Mas i Vordsvort pozdravljaju proevropsku vladu Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jul.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mas i Vordsvort pozdravljaju proevropsku vladu Srbije

BEOGRAD - Nemački ambasador u Beogradu Volfram Mas ocenio je da Srbija ima obećavajuću perspektivu sa vladom zasnovanom na snagama čiji je cilj približavanje Evropi.

"Toplo pozdravljamo vest o formiranju nove Vlade koja je posvećena tome da Srbija što je pre moguće postane punopravna članica EU", rekao je Vordsvort povodom formiranja Vlade Srbije.

"Nova vlada je suočena sa mnogim izazovima u domenu ekonomije i socijalnog razvoja. Po mom mišljenju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nijedan od različitih koalicionih partnera ne može imati interes da ne rešava te probleme", rekao je Mas u izjavi povodom formiranja nove vlade Srbije.

"Zbog toga mislim", naglasio je Mas, da će "nova vlada biti stabilna, dugotrajna i nošena željom da donese opipljive rezultate biračima na kraju mandata".

Bliska saradnja i neslaganje oko Kosova

Nemački ambasador veruje da će s formiranjem nove vlade, Srbija i EU imati blisku saradnju, jer tome, kako je ocenio, "nema alternative". Prema njegovim rečima, Evropska Unija i Nemačka na bilateralnom planu su podržavale Srbiju pružajući joj veliku finansijsku, materijalnu i ličnu pomoć i nastaviće to da čine u budućnosti.

"Sada je na Srbiji da se vrati bliskoj i korisnoj saradnji na svim nivoima, koju su naše zemlje imale u ne tako dalekoj prošlosti", kazao je nemački ambasador.

Komentarišući koliko će dve zemlje moći da sarađuju u rešavanju problema Kosova, iako se ne slažu po pitanju statusa pokrajine, Mas je ocenio da je podrška naporima EULEKS-a na Kosovu u interesu vlade Srbije.

"Preko svoje misije EULEKS, Evropska unija je posebno usredsređena na područja policije i pravosuđa, koja su od ogromnog značaja za manjine koje žive na Kosovu", kazao je nemački ambasdor.

Nemačka i EU su, prema rečima Masa, odlučile da daju doprinos stvaranju slobodnog, otvorenog društva na Kosovu, zasnovanog na demokratiji, vladavini zakona, poštovanju ljudskih prava i tržišnoj ekonomiji.

Saradnja i otvoren pristup razlika

Ambasador Velike Britanije u Beogradu Stiven Vordsvort je pozdravio proevropsku orijentaciju novoformirane vlade ističući da zajednička želja za stabilnošću, prosperitetom i evropskom integracijom regiona predstavljaju dobar osnov za saradnju Britanije i Srbije i otvoren pristup razlikama koje postoje između dve zemlje kada je reč o Kosovu.

"Iako po pitanju Kosova između nas postoje realne i bitne razlike, verujemo da teme koje nas ujedinjuju, a to su želja da stabilnost i prosperitet budu čvrsto utemeljeni na Zapadnom Balkanu, kao i ambicija da ceo region bude integrisan u EU, stvaraju solidnu osnovu da se tim razlikama bavimo na otvoren i pošten način, u duhu pune saradnje" rekao je britanski ambsador.

U saopštenju koje je prosledila britanska ambasada u Beogradu, Vordsvort je izrazio nadu da će posle "previše propuštenih prilika", naredne četiri godine dovesti do transformacije na bolje u Srbiji. "Učinićemo sve što je u našoj moći kako bi u tom procesu Srbiji pružili podršku", zaključio je ambasador Vordsvort.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.