Dogovoreno da Srbija skladišti 500 miliona kubika gasa u Mađarskoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Maj.2022, 06:57

Dogovoreno da Srbija skladišti 500 miliona kubika gasa u Mađarskoj

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je u Budimpešti, posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom, da je dogovoreno da Srbija u Mađarskoj tokom predstojeće zime uskladišti 500 miliona kubika gasa.

Dogovor je preciziran nakon što su se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i mađarski premijer Viktor Orban dogovorili u Novom Sadu na otvaranju Međunarodnog sajma poljoprivrede, da Srbija može da uskladišti između 300 do 500 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kubika gasa u Mađarskoj.

Mali je rekao novinarima nakon sastanka da će na osnovu današnjeg dogovora Srbija moći da povuče iz mađarskih skladišta u oktobru tri miliona kubika dnevno, po šest miliona kubika dnevno u novembru, decembru i januaru i tri miliona u martu.

"Ovo je velika i važna vest za građane, obezbedili smo 500 miliona kubnih metara za skladištenje gasa za nastupajuću zimu. To će obezbediti sigurno snabdevanje gasa Srbiji i to smo obezbedili danas", istakao je Mali.

Najavio je da će utiskivanje gasom za Srbiju početi najkasnije do kraja juna i precizirao da će gas upumpan u dva skladišta u Mađarskoj.

Ministar Sijarto je rekao da su današnji dogovori dokaz strateško prijateljstva dve zemlje.

Ministar Mali je čestitao Sijartu na ponovnom imenovanju za ministra spoljnih poslova, kao i premijeru Orbanu na formiranju nove vlade.

"Moja poseta je rezultat razgovora koji su Vučić i Orban imali na otvaranju sajam poljoprivrede u subotu u Novom Sadu, što pokazuje da sve više i bolje sarađujemo".

Mali je rekao da je Mađarska postala treći spoljnotrgovinski partner, posle Nemačke i Kine, a drugog u Evropi i zahvalio Vladi Mađarske na podršci.

Podsetio je da je upravo Vučić definisao kao jedan od prioriteta sigurno snabdevanje energijom građana Srbije i da se upravo i radi na tome.

Mali je istakao da tranzit gasa teče nesmetano i iz pravca Srbije ka Mađarskoj i obrnuto i da će dve zemlje tako i nastaviti.

Kazao je da je čitav niz tema bio na stolu i da se razgovaralo o saradnji Elektroprivrede Srbije i mađarskog energetskog preduzeća MVM i je dogovoreno da njihovi predstavnici već naredne nedelje dođu u Beograd i razgovaraju o saradnji i zajedničkom ulaganju u obnovljive izvore energije, zatim u zajedničku nabavku električne energije i drugo.

Mali je rekao da zajedno možemo da budemo mnogo jači i dobijemo bolje cene u ovoj energetskoj krizi, kao i da obezbedimo sigurnije snabdevanje energijom i što više umanjili posledice krize u svetu.

Ministar Mali je rekao da je dogovoreno i zajedničko ulaganje u izgradnju intekonektora za transmisiju električne energije između dve zemlje, kako bi viškovi mogli da se prenose u Srbiju i Mađarsku po potrebi.

Uskoro će zima i Srbija i Mađarska se na pravi način spremaju za to, naglasio je Mali.

Na pitanje mađarskih medija kako vidi to što je EU predložila šesti paket sankcija Rusiji za embargo ruske nafte, s obzirom da Srbija nije članica EU, Mali je rekao da se nada da nada će po tom pitanju preovladati razum i da će se odluke donositi tako da se što više umanje negativne posledice tih sankcija.

Na pitanje Tanjuga da li je danas razgovarano o mogućnosti da Srbija i kupuje od mađarske gas tokom zime koji će skladišti gas u Mađarskoj, Mali je rekao da je Srbija dobila veliku saglasnost iz Mađarske i oko snabdevanja gasom i da su obe opcije otvorene, te da se gas može kupovati od njih, ali i od treće strane.

Razumni su da nam daju obe mogućnosti i u narednim danima ćemo se opredeliti.

Sijarto je rekao na pitanje Tanjuga da li je ta zemlja zainteresovana da se pridruži formiranju zajedničke berze struje u priključi Sloveniji i Srbiji, koje to rade zajedno sa evropskom berzom struje, da su zainteresovani da zajednički nabavljaju energente sa Srbijom, jer to garantuje još veću bezbednost.

Sijarto je rekao da je Mali bio prvi gost u Vladi Mađarske kada su bili izbori u toj zemlji, kao i sada kada je formirana vlada.

"Današnji sastanak je dokaz strateške saradnje i prijateljstva dve zemlje. U Ukrajini se odvija rat, a posledice tog rata nas dovode da imamo na svakom polju nesigurnosti i to još više jača značaj saradnje između Mađarske i Srbije. U vrlo smo sličnoj situaciji zbog geografskog položaja i infrastrukture. Bezbednost snabdevanja energijom je stvarni problem, a ne ideološka fraza. Dogovorili da u ovim kritičnim vremenima kada je snabdevanje energijom dovedeno u pitanje i kritično da obraćamo jedno na drugo još više pažnje i doprinosimo snabdevanju energije i da garantujemo tranzitne linije za transport energenata", naveo je.

Sijarto je rekao da je južni tok, koji ide preko Srbije, veoma značajan za Mađarsku pošto dobijaju 10 miliona kubika gasa dnevno iz pravca Srbije.

To ide bez smetnji i u skladu sa ugovorom, a do sada je preko Srbije izvezeno iz Mađarske 450 miliona kubika gasa, rekao je Sijarto.

"Dogovorili smo se da Srbiji pružimo moguć da koristi mađarska skladišta gasa da bi u Srbiji obezbedili nesmetano snabdevanje i da od ukupnog kapaciteta više od šest milijardi kubika gasa, ustupe deo Srbiji tokom zime", naveo je Sijarto.

Preneo je da je dogovoreno i da se povežu elektromreže dve zemlje, što će trajati u narednih šest do osam godina, kako bi mogla da se razmenjuje struja.

Mali i Sijarto su izrazili očekivanje da će vrlo brzo biti potpisani i sporazumi o današnjim dogovorima.

Srbija  i Mađarska se energetski povezuju, zajednička nabavka struje

Srbija i Mađarska će zajedno izgraditi interkonektor za transmisiju struje i zajednički nastupati u nabavci električne energije kako bi dobile bolju cenu i uslove, izjavio je Tanjugu ministar finansija Siniša Mali koji to danas u Budimpešti dogovorio sa ministrom spoljnih poslova Mađarske Peterom Sijartom.

"Tema je bila i gradnja interkonektora između dve transmisione mreže i saglasili smo se da to treba da krenemo da gradimo koliko već sutra. I u narednih par dana očekujem da ćemo definisati detalje oko iznosa finansiranja i dinamike investicije i odmah krenuti u realizaciju", rekao je Mali.

Objasnio je da će tako Srbija i Mađarska moći jedna drugoj po potrebi da šalju viškove struje.

Mali je rekao da je danas u Budimpešti zbog energetske krize u svetu razgovarao sa Sijartom o potrebi da ESP mnogo više sarađuje sa njihovom elektroenergetskom kompanijom MVM, kao i zajedničkoj nabavci struje na međunarodnom tržištu i zajedničkom ulaganu u pojedine projekte kao što je izgradnja reverzibilne hidroelektrane Bistrica.

Dodao je da je bilo reči i o daljem ulaganju u obnovljive izvore energije i da će to biti predmet posebnog sastanka.

"Očekujem delegacije MVM-a u Beogradu već naredne nedelje gde ćemo onda u detalje proći kroz sve te projekte, kako bi zajednički finansirali i obezbedili koordinaciju dve komšijske zemlje i u uslovima još težeg snabdevanja strujom i gasom i mogli zajednički da koordiniramo i rešavamo probleme. Ako imamo mi višak struje da to prenesemo Mađarima i obrnuto", istakao je Mali.

On je rekao Tanjugu da danas dogovoreno da Srbija uskladišti 500 miliona kubika gasa tokom zime.

"Kupićemo i uskladištiti u Mađarskoj gas kako bi obezbedili sigurno snabdevanje gasom tokom zime i već do kraja juna krenućemo da punimo ta dva skladišta koja su u pitanju i od oktobra ćemo moći da povlačimo tri miliona kubika gasa dnevno, zatim od novembra do februara po šest miliona dnevno i u martu tri miliona kubika dnevno", naveo je Mali.

Ističe da će to puno značiti za dobro snabdevanje gasom, kako za domaćinstva tako i privredu.

"To je velika i važna vest za građane Srbije", naglasio je ministar.

Na pitanje da li su pritisci na Srbiju i Mađarsku od EU dodatno zbližili dve zemlje, Mali je rekao da se u ovoj krizi vidi koliko je važno sarađivati sa komšijama.

"U proteklih godinu i po dana imamo tranzit gasa kroz južni tok u Mađarsku gde nesmetano ide gas, kao što iz Mađarske dolazi gas u Srbiju. Na takav način diverzifikujete izvore snabdevanja, što je u doba energetske krize veoma važno, kao i dobrosusedski odnosi", rekao je Mali.

Kako smo jači i veći, možemo da odgovorno na bolji način na ove energetske izazove u svetu, istakao je on.

Na pitanje da li ćemo možda dobiti nešto jeftinije gas od Mađarske, ako od njih takođe budemo kupovali, Mali kaže da bi o tome dok se ne obavi razgovor između Aleksandra Vučića i Vladimira Putina o novom gasnom aranžmanu za Srbiju.

"I zbog toga sam zamolio mađarske prijatelje da budu fleksibilni i da sačekamo ishod tog razgovora koji očekujemo u narednih par dana i tada ćemo znati da li i od koga kupujemo gas i po kojim cenama. Mađarska je rekla da će biti fleksibilni i rekli su - ako vam treba gas da vam mi nabavimo i prodamo, ako možete sa druge strane da nabavite vi onda ćemo samo da ga uskladištimo".

Istakao je da bi voleo da se ova kriza nije desio, kao ni sukob u Ukrajini i dodao da se država dobro bori sa inflacijom i energetskom krizom i da su ogranične cene osnovnih životnih namirnica, goriva, da struja u gas nisu poskupeli za građane iako su na berzama druge cene...

"Sigurno je da smo, zbog pritisaka koje trpe i Vučić i Srbija zbog svog principijelog stava prema sukobu u Ukrajini zajedno sa našim mađarskim prijateljima, zajedno jači i da možemo lakše to da prebrodimo. Neke stvari ne zavise od nas - kako će neke velike sile da donose odluke. Mi smo mala zemlja i važno je da pokušamo da se zaštitimo i imamo što manje negativne posledice ove krize", istakao je Mali.

Ističe da je posebno važna saradnja u oblasti energenata, što je trenutno najvažnije pitanje

Na pitanje da prokomentariše najavu Vučića da će Srbija kupovati struju putem fjučersa i forvarda, Mali je rekao da se već radi na pripremi toga.

"To su tzv. forvardi odnosno opcije na kupovinu struje unapred. Upravo o tome razmišljamo i radimo na tome u ovom trenutku. To znači da kupite danas struju ili nekog drugog meseca, a da ta struja bude isporučena u decembru, januaru ili februaru, kada vam i treba. Radimo na tome i EPS je već pripremio dinamički plan koji analiziramo i gledaćemo da stabilnost snabdevanja strujom obezbedimo i na taj način, a sve kako bi bilo dovoljno struje", zaključio je Mali u izjavi za Tanjug.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SKLADIŠTIĆEMO GAS I U MAĐARSKOJ Mali danas u Budimpešti: Glavna tema oobezbeđivanje kapaciteta

Izvor: Blic, 25.Maj.2022

Ministar finansija Siniša Mali otputovao je jutros u jednodnevnu posetu Budimpešti.

Nastavak na Blic...

Mali: "Velika vest za građane Srbije - obezbedili smo"

Izvor: B92, 25.Maj.2022

Ministar finansija Siniša Mali sastao se jutros u Budimpešti sa ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom...Tema sastanka je bila aktuelna energetska situacija i obezbeđivanje Srbiji kapaciteta za skladištenje gasa u Mađarskoj..."Razgovarali smo o tome kako da sarađujemo...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.