Miletić: Značajno je što brže usvajanje vojnih zakona

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Avg.2009, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miletić: Značajno je što brže usvajanje vojnih zakona

BEOGRAD - Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Miloje Miletić izjavio je danas da bi do kraja godine zakonski trebalo da bude zaokružen sistem odbrane i ukazao na značaj što bržeg usvajanja tog seta "vojnih" zakona u Skupštini Srbije.

"Celokupan set zakona kojim treba da bude zaokružen sistem odbrane je završen, bar što se tiče izrade nacrta. U ovom trenutku imamo, ili u Skupštini Srbije ili na Vladi Srbije, dva strateška dokumenta: Strategiju nacionalne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bezbednosti i Strategiju odbrane i šest zakonskih projekata", navodi Miletić.

Vojni analitičar Zoran Dragišić ocenio je da set vojnih zakona i strategija, koje čekaju na usvajanje u Skupštini Srbije, predstavljaju značajan reformski korak za sistem odbrane. Dragišić je rekao da će Srbija tim zakonima dobiti moderan sistem nacionalne odbrane "s kojim će moći da pristupi evroatlantskim integracijama".

"I, s druge strane, Srbija dobija sistem odbrane koji je primeren njenoj veličini, ekonomskim mogućnostima i međunarodnom vojno-političkom položaju", naveo je on.

Dragišić je podsetio da se još od 2000. godine čeka na izradu "celog seta zakona koji se odnose na sistem odbrane i novih strategijskih dokumenata koji su prvi put doneti - Strategije nacionalne bezbednosti i Strategije odbrane".

"Ti zakoni bi mogli biti bolji nego što jesu, ali, generalno, mislim da je Srbija napravila nekoliko značajnih koraka napred sa celokupnom zakonodavnom aktivnošću", rekao je on.

Načelnik Generalštaba je ocenio da će "usvajanjem tih zakona, celokupna zakonska regulativa biti zaokružena i da će naš sistem odbrane biti rešen na moderan i savremen način".

"Očekujemo da u toku jesenjeg zasedanja Skupštine Srbije ti zakoni budu doneti... Nama bi puno značilo da se taj proces završi ove jeseni", kazao je on.

Taktičke vežbe

Miletić je ukazao i na značaj što češćeg izvođenja vežbi, najavivši združenu taktičku vežbu koja će biti izvedena početkom oktobra na Pešterskoj visoravni.

"To će biti združena intervidovska vežba koju će izvesti deo snaga Kopnene vojske, Vazduhoplovstva i MUP-a... Ta vežba treba da nam potvrdi da se u sistemu obuke i transformaciji vojske nalazimo na pravom putu", rekao je on.

Miletić je naveo i da "neposredno pre toga, u avgustu i početkom septembra, imamo međunarodnu medicinsku vežbu "Medceur 2009" u kojoj će učestvovati pripadnici velikog broja zemalja, a koja će biti izvedena u reonu Niša".

Prema njegovim rečima, vežba se planira i organizuje zajedno sa Evropskom komandom Oružanih snaga SAD i državama članicama programa Partnerstvo za mir, a očekuje se učešće oko 250 domaćih i 250 stranih učesnika iz 14 zemalja, rekao je Miletić.

On je dodao da predstoji još jedna zajednička vežba koju će izvesti naše vazduhoplovstvo, zajedno sa vazduhoplovstvom oružanih snaga Rumunije.

Međunarodna vojna saradnja

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije smatra da je jačanje međunarodne vojne saradnje izuzetno značajno i da je ostvareni nivo u tom segmentu dosta dobar.

Prema njegovim rečima, saradnja u oblasti odbrane i bezbednosti sa državama u regionu i šire u okviru programa Partnerstvo za mir, jedna je od značajnih aktivnosti Ministarstva odbrane i vojske.

"Cenim da saradnja koju smo ostvarili značajno menja našu poziciju u regionu i doprinosi da se percepcija drugih zemalja prema Srbiji i njenoj vojsci menja u pozitivnom smeru... Mi ravnopravno razgovaramo sa svim sagovornicima u regionu i šire...", rekao je Miletić.

On je naveo i da je "saradnja sa zemljama u regionu potrebna jer na taj način, ne samo da razmenjujemo mišljenja i iskustva u organizaciji naših vojski i obuci nego širimo prijateljstvo i doprinosimo miru".

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije je podsetio i da Srbija, koja je po odluci parlamenta vojno neutralna, ostvaruje dobru saradnju sa NATO.

"Za očekivati je, a to je više puta potvrdio i predsednik Republike i ministar odbrane, da ćemo do kraja godine otvoriti kancelariju u Briselu, što bi, verujem, bilo značajno za naše aktivnije učešće u programu Partnerstvo za mir", rekao je Miletić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Miletić: Usvojiti zakone što pre

Izvor: B92, 09.Avg.2009

Beograd -- Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Miloje Miletić izjavio je da bi do kraja godine usvajanjem seta zakona, trebalo da bude zaokružen sistem odbrane..."Celokupan set zakona kojim treba da bude zaokružen sistem odbrane je završen, bar što se tiče izrade nacrta. U ovom trenutku imamo,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.