Nigerijska prevara vreba lakoverne preko mejla

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jun.2021, 16:50

"Nigerijska prevara" vreba lakoverne preko mejla

Takozvana nigerijska prevara i dalje je aktuelna u Srbiji i vreba lakoverne preko mejlova i poruka, nudeći veliku zaradu, ako se unapred uplati određeni novčani iznos na ime troškova potrebnih za sprovođenje nekog posla, novčane transakcije, nasledstvo iz inostranstva i slično.

Nigerijska prevara je metoda vršenja krivičnog dela prevare uz pomoć računara i najčešće počinje pismom ili elektronskom porukom, koja je osmišljena da izgleda kao da je namerno poslata primaocu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << poruke i uglavnom počinje ubeđivanjem.

Reč je o prevarama koje primaocu mogu oduzeti ne samo novac, već i identitet na osnovu ličnih podataka dobijenih od primaoca poruke.

Žrtave prevare treba da snose navodne troškove otvaranja određenih računa da plate takse i poreze, provizije na transfere ili da uplate depozite, a žrtva se konstantno drži u zabludi pomoću falsifikovanih dokumenata.

Evo primera jedne verzije nigerijske prevare, mejla koji je ovih dana stigao građaninu Srbije, navodno od Advokatske kancelarije David Sćvartz (Adresa: 423 Vashington St FL 6, SAD, lav.cambers.daveslavfirm@gmail.com).

Proverom na internetu lako se pronalazi pomenuta advokatska kancelarija sa tom adresom, s tim što je jedina razlika u njenom tačnom nazivu - Law Offices of David H. Sćwartz, INC.

Ovo je mejl u originalu, na srpskom jeziku, koji je stigao sa adrese: Barrister David Sćwartz legal.serviceMS@hotmail.com:

Dragi Petroviću (prezime je izmišljeno)

"Ja sam David Sćvartz, advokat pokojnog Ing. Luka Petrovića, državljanin vaše zemlje i bivši direktor (američka Vellil Oil Service) sa sedištem u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), ovde i kasnije, nazivat će se mojim klijentom. Dana 31. januara 2016. godine, moj klijent i njegova supruga i troje dece učestvovali su u saobraćajnoj nesreći duž autoputa Zapadni Stokbridž i nažalost izgubili živote.

Uložio sam nekoliko napora da lociram proširenu rodbinu mog klijenta preko njihovog konzulata i ministarstva spoljnih poslova, ali to se pokazalo neuspešnim, odlučio sam da pratim njegovo prezime putem Interneta kako bih pronašao bilo koga od njegovih rođaka iz porodice, pa sam vam se obratio, želim da pomognete ja u repatrijaciji novca i imovine koja je ostala iza mene.

Moj klijent je imao račun vredan oko (18,7 miliona americkih dolara) deponovan u banci ovde u SAD-u. Banka mi je izdala obaveštenje od 21 dan da bih svom najbližem srodniku pružila rođake ili da mi oduzmu račun. Prema tome, želim da budete najbliži srodnik mog pokojnog klijenta, jer imate isto prezime sa njim i volim da se čujem sa vama. Ja ću ovde stajati kao vaš advokat da bih osigurao da prihod od ovog iznosa (18,7 miliona američkih dolara) bude prebačen na vaš račun, zatim ću doći u vašu zemlju radi podele novca, 45% meni i 45% vama, dok će 10% biti donirano domovima za nezbrinutu decu.

Potrebna je vaša iskrena saradnja da bi nam omogućili da ostvarimo ovaj posao. Garantujem vam da će se ovo izvršiti pod legitimnim aranžmanom koji će vas zaštititi od bilo kakvog kršenja zakona. Trebaće mi sledeće informacije od vas da bismo nam pomogli da postignemo ovu tvrdnju: vaše ime i prezime, adresa, tvojih godina, zanimanje, vaš telefon i mobilni za komunikaciju.

Čekam vaš hitni odgovor, onda ću vam dati više informacija.

Srdacan pozdrav, David Sćvartz.

U Srbiji je, prema podacima Tužilaštva za visokotehnološki kriminal, prvi slučaj standardnog oblika nigerijske prevare prijavljen 2009, kad je jedan građanin ostao bez 2.500 dolara.

Dr Vladimir Urošević iz MUP-a Srbije naveo je svom stručnom radu o nigerijskoj prevari da je ta prevara poznata i pod nazivom "prevara 419", koja se pojavila ranih 80-tih godina prošlog veka, sa naglim ekonomskim razvojem Nigerije, koji se zasnivao na upotrebi naftnih resursa.

Nekoliko nezaposlenih studenata sa nigerijskog univerziteta počelo je u ranim 80-tim i sredinom 90-tih da upotrebljava metode te prevare kako bi doveli u zabludu poslovne ljude sa Zapada koji su bili zainteresovani za "tajanstvene" poslove u nigerijskom naftnom sektoru, a kasnije su te metode počeli da upotrebljavaju i na široj populaciji.

U toku prve decenije 21. veka "prevara 419" postala je veoma popularan način izvršenja krivičnih dela prevare u Africi, Aziji i Istočnoj Evropi, a u poslednje vreme i u Severnoj Americi, Zapadnoj Evropi (uglavnom Velikoj Britaniji) i Australiji.

"Prevara 419", kao izraz za nigerijsku prevaru, dobila je naziv po članu broj 419 Nigerijskog krivičnog zakona (koji je deo poglavlja 38) pod nazivom "Pribavljanje imovine pomoću prevarnih radnji: "Prevara", koji definiše ovo krivično delo.

Američko društvo za dijalektiku je utvrdilo da se izraz "prevara 419" koristi od 1992. godine.

Nigerijska prevara je podvrsta popularne internet prevare zvane "fišing", što u prevodu znaci pecanje, kojom prevaranti na sličan način kradu podatke za pristupanje mejlu ili bankovnom računu.

Postoji i nova vrsta "fišinga" pod nazivom "višing", koja se razlikuje po tome što prevarant ne šalje poruke na sve imejl adrese koje ima, već samo na određene, ljudima koji su mu ciljna grupa.

Do imejl adresa prevaranti dolaze na dva načina, sakupljanjem sa internet sajtova institucija i kompanija ili kupovinom liste adresa od hakera na "dark vebu".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.