U Srbiji u 2018. identifikovano 76 žrtava trgovine ljudima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Okt.2019, 13:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji u 2018. identifikovano 76 žrtava trgovine ljudima

U Srbiji je tokom prošle godine u 2018. godini identifikovano 76 žrtava trgovine ljudima, od kojih je 30 maloletno, dok je u prvim mesecima 2019. godine identifikovano 16 žrtava trgovine ljudima, saopštio je danas Biro za borbu protiv trgovine ljudima (IBS SA).

Povodom 18. oktobra - Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, IBS SA upozorava da su najnoviji trendovi trgovine ljudima povezani s masovnim migracionim tokovima i lancima krijumčarenja migranata, posebno s ranjivim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << grupama poput maloletnika bez pratnje.

Kako se navodi u saopštenju, poslednjih godina registrovani su slučajevi trgovine ljudima radi prisilnog rada, organizovanog prosjačenja i ugovorenih brakova.

Ističe se da je "ovakav razvoj situacije posledica siromaštva, posebno među ranjivim grupama stanovništva" i da "broj dece koja prisilno rade na ulicama, konstantno raste".

Iz IBS SA poručuju da je trgovina ljudima, kao moderni oblik ropstva, jedno od najtežih krivičnih dela protiv čovečnosti i predstavlja drastično kršenje osnovnih ljudskih prava - pravo na život, na slobodu izbora, na slobodu kretanja kao i kršenje osnovnih principa međunarodnih pozitivnih pravnih propisa u oblasti ljudskih prava i sloboda.

Rezultati do sada sprovedenih istraživanja i analiza prikupljanih javnih statističkih podataka evidentno ukazuju na to da je veliki broj zemalja u svetu zahvaćen ovom negativnom društvenom pojavom u kojoj su žrtve u većini slučajeva žene i devojke, kojima se prvenstveno trguje radi seksualne eksploatacije.

Kako se navodi, proces vrbovanja žrtve od strane kriminalnih grupa pojedinaca odvija se u više faza: od ulaska u emotivne procese s potencijalnom žrtvom, pa sve do ucena, otmica, prisilnih radnji i pretnji.

Navodeći da se obeležavanjem 18. oktobra kao Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, skreće pažnja na ozbiljnost tog društvenog problema, iz IBS SA dodaju da to i ukazuje na značaj i neophodnost preventivnog postupanja, podizanju svesti celokupnog društva kroz funkcionalan sistem međusobne saradnje i koordinacije aktivnosti.

Takođe, kako ističu, potreban je i visok nivo međusobnog poverenja organa vlasti i nevladinih institucija u borbi protiv te negativne društvene pojave.

Najčešće žrtve trgovine ljudima žene i deca

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je danas da je u toku prošle godine bilo 76 slučajeva trgovine ljudima od kojih je 71 lice bilo državljanin Srbije.

"Najčešće žrtve trgovine ljudima su deca i žene, ali ima i muškaraca", naveo je Đorđević odgovarajući na pitanja novinara u Palati Srbija u pauzi stručnog skupa "Najčešći problemi u praksi u postupcima mirnog rešavanja radnih sporova".

On je ukazao da se država u borbi pored trgovine ljudima oslanja pored svojih institucija, Sigurne kuće i na nevladine organizacije koje čine dosta na edukaciji i prevenciji tog problema.

"Imamo institucije koje jačaju svoje kapacitete, najviše Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo pravde, pa i Ministarstvo rada, tu je institucija koja se bavi zbrinjavanjem i čini dosta toga kada je u pitanju prevencija. Pored tog oslanjamo se i na nevladine organizacije prvenstveno na Crveni krst, ali ima još nekih koje se zaista bave time kako i na koji način možemo i medijski kroz razne kampanje da utičemo i da edukujemo sve one koji jesu žrtve trgovine ljudima da to ne budu, ali i one koji to nisu - kako i na koji način da prepoznaju trgovinu ljudima", precizirao je ministar.

Za sprečavanje trgovine ljudima klasičan lek ne postoji jer to, kako je rekao, vrlo kompleksna kriminalna radnja.

Smatra da je za prevenciju edikacija jedan od načina.

"Prisustvovao sam raznim edukacijama NVO koje najmlađima pričaju o tim problemima i mislim da tome treba da posvetimo pažnju i da radimo sa decom i u osnovnim školama. Svako treba negde u podsvesti da bude svestan rizika da i sam može da postane žrtva, ali i da može da je prepozna i prijavi slučaj trgovine ljudima", naglasio je Đorđević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.