Napast komarca mori i Somborce, potvrđeno prisustvo virusa groznice zapadnog Nila

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jun.2019, 14:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napast komarca mori i Somborce, potvrđeno prisustvo virusa groznice zapadnog Nila

Somborci ovih dana muku muče sa komarcima. Ne samo da su brojni, već je potvrđeno da u Somboru ima komaraca zaraženih virusom zapadnog Nila.

Fudbalske treninge sa mališanima Mladen Vuković morao je da prilagodi komarcima, jer je, kaže, drugačije nemoguće zbog brojnosti komaraca kojih, nikada nije bilo kao ove godine.

"U toku dana pre podne na treninzima ih ima, a naročito predveče oko 19 sati. Zbog vrućine smo pomerili treninge za kasnije, ali komarci nam >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prave velike probleme. Deca se mažu da bi lakše podneli mada komaraca ima toliko da se teško podnosi i uz zaštitu", kaže Vuković.

"Tragično verujte. Ne možeš sesti da popiješ jednu kafu ili sok ovde u centru grada. Rekli su da su komarci prskani sa zemlje, a vi meni recite kako su prskani ako je invazija komaraca. Šta reći na to? Ja nemam komentara", kaže jedna Somborka.

"Ne izlazim napolje kada se pojave, ali ima ih i tokom dana i uveče. Stvarno se ne može od njih živeti", kaže druga Somborka.

Merenja prisustva komaraca rađena su na pet lokacija u gradu i utvrđeno je da u Somboru ne samo da su komarci brojniji već i da su zaraženi.

"Virus groznice zapadnog Nila je prisutan u našim lokalnim komarcima, tako da ga treba očekivati verovatno cele ove sezone, ali i u budućnosti", kaže dr Jelena Zelić iz Zavoda za javno zdravlje Sombor.

Povećanoj brojnosti komaraca doprineli su vremenski uslovi.

"Ima dosta vlage, toplo je što ubrzava razvoj komaraca i onda se oni brzo razmnožavaju i zato imao veliki broj komaraca. Tretmani se rade, ali jednostavno komarci se jako brzo množe", objašnjava Jelena Zelić.

Novo zaprašivanje komaraca sa zemlje i iz vazduha na području Sombora najavljeno je za period do 15. jula.

"Tretman suzbijanja odraslih komaraca na teritoriji Grada Sombora počeće večeras 26. juna", kaže Dario Aćimović, portparol Ciklonizacije iz Novog Sada.

Tretmani su planirani između 18 i 23 sata u danima kada meteorološki uslovi budu povoljni. Suzbijanje odraslih komaraca sa zemlje će se vršiti ULV tehnikom, preparatom na bazi aktivne materije deltametrin.

Aviotretman će se vršiti preparatom na bazi aktivne materije lambdacihalotrin u obodnim delovima grada Sombora. Preparati su štetni za pčele, te se mole pčelari da zaštite ili izmeste svoje košnice.

Somborcima se preporučuje da u svojim dvorištima kose travu, uklone sve posude sa stajaćom vodom i da koriste zaštitne kreme kako bi se koliko toliko zaštitili od komaraca.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.