Muzej lutaka u Crepaji: U kolekciji 600 primeraka iz celog sveta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Okt.2020, 15:17

Muzej lutaka u Crepaji: U kolekciji 600 primeraka iz celog sveta

Zanimljiva kolekcija od 600 lutaka iz celog sveta nalazi se u Muzeju lutaka u Crepaji, jedinstvenom takve vrste kod nas.

Lutka je omiljena dečija igračka od najranijih vremena. Pravili su je od gline, drveta i drugih materijala a u 16. veku dobija oblik sličan današnjem. U početku, lutke su izrađivane ručno, bile su unikatne i skupe, a u 19. veku počinje njihova industrijska proizvodnja. Od 1830. godine prave se porcelanske, koje su i danas zbog kvaliteta izrade atraktivne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za kolekcionare.

Olga Lukić, slikarka poreklom iz Rusije, ima bogatu kolekciju lutaka. Mnoge su starije od jednog veka. Početkom ove godine odlučila je da u Crepaji, gde sada živi, otvori muzej u kome ima oko 600 lutaka iz celog sveta.

“One su izrestaurirane uz pomoć starih fotografija do kojih sam dolazila i na kojima sam videla kako su izgledale u prošlosti kada su ih deca držala u rukama. Ja za njih šijem odeću, štrikam, felcam i sve lutke na sebi imaju neke ručne radove. Nalazim i originalnu odeću, ali trudim se da zadržim autfit kakav je nekada bio”, saopštila je Lukić.

Posebno mesto u ovoj zanimljivoj zbirci zauzimaju ruske lutke koje Olgu podsećaju na detinjstvo. Među njima je i Ivanuška nastala za vreme Drugog svetskog rata. U početku je nosila uniformu, a sada je obučena veselije.

”Trenutno imam lutke od američkih do ruskih. Skoro sve zemlje su zastupljene i lutke iz različitih vremena. Imam one koje hodaju, kao i prve koje su napravljene od papira i od gline. Trudim se da zastupim sve materijale i sva vremena”, dodala je Olga.

Muzej lutaka radi u popodnevnim časovima, ali zbog epidemiološke situacije ne prima veće grupe. Olga kaže da joj je želja da njen jedinstveni muzej bude sastavni deo turističke ponude opštine Kovačica.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.