Mihajlovićeva: Pitanje energetike je pitanje politike, Srbija da bude tranzitna ruta i u energetici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jan.2021, 11:20

Mihajlovićeva: Pitanje energetike je pitanje politike, Srbija da bude tranzitna ruta i u energetici

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je da Srbija želi da omogući da kroz njenu teritoriju prolazi gas iz različitih država, kao i da se interkonektorima poveže sa svim susednim državama u regionu kako bi i u energetici postala tranzitna ruta, kao što je već u saobraćaju.

“Za sada, dobra vest za Srbiju je da ima dva puta za dotok gasa, bez obzira na to što se na tim putevima nalazi jedan snabdevač. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Ali je dobro da imamo dva puta, budući da često postoji problem tranzita gasa preko Ukrajine, koji će se nastaviti.

Ono što je jako važno jeste da pokušamo da diverzifikujemo i snabdevače, jer to daje mogućnost da cena gasa, pre svega za stanovništvo, bude niža nego što je danas, kao i za privredu. Podsetiću samo da je cena prirodnog gasa za privredu najviša u Evropi u Srbiji”, rekla je Mihajlovićeva u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Koliko politika ima uticaja na energetiku?

Na pitanje koliko politika ima uticaja na energetiku kada je reč o Srbiji, Mihajlović je odgovorila: Mislim da je kod svih zemalja ista stvar, kod svih zemalja je pitanje energetike u stvari pitanje politike i to ne može jedno bez drugog. Uopšte čak nije bitno ni da li je zemlja razvijena ili nije, da li je više tranzitna ili nije, da li zavisi samo od jednog snabdevača ili ne. Nemoguće je pričati o energetici a da ne postoji, pre svega, ta politička pozadina cele priče.

Govoreći o gasovodu Balkanski tok, potpredsednica Vlade je istakla da je važno da se završe sve kompresorske stanice, kako bi pritisak gasa bio dovoljan da gas stigne gde god je to potrebno.

“Očekujem da to bude u ovoj godini. Isto tako očekujem da se sa Agencijom za energetiku radi na tome da se napravi prostor da kroz taj gasovod može doći i drugi gas”, kaže Mihajlovićeva.

Prema njenim rečima, gasna interkonekcija sa Bugarskom daje mogućnost da gas dođe do Srbije i od drugih snabdevača, a tender za izbor izvođača na tom projektu očekuje se krajem januara.

“Time dobijamo mogućnost da kroz taj gasovod dolazi i gas nekih drugih snabdevača, kako gas vezan za Azerbejdžan, tako i jedan potpuno novi gasovod o kojem se priča već nekoliko godina,

Istočnomediteranski gasovod koji dolazi iz Izraela, i preko Kipra, Krita, Peloponeza, Atine, Soluna i Sofije bi mogao do stigne do Niša. Niš bi trebalo da bude centar kad govorimo o gasu, od kojeg se može takođe praviti gasovod ka Prištini, ka Crnoj Gori, kao što se od Vranja može praviti ka Severnoj Makedoniji. To je ono što stoji negde ispred nas i nema razloga da se ne priključimo takvom jednom gasovodu”, kaže Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade istakla je da Srbija, kao i u transportu, treba da bude tranzitna ruta i u energetici.

“Naša pozicija je takva da niti smo veliki, niti smo bogati, ali se graničimo sa velikim brojem država i to bi trebalo da iskoristimo tako što ćemo graditi interkonektore i dozvoliti da se ovde otvori tržište prirodnog gasa. Otvaranje tržišta prirodnog gasa znači da, pored trgovaca koji će dolaziti, možemo da imamo i druge dobavljače, a takođe na dalje znači nižu cenu gasa za krajnjeg potrošača”, kaže Mihajlovićeva.

Ona dodaje da Srbija hoće i da se brže gasifikuje i da gradi gasne elektrane.

“Nama je gas suštinski potreban i, dodatno, tranzitna smo država. Moj stav je da treba napraviti prostor za sve - i za LNG koji će dolaziti brodovima, ali isto tako i za dodatne neke snabdevače gasa koji mogu ovde da se pojave”, objasnila je Mihajlovićeva.

Reformisanje Srbijagasa i EPS-a imao na papiru, sada idemo na potpuno razdvajanje

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, rekla je da je uverena da će Srbija uspeti da se uskladi sa regulativama EU i transformiše javna preduzeća iz oblasti energetike koja trenutno posluju na teret države i uz gubitke.

"Preduzeća u ovom resoru danas praktično zapošljavaju direktno najmanje 65.000 ljudi, a da ne govorimo indirektno, kroz sva druga preduzeća. Sva ona, iako prikazuju određenu dobit, ozbiljno je pitanje kakva je ta dobit i je li uopšte dobit, budući da država svakog trenutka, kad god je to potrebno, uskoči sa novcem i sa svim što je potrebno da bi ona mogla da funkcionišu", rekla je Mihajlovićeva u intervjuu za Radio Slobodna Evropa, preneto je u saopštenju.

Najlepše je danas u Srbiji biti direktor javnog preduzeća, državnog preduzeća, jer ni za šta niste odgovorni, sve vam radi država, kaže Mihajlovićeva i navodi da ta preduzeća moraju da donesu i dobit i bolji kvalitet energije.

Naglasila je Mihailović da preduzeća prvo moraju da se organizaciono urede i to je započeto donošenjem odluka na Vladi u vezi i sa reorganizacijom "Srbijagasa" i "Elektroprivrede Srbije".

"Mi pričamo o reformisanju Srbijagasa i EPS-a od 2014. i oni na papiru imaju i transport gasa i distribuciju gasa, kao što je EPS imao na papiru odvojenu distribuciju, odnosno operatera distributivnog sistema. Ali, sada idemo na potpuno razdvajanje i odluka Vlade za to je doneta", kaže ona.

Takođe, važno je da znamo šta je pregledno poslovanje i da znamo šta su stvarno prioriteti u radu tih preduzeća, koji su projekti od važnosti i od značaja i u oblasti gasifikacije, dodala je ona.

Ona je istakla da će Ministarstvo zajedno sa tim preduzećima sprovesti te poslove.

"To znači da će se podeliti imovina, jasno će se utvrditi kapital i ta preduzeća će imati svoje skupštine, imenovane od strane pre svega Ministarstva privrede, odnosno Vlade Srbije, a ne kao što je do sada bilo da, recimo, direktor "Srbijagasa" imenuje sebi direktora Transportgasa, direktora Distribucijegasa i tu više pravog, preglednog posla, nema", ističe Mihailović.

Suštinski trpe građani, mi svi trpimo zato što gasni sektor zaista može da donese ogroman profit, navela je ona.

Mihajlovićeva je naglasila da ne postoji nijedna zemlja na svetu koja ima gasno preduzeće, bilo da je ono državno, bilo da je delom državno, delom privatno, koje posluje sa gubicima i sa tako niskom efikasnošću kao što je to "Srbijagas".

Podseća da se o gasifikaciji Srbije priča 20 godina, a da je prethodnih 10 godina to najvažniji cilj.

Takođe, dodaje da se ništa nije desilo na teritoriji centralne ili južne Srbije.

Napominje da se Srbija još nije povezala sa regionom, a moramo da napravimo interkonektore sa regionom.

"S druge strane, novca nema. Taj novac je negde otišao u tom prethodnom periodu. Tu će se stvari ozbiljno promeniti. I dalje smatram da i upravljačka struktura mora da bude potpuno drugačija", rekla je Mihajlovićeva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Srbija želi gas iz različitih država: "Napraviti prostor za LNG koji će dolaziti brodovima"

Izvor: B92, 15.Jan.2021

Beograd -- Ministarka Zorana Mihajlović rekla je da Srbija želi da omogući da kroz njenu teritoriju prolazi gas iz različitih država...Takođe želi i da se interkonektorima poveže sa svim susednim državama u regionu kako bi i u energetici postala tranzitna ruta, kao što je već u saobraćaju,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.