poručio da ne može niko ničiju fotofrafiju kako god i kada god da je nastala bez saglasnosti onog ko je na fotografiji objavi i da se nada da će mu to proći.

Iako misle da su veći muškarci zato što se iživljavaju na nekom i zato što su zloupotrebili nečije poverenje pa su sada veliki frajeri zato što puste fotografiju nekog deteta ili žene koja je bila dobra ili naivna da im poveruje da su pravi muškraci, da znaju da će se upoznati sa MUP-om i da će sigurno biti kažnjeni, poručio je ministar.

Tandir: Ko nije napravio lapsus, neka prvi baci kamen

Poslanik Stranke pravde i pomirenja Samir Tandir pitao je danas ministarku za zaštitu životne sredine Irenu Vujović koji su dalji koraci u cilju zatvaranja deponije Stanjevine kod Prijepolja.

Tandir je u Skupštini Srbije rekao da je nesanitarna deponija nastala 60-tih godina i do formiranja sadašnje vlade nikom, kaže, nije plao na pamet da ukloni tu deponiju.

“Ona se sada uklanja. Najveću zahvalnost za ovaj uspeh dugujemo predsedniku države, predsednici vlade i ministarki Ireni Vujović”, rekao je Tandir.

Primetio je da je ministarka Vujović ovih dana meta mapada određenih medija, spin doktora i “stručnjaka opšte prakse” zbog navodnog lapsusa, te naveo da Vujovićeva jeste napravila lapsus, ali čitajući rezultate.

“Oni koji je napadaju za 10, 20, 30 godina nisu mogli da naprave nikakav lapsus zato što nisu imali nikakav rezultat. Onaj ko nije napravio lapsus, neka prvi baci kamen”, rekao je Samir Tandir.

Kako je naveo, svi svakodnevno radeći svoje poslove prave određene lapsuse i propuste, ali najveći propust, istakao je, čine oni koji ne rade ništa.

Milićević: Ugljanin izražava težnje da Rašku pripoji tzv. Kosovu

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević pitao je danas u Skupštini Srbije da li ima osnova za preduzimanje zakonskih mera prema političarima koji otvoreno učestvuju u aktivnostima protiv ustavnog poretka i teritorijalne celovitosti Srbije.

Milićević je rekao da lider Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin otvoreno izražava težnje zajedno s liderom kosovskog pokreta Samoopredeljenje Aljbinom Kurtijem da Rašku oblast pripoji lažnoj državi Kosovo.

"O tome je otvoreno bilo reči prilikom susreta Ugljanina i Kurtija nakon izbora na Kosovu i Metohiji za privremene institucije", rekao je Milićević.

Milićević je naveo da Ugljanin ide još dalje i lobira za interese Albanaca sa KIM, čiji je projekat albanizacija Raške oblasti uveliko u toku, te da taj projekat prevodi Ismet Azizi, ukazujući da predsednik SDA Sandžaka na taj način radi i protiv svog bošnjačkog naroda u želji da postane lider nečega.

"Njegova otvorena separatistička politika kojom želi da odvoji Raški upravni okrug i pripoji ga nekoj nepostojećoj državi ili čak velikoj Albaniji otvoreni je poziv za rušenje državnog poretka", rekao je Milićević.

On je primetio da Ugljanin nastavlja provokacije i da je pre dva dana s poslanikom Narodne skupštine otišao da obiđe grob Adema Jašarija, osnivača i pripadnika UČK, koja je proglašena terorističkom organizacijom i koja je krajem 90-tih vršila zločine nad srpskim i drugim nealbanskim stanovništvom.

"Ugljanin, ne samo da se divio Ademu Jašariju i veličao njegovu ličnost nego je otvoreno pozivao na oružani ustanak u Sandžaku po ugledu na pobune UČK na KIM koje je Jašari predvodio", rekao je Milićević.

Vulin: U prisluškivanim razgovorima ništa inkriminišuće

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je danas da u 1.572 prisluškivana razgovora predsednika Aleksandra Vučića i članova njegove porodice, koje su preslušali Sektora unutrašnje kontrole i nadležno tužilaštvo, nema nijednog inkriminišućeg razgovora koji bi mogao da ukaže da je bilo ko od članova njegove porodice, ili on sam učinio bilo koje krivično delo.

"Pokušalo se 1.572 puta naći nešto protivzakonito i nije se našlo ništa. To treba da nas čini ponosnim, kao što nas čini zabrinutim što je do tih 1.572 puta uopšte došlo", rekao je Vulin u Skupštini Srbije.

Prema njegovim rečima, Vučić, njegov brat Andrej, otac Anđelko i sin Danilo bili su od pojedinih pripadnika MUP-a prisluškivani nezakonito, bez ikakvog sudskog naloga, bez poštovanja pravne procedure i uz iskrivljavanje i kršenje čitavog sistema napravljenog da štiti građane Srbije.

Vulin nije isključio mogućnost da je prisluškivanih razgovora bilo i više.

Prema njegovim rečima, lica koja su bila na merama stavljana su zato što se očekivalo da će biti u komunikaciji sa predsednikom Vučićem i članovima njegove porodice.

Na mere, kako je rekao ministar Vulin, nisu stavljani neki ljudi koji su vršili krivična dela, jer da je tako ti ljudi bi danas bili uhapšeni, što znači da nije bilo dokaza njihovog kriminalnog ponašanja i da su stavljani na mere ne zato što su se bavili kriminalom, već zato što se znalo ili se pretpostavljala njihova bliskost sa predsednikom i članovima njegove porodice.

"1.572 razgovora bila su snimljena bez zakona, bez odluke suda, bez ikakvog poštovanja prave procedure i sistema. To mora da brine svakoga od nas, da nas čini posebno spremnim da se borimo da se ovo više nikada, nikome ne ponovi i desi", poručio je ministar policije.

Prema njegovim rečima, Sektor unutrašnje kontrole koji je vodio istragu, učinio je nesumnjivim da je do kršenja zakona došlo i da je bilo pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova koji su svoju funkciju zloupotrebili.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova je sve relevantne podatke dostavilo Tužilaštvu za organizovani kriminal sigurno da je dokazalo kršenje zakona i sada očekuje da u skladu sa zakonskom procedurom tužilaštvo kvalifikuje krivično delo", zaključio je Vulin.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Vulin: Politika Vučića je samostalnost u donošenju odluka

Izvor: RTS, 09.Mar.2021

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je u Skupštini da je politika Srbije i predsednika Aleksandra Vučića samostalno donošenje odluka, briga o ekonomiji, ali i o bezbednosti. . Obrazlažući poslanicima Sporazum između Vlade Srbije i Vlade države Palestine...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.