MINISTARKA POLICIJE MIKL-LAJTNER: Mere bezbednosti pojačane, nema mesta panici!

Izvor: Kurir, 22.Mar.2016, 19:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MINISTARKA POLICIJE MIKL-LAJTNER: Mere bezbednosti pojačane, nema mesta panici!

BEČ - U Austriji, posle terorističkih napada u Belgiji, postoji povod za zabrinutost, ali ne i paniku, istakla je danas ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner.

Ona je prenela da su bezbednosne mere na aerodromima u Austriji pojačane, kao i da je pojačano policijsko prisustvo ispred međunarodnih organizacija, železničkih stanica i gradskog prevoza. Uspostavljen je i krizni štab koji je sastavljen od strane predstavnika ministarstava unutrašnjih i spoljnih poslova, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << odbrane i inrafstrukture, a njime rukovodi generalni direktor za javnu bezbednost Konrad Kogler.

Mikl-Lajtner je ukazala da je od terorističkih napada u Parizu pojačana opasnost od terorizma, ali da trenutno postoji samo „apstraktna opasnost“ po Austriju. Ona je istakla da je cilj terorista da izdejstvuju podele u društvu i seju strah, te je upozorila da su spremni da u slobodnom svetu šire strah, čemu se treba suprotstaviti.

Schockiert von den Attacken am Brüsseler Flughafen und in der Stadt. Meine Gedanken sind bei den Familien & Freunden der Opfer. #Brüssel

Predsednik Austrije Hajnc Fišer osudio je napade u Briselu istakavši da takvi napadi na civilno stanovništvo ne smeju da nas skrenu sa puta demokratije. Šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc osudio je nove napade, kao kukavičke akte, koji neće potresti Evropu u svojim osnovama.

"„Mi ćemo se suprostaviti ovom varvarstvu"“, poručio je on u saopštenju.

Ministar odbrane Hans Peter Doskocil je naglasio da austrijski organi bezbednosti sarađuju u cilu povećanja bezbednosti. „Odbrana od terorizma je veliki bezbednosno-politički izazov sa kojim moramo da se suočimo“, rekao je on. Doskocil je istakao da je Evropa jedinstvena u borbi protiv terorizma, nasilja i sejanja mržnje.

Upozorenje Ministarstva spoljnih poslova Austrije

Ministarstvo spoljnih poslova Austrije je, posle napada u Briselu, izdalo upozorenje za putovanje u Belgiju. Putnicima se savetuje da slede naređenja lokalnih bezbednosnih vlasti, da se u Briselu kreću obazrivo i preko medija prate razvoj sitiacije, te da izbegavaju veća okupljanja i kretanja javnim mestima.

Autor: Tanjug

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.