Nedeljkov: Bolji izborni uslovi samo uz pritisak javnosti

Izvor: N1 televizija, 12.Okt.2018, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedeljkov: Bolji izborni uslovi samo uz pritisak javnosti

Raša Nedeljkov iz Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (Crta) uveren je da izborni uslovi u Srbiji mogu da se poboljšaju samo uz pritisak javnosti, odnosno građana i medija. Ako građani nisu spremni da se bore za svoja prava, moraju biti sigurni da se neće niko drugi boriti za njih, poručio je Nedeljkov u Danu uživo TV N1.

Parlamentarna i vanparlamentarna opozicija u Srbiji zatražile su ravnopravan tretman u medijima, posebno na javnom servisu, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << i promenu izbornog zakonodavstva radi ispunjenja uslova za fer i slobodne izbore.

Nedeljkov je rekao da pozdravlja napore da se razgovara o izbornim procedurama, budući da je Srbija non-stop u predizbornoj kampanji, dok se preporuke i međunarodnih posmatrača ponavljaju, a ne primenjuju.

On ipak ističe da bi bilo važno da u toj diskusiji učestvuju svi relevantni politički faktori, odnosno i predstavnici vladajućih struktura. Na pitanje da li je dijalog vlasti i opozicije u Srbiji danas moguć, Nedeljkov je rekao da iskustvo Crte pokazuje da dijaloga nema kada su uključene kamere, ali da se kada se one isključe, ipak stvara neka šansa za razgovor.

Problemi nisu od juče

Nedeljkov je podsetio i da problem sa biračkim spiskom ne postoji od juče, i uveren je da bi današnja vladajuća koalicija, da je u opoziciji, takođe tražila poštenije izborne uslove, da bi današnja opozicija, da je na vlasti, takve zahteve uglavnom ignorisala.

Stoga smatra da ukoliko dovoljan broj građana i medija budu zaintersovani za izborne uslove, da to pitanje mora doći na dnevni red. “Ako građani nisu sprem ni da se bore za svoja prava,moraju biti sigurni da se neće niko drugi boriti za njih (…) Jedini ko može da natera sistem da funkcioniše jesu građani koji su osnov demokratije”, poručio je sagovornik N1.

Nedeljkov je objasnio i da ako građani misle da njihov glas ne vredi, da se biračkim spiskom manipuliše, i da ih institucije ne štite, onda oni odustaju od glasanja, što je, prema njegovoj oceni, možda i cilj pojedinih političkih struktura.

Građani ne veruju biračkom spisku

Podsetio je i da istraživanja pokazuju da 70 odsto građana Srbije veruje da birački spisak nije ažuran, a polovina da nije tačan.

“Birački spisak, mi ne znamo u kakvom je faktički stanju, pokušavali smo da damo konsultativne predloge Ministarstvu za državnu upravu da sprovedu reviziju biračkog, jer nemamo lek ako nemamo dijagnozu”, objasnio je Nedeljkov.

Zakon garantuje ravnopravnost u medijima, ali se ne primenjuje

Istakao je i da su mediji jedan od ključnih elemenata fer i demokratskih izbora, ali da posmatranje Crte pokazuje izuzetno neravnopravan tretman vlasti i opozicije u elektronskim medijima.

Srbija prema njegovim rečima, imamo prilično dobar zakonski okvir koji garantuje ravnopravnu zastupljenost vlasti i opozicije u medijima tokom predizborne kampanje, ali REM ne reaguje na kršenja zakona. “To treba da se kažnjava primenom zakona. Potrebna je sankcija koja izostaje jer delovi sistema zakazuju”, upozorio je gost Dana uživo.

Izborni sistem je trenutno sekundarno pitanje

Govoreći o zahtevima za promenu izbornog sistema, Nedeljkov je ukazao da narodni poslanici trenutno ne odgovaraju građanima nego strankama, i da bi to trebalo da se menja, ali da je to pitanje sekundarno u odnosu na zaštitu interesa građana na izborima.

“Ako se građanin ne oseća bezbednim, ako se oseća ucenjenim, ako im od toga zavisi posao, ne možemo govoriti o slobodnim izborima. U toj situaciji nevažno je da li imamo proporcionalni ili većinski sistem”, poručio je on.

Opozicija ne treba da daje populističke ocene

Smatra i da opozicija ne bi trebalo o izborima da govori na populistički način i dodaje da su se navodi o 300.000 ukradenih glasova na predsedničkim izborima ili masovnom naseljavanju ljudi uoči beogradskih izbora, pokazali kao netačni.

Nedeljkov je objasnio i da se Crta zalaže za centralni izborni zakon i da ima 45 suštinskih preporuka za unapređenje izbornog procesa.

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.