Mihajlović: Srbija mala za bilo kakve NERAVNOTEŽE sa velikim silama

Izvor: Blic, 17.Jul.2017, 10:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihajlović: Srbija mala za bilo kakve NERAVNOTEŽE sa velikim silama

Srbija je suviše mala država da bi sebi mogla da dozvoli bilo kakvu neravnotežu u odnosima sa velikim silima, izjavila je danas potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

- Mislim da to svaka velika sila i razume, mislim da su nama jednako važni i Rusija i Kina i Amerika i EU i za sada mi se čini da je naša politika u tom smislu vrlo jasna i važno je da smo mi otvoreni partneri, odnosno partneri sa svim državama - rekla je Mihajlović, odgovarajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na pitanja novinara da li se na Srbiji vrše pritisci u spoljnoj politici na relaciji Rusija-SAD-EU .

Kako kaže, kod nas nema "uvijenih, niti nekakvih drugačijih misli, mi idemo ka EU, ali nema ni jednog razloga da nemamo sporazume i da ne razvijamo odnose sa Rusijom i drugim državama".

- Isto tako nema ni jednog razloga da ne pravimo dobar ambijent i da nema mnogo američkih kompanija u Srbiji. Ne samo da nema razloga, već mi i radimo na tome, evo bili smo sad u Trstu i povezujemo Srbiju i region sa svim zemljama EU - istakla je ona.

Mihajlovićeva je dodala da Srbija korak po korak usaglašava svoju politiku i podsetila da je u prethodnom periodu bila primetna velika aktivnost bivšeg premijera i sadašnjeg predsednika Aleksandra Vučića na tom polju .

"Srbija nije politički neutralna"

- Mislim da je to za nas samo velika korist, a nikako šteta - naglasila je ona.

Mihajlović je dodala da se kroz projekte koje Srbija realizuje vide odnosi i naše zemlje prema Rusiji i naše zemlje prema SAD, kao i EU.

- U jednom trenutku u pitanju ste rekli -da se natera Srbija da krene ka EU-, da budemo potpuno jasni, Srbija jeste vojno neutralna, ali Srbija nije politički neutralna, pošto se naša zemlja opredelila da ide u EU i poštuje evropske standarde. Sve što radimo u svakom resoru jeste upravo dostizanje evropskih standarda - naglasila je Mihajlović.

Ona je dodala da se i železnički projekti koji se rade zajedno sa Rusijom sprovode u skladu sa evropskim standardima.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Mihajlovićeva: Srbija je vojno neutralna, a politički nije

Izvor: B92, 17.Jul.2017

Beograd -- Srbija je suviše mala država da bi sebi mogla da dozvoli bilo kakvu neravnotežu u odnosima savelikim silama, izjavila potpredsednica vlade Zorana Mihajlović..."Mislim da to svaka velika sila i razume. Nama su jednako važni i Rusija i Kina i Amerika i EU i za sada mi se čini da je naša...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.