Mirko Cvetković mandatar za sastav nove Vlade Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jun.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mirko Cvetković mandatar za sastav nove Vlade Srbije

BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić odlučio je danas da Narodnoj skupštini Srbije predloži da kandidat za predsednika Vlade Srbije bude dosadašnji ministar finansija Mirko Cvetković, saopštila je pres-služba predsednika Srbije.

Posle obavljenih konsultacija sa predstavnicima svih parlamentarnih stranaka i lista, predsednik Tadić je saopštio da je postignuta većina u Narodnoj skupštini Srbije i da će novu Vladu Srbije formirati lista "Za evropsku Srbiju", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koalicija SPS-PUPS-JS, koalicija "Za evropski Sandžak" i Savez vojvođanskih Mađara.

Respektabilna karijera

Cvetković se politici pojavljuje početkom 2001. godine kada je imenovan za zamenika ministra za privredu i privatizaciju u vladi Zorana Đinđića. Pre toga je imao respektabilnu karijeru ekonomskog stručnjaka.

Radni vek započeo je u Rudarskom institutu, gde je radio deset godina. Potom prelazi u Ekonomski institut gde je radio šest godina, da bi karijeru konsultanta u narednih sedam godina nastavio u firmi "CES Mecon". Od 1998-2001. godine radi kao savetnik za ekonomska pitanja u Rudarskom institutu.

Tokom osamdesetih godina je bio jedan od naših prvih eksperata-konsultanata srednje generacije koji je radio kao eksterni konsultant za Svetsku banku na većem broju projekata u Pakistanu, Indiji i Turskoj.

U periodu od 2003. do 2004. godine obavljao je funkciju direktora Agencije za privatizaciju. U vreme dok je bio direktor Agencije za privatizaciju optuživan je za sukob interesa, jer je, ta agencija često angažovala "CES Mecon" za konsultantske usluge.

Minisatr bez medijske pompe

Po odlasku sa funkcije direktora Agencije za privatizaciju do izbora za ministra finansija, vodio je agenciju za konsalting "Interkon" (Intercon).

Na sednici Narodne skupštine održanoj 15. maja 2007. izabran je za ministra finansija u Vladi Republike Srbije.

Za nepunih godinu dana, koliko je trajala prethodna vlada, Mirko Cvetković je bio jedan od ministara koji su bili najmanje medijski eksponirani. Rođen je 1950. u Zaječaru. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Odbranio je 1986. godine doktorsku tezu na temu: "Prilog metodologiji projektovanja energetskog sektora Jugoslavije".

Jedan je od koautora "Priručnika za privatizaciju preduzeća u Republici Srbiji", koji je objavljen 2001. godine.

Oženjen je i otac je dvoje dece. Govori engleski jezik.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.