Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Mar.2018, 03:17

Mičel u Beogradu: Nije plan u četiri tačke, nego kosovska vojska

Mičel u Beogradu: Nije plan u četiri tačke, nego kosovska vojska

Ves Mičel, novi američki čovek zadužen za Zapadni Balkan, na svojoj je prvoj turneji po regionu doneo jasnu poruku Srbiji - formiranje kosovske vojske je ok, SAD to podržavaju i niko na to nema pravo veta.

Pomoćnik šefa američke diplomatije u administraciji Donalda Trampa bio je jasan kad je danas na pres konferenciji nakon razgovora sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem rekao da Kosovo ima pravo da formira profesionalne snage koje će se baviti bezbednošću. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

To, poručio je, ne bi bila nikakva pretnja Srbiji i Srbima, te dodao da na takvu odluku niko nema pravo veta.

Mičel je, praktično, samo ponovio ono što je juče poručio vlastima u Prištini, a srpski je predsednik na to poručio da ne postoji nijedan pravni međunarodni akt koji može da opravda formiranje oružanih snaga Kosova.

Srbija će se tome suprotstaviti, nedvosmisleno je preneo Vučić Mičelu, a na pres konferenciji pozvao je da mu bilo ko iz SAD, EU, bilo ko...pokaže "jedan jedini papir na osnovu kog se formiraju oružane snage Kosova, a da to ima potporu u međunarodnom pravu".

To, primetio je, nisu ni Kumanovski sporazum, ni Rezolucija 1244, i, kako je rekao: takav papir ne postoji i ne mogu da ga izmisle ni SAD, ni EU...

Kako je primetio, oni koji su priznali nezavisnost Kosova smatraju, valjda, da time imaju pravo i da formiraju svoju vojsku, ali, poručio je, Srbija tako ne misli, a takva odluka, uveren je, ne bi doprinela bilo čijoj stabilnosti u regionu.

U svim ostalim spornim pitanjima, a ona se tiču uglavnom Kosova, u današnjem su dijalogu, koji je, prema rečima oba sagovornika bio izuzetno otvoren, dve strane ostale na ranijim, poznatim pozicijama.

Promenilo se, možda, samo to što je predsednik Vučić otvoreno rekao da je sve što stiže po pitanju Zajednice srpskih opština zamajavanje, te da više uopšte ne veruje da će ikada biti formirana.

Kako je primetio, za prethodnih pet godina to se nije dogodilo i sada se ne čini realnim da će se to dogoditi, a, dodao je, sve to omogućeno je uz prećutnu saglasnost delova međunarodne zajednice.

U uverenju da ZSO neće nikada biti formirana drži ga, napomenuo je, i činjenica da je srpska strana ispunila sve što je dogovoreno Briselskim sporazumom, dok albanska nije uradila ni samo tu jednu koju je imala.

Konačno, medijske najave da novi Trampov čovek za region donosi papir s rešenjima za Kosovo, odnosno plan u 4 tačke s "ultimatumom" za Srbiju, pokazale su se "kreativnim", kako je to Mičel rekao, ali ne i tačnim.

Bar ne zvanično i ne - sada.

Sam je Mičel u Prištini je rekao da je čuo za neka "kreativna rešenja" koja su najavili srpski mediji, ali da je u region došao, između ostalog, da podstakne nastavak dijaloga Beograda i Prištine, a u Srbiju - da čuje, sasluša, obeća podršku na evropskom putu i - jasno prenese da je kosovska vojska u dugoročnom interesu SAD.

Vučić: Srbija spremna na kompromis, ali ne i na ponižavanje

Srbija je spremna na kompromis po pitanju Kosova i Metohije, ali nije spremna i neće prihvatiti nikakvo poniženje i urušavanje srpske države, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je situacija oko Kosova i Metohije najveća prepreka na evropskom putu Srbije, i da je Srbija spremna da razgovara o mogućim kompromisima, ali da ne može dozvoliti ponižavanje sopstvenog naroda i urušavanje sopstvene države.

"Znamo da je najveća prepreka na našem evropskom putu situacija oko KiM, i zato je Srbija spremna da razgovara o mogućim kompromisima, ali ma koliko mala, ma koliko bila nebitna za velike sile, možemo da prihvatimo jedino kompromisno rešenje, ali poniženje sopstvenog naroda i urušavanje sopstvene države ne možemo", kazao je on na konferenciji za štampu posle susreta sa američkim diplomatom, koji je trajao nešto više od sat vremena.

Vučić je rekao da Srbija i SAD imaju različite stavove po pitanju KiM, ali da je Mičel saslušao naše stavove, a neke možda i razumeo.

"Svaki kompromis je težak, ali to mora da prihvati i druga i treća strana", dodao je Vučić.

Podsetio je da je Srbija iz Briselskog sporazuma ispunila sve svoje obaveze - pitanje pravosuđa, policije na severu Kosova, civilne zaštite i telekomunikacija.

Predsednik je rekao da je američkom diplomati preneo i stav da je gotovo uveren da Priština neće sprovesti Briselski sporazum, odnosno formiranje ZSO.

"Albanci su imali samo jednu obavezu koja proističe iz međunarodno pravnog ugovora a to je uspostavljanje Zajednice srpskih opština. Oni tu jedinu obavezu nisu ispunili. EU i SAD znaju za to i zahvalan sam što je Mičel rekao da je važno da ta obaveza bude ispunjena", naglasio je Vučić.

On je istovremeno izrazio uverenje da od tog posla nema ništa, jer da su Albanci hteli da ga ispune u prethodnih pet godina oni bi to i uradili, a nisu mrdnuli prstom.

"Da su hteli, ispunili bi to u prethodnih pet godina, a nisu mrdnuli ni prstom. Uveren sam da to ni ne nameravaju da učine, a za to su imali i prećutnu saglasnost dobrog dela međunarodne zajednice", rekao je Vučić.

Da Srbi nisu ispunili bilo šta iz dogovora, istakao je, oni bi se našli pod ogromnim pritiskom.

"To, međutim, ne govori loše o nama, već o različitim standardima i drugačijem pristupu", zaključio je.

Kako je dodao, razgovor s Mičelom je zato i značajan, i predstavlja korak napred, jer je on, naveo je, pokazao poštovanje prema Srbiji i prema njenim građanima, s obzirom da smo se, primetio je, neretko suočavali s drugačijim primerima.

"Na tome sam mu zahvalan, jer smo se neretko suočavali sa drugačijim primerima. Sa velikom pažnjom i nadom ćemo nastaviti da radimo sa Mičelom i na očuvanju mira i stabilnosti na Balkanu, i rešavanju svih teških pitanja“, istakao je on dodajući da je svaki izgubljeni dan, izgubljeni dan ne samo za međunarodnu zajednicu, već građane Srbije.

Nakon što je Srbija rešila najvećim delom ekonomske probleme sledi bolji život, i Mičel je, kako je dodao, mogao sam da se uveri da je Beograd grad kranova i dizalica.

"Biće nam jedini problem odnos sa Prištinom, a naš posao je da probamo da taj problem rešimo i ako ne uspemo to će biti još jedan od političkih neuspeha, koji nije samo zbog nas", objasnio je Vučić.

Kazao je da Srbija želi dobre i još bolje odnose sa SAD, i izrazio nadu da će Vašington podržati kompromise.

Preneo je da je sa Mičelom razgovarao i o bilateralnim ekonomskim odnosima, reformama koje smo sproveli, kao i dodatno privlačenje američkih investicija.

"Izrazio sam želju i nadanje da ćemo imati još američkih kompanija koje će ulagati u Srbiju i uvećamo značajno trgovinsku zamenu. Najviše vremena smo proveli u razgovorima o miru i stabilnosti u regionu, o situaciji na Zapadnom Balkanu", rekao je on.

Vučić je istakao čvrsto uverenje Srbije da je po svaku cenu neophodno očuvati mir i stabilnost,i da je potrebna podrška u tome SAD, kao i svih drugih važnih učesnica na svetskoj političkoj pozornici.

Izrazio je zahvalnost Mičelu na podršci koju je pružio u nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

"Naše pozicije su prilično različite, drugačije i udaljene po pitanju odnosa prema Kosovu i Metohiji. Ono što je za nas važno je da je Mičel za razliku od mnogih drugih želeo ne samo da čuje, već i sasluša što srpska strana ima da kaže", podvukao je on.

Rekao je da SAD i Srbija nisu saglasne po po pitanju mnogih stvari vezano za formiranje kosovskih bezbednosnih snaga, ali smo saglasni da sačuvamo mir sa Albancima i nastavimo razgovore pod okriljem EU.

Vučić: Ni Mičel ni drugi ne mogu pomoći opoziciji na izborima

Vučić je izjavio da je Srbija demokratska zemlja, da je Mičel dobrodošao u Srbiju i da ima pravo da se sastane sa kim hoće, pa i sa opozicijom, ali da opoziciji to neće biti od pomoći.

Opoziciji ni Mičel, ni stotine drugih ne mogu pomoći da dobiju izbore, jer nemaju politiku, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje kako komentariše činjenicu da američki diplomata u Beogradu ima susret i sa opozicijom, a u Skoplju i Prištini nije imao takve razgovore.

"Ja sa tim nemam nikakav problem", naveo je Vučić.

Dodao je da mnoge televizije imaju pravo da njegove konkurente zovu da im 14 puta budu gosti, a njega nijedan put, a onda govore o objektivnosti i profesionalizmu.

"Rekao sam Mičelu, kao što sam rekao i u Srbiji stotinu puta - svaki put na svakim izborima sam ih pobeđivao sve ubedljivije. Pobeđivao bi ih i pobeđivaću dokle god budem hteo, ali neće biti oni ti koji će mene da pobede, nego ću sam da se sklonim kada budem shvatio da je došlo vreme za neke mlađe, bolje, i sposobnije, a to vreme nije uopšte daleko, zato što mislim da smo, sem Kosova, mnoge važne stvari u zemlji uradili", kazao je predsednik Srbije.

"Što se tiče pobeda na izborima, ni gospodin Mičel, ni još stotine njih ne može da im pomogne jer morate da imate politiku, a ne da bude politika 'sve će da bude besplatno u jednoj zemlji'. Naš narod zna kako da glasa i ume dobro da razume sve poruke", rekao je Vučić.

On je, međutim, istakao da veruje da je Mičel samo došao "da čuje sve - ništa drugo".

Vučić je ponovio da je zahvalan Mičelu, da su imali otvoren razgovor i da je Mičel jedan od retkih ljudi koji je želeo da nas čuje i sasluša i to najiskrenije.

Mičel je, odgovarajući na pitanje o razgovorima sa opozicijom, rekao da je razgovarao sa svima i da je imao produktivne razgovore i u Prištini i Makedoniji i ovde, a da će takve razgovore nastaviti i u nastavku posete regionu.

Mičel: Obe strane da ispune obaveze iz dijaloga

Mičel je saopštio da obe strane u briselskom dijalogu treba da ispune sve obaveze i da Sjedinjene Države podržavaju transformaciju kosovskih bezbednosnih snaga u profesionalnu vojsku.

Mičel je rekao da je njegova osnovna poruka u Beogradu, kao što je bila i u Prištini, da vidi veliki prostor za novu šansu za rešenje kosovskog problema, koji opterećuje region već dugi niz godina.

"Vidim veliki prostor za novu šansu. Nove mogućnosti za napredak za rešenje problema koji dosta dugo drži Balkan u prošlosti", rekao je on.

Pompeo će raditi kako predsednik i narod zahtevaju

Mičel je izjavio da se dolaskom Majkla Pompea na mesto Reksa Tilersona ništa neće promeniti i da će Stejt department i dalje raditi na tome da osnaži svoje partnere i saveznike.

"Naš cilj je da poboljšavamo prioritete predsednike kada je u pitanju spoljna politika. Stejt department je privržen ideja da sarađujemo sa našim saveznicima, partnerima", rekao je Mičel na pitanje Tanjuga da li je dolazak Pompea deo drugačije politike Vašingtona prema Moskvi.

Pompeo će raditi onako kako to predsednik i američki narod od njega zahtevaju, rekao je Mičel i dodao da se "ništa nije promenilo".

Rekao je i da će Stejt department biti u čvrstim rukama dok ne dođe do formalne promene.

Pompeo će zameniti dosadašnjeg državnog sekretara Reksa Tilersona, koga je predsednik SAD Donald Tramp smenio.

Mičel je po pitanju regiona ukazao, nabrajajući, na "novu privrženost EU proširenju, novo ime za Makedoniju, napredak u BiH, jačanje vladavine prava, nezavisnost pravosuđa, sloboda medija, borba protiv korupcije...".

"To je posao pred svima nama", poručio je Mičel, dodao da je velika odgovornost lidera u regionu, posebno za lidere Srbije i Kosova.

"SAD podržavaju dijalog o Kosovu koji vodi EU i poziva obe strane da u potpunosti sprovedu sve preuzete obaveze", poručio je on.

"SAD žele da pomognu da se pronađe jedno veliko rešenje za koje smatram i razumem da je i cilj unutrašnjeg dijaloga, koji je pokrenuo predsednik Vučić. Mi smo spremni da slušamo, da pomognemo i da budemo kreativni. Naravno i oprezni prema nekim jednostavnim rešenjima, koja možda mogu dovesti do nekog negativnog presedana u regionu i ugroziti njegovu stabilnost", rekao je Mičel.

Kako je rekao, ovo je vreme da se radi zajedno kako bi se razrešili problemi na dobrobit budućih generacija.

On je dodao da je sa Vučićem imao dobar i otvoren razgovor.

Podsetio je da je partnerstvo Srbije i SAD "staro", još iz vremena dva svetska rata.

"Želimo da se vratimo na staru stazu bliskosti i saradnje. I dalje verujemo da je vizija slobodne i prosperitetne Srbije, u miru sa susedima i integrisana sa Zapadom cilj svih nas", rekao je Mičel.

Mičel, koji je napomenuo da je ovo njegova prva poseta Balkanu od stupanja na dužnost, kaže da je sa Vučićem razgovarao o odnosu Srbije prema Kosovu, regionalnoj bezbednosti i sigurnosti, ekonomskoj saradnji.

Istakao je privrženost SAD partnerstvu sa Srbijom i da SAD žele da vide kako ono raste i razvija se, i naglasio da je Srbija osnovica čitavog balkanskog područja.

Kako je podsetio, obeleženo je i 100 godina otkako su američki narod i Vlada stali uz Srbiju  i podržale je u borbi u Prvom svetskom ratu, kada se i zavijorila srpska zastava na Beloj kući.

"Vudro Vilson ju je je stavio kao simbol solidarnosti sa saveznicima i pozvao Amerikance da se mole za srpski narod", rekao je on.

Podsetio je i da je stotine hiljade Srba emigriralo u SAD, obogativši tamošnju kulturu, da su američke kompanije u Srbiji zaposlile 18.000 ljudi i da pomažu Srbiji da bude konkurentna, da dve zemlje sarađuju i na vojnom planu.

"SAD su za 10 godina dale Srbiji milijardu dolara pomoći", naveo je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...


Pročitaj ovu vest iz drugih izvora

 Povezane vesti
Američki zvaničnik danas sa premijerkom i predsednikom

Američki zvaničnik danas sa premijerkom i predsednikom

Izvor: B92, 14.Mar.2018

Beograd -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Vesom Mičelom...Posle sastanka, koji počinje u 10 sati, planirane su izjave za medije, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije...Zvaničnik američkog...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.