Lončar: Odluka o merama za povratnike biće u interesu zdravlja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Sep.2020, 10:41

Lončar: Odluka o merama za povratnike biće u interesu zdravlja

Odluka o samoizolaciji naših građana po povratku iz inostranstva, pa i iz Crne Gore, koja bi trebalo da bude doneta sutra, neće biti politička, već će biti doneta u cilju zaštite zdravlja građana Srbije i našeg zdravstvenog sistema, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

On je naglasio da u medicini i zdravstvu ima vrlo malo prostora za politiku, i da će sve odluke biti donesene isključivo u interesu građana Srbije.

"Apsolutno se ne mešamo u unutrašnje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << stvari drugih država, gledamo ono što se dešava u našem dvorištu, a ne dozvoljavamo ni drugima de se mešaju u naše dvorište. Poštujemo volju građana Crne Gore, želimo najbolje odnose s njima," naglasio je Lončar za Prvu tv i naglasio da odluka o samoizolaciji, ako bude donesena, neće biti političke, već medicinske prirode.

Ministar je podsetio i da svakodnevno veliki broj građana Crne Gore dolazi na lečenje u Srbiju i da određeni broj studenta završava medicinu u Beogradu.

Vakcina protiv sezonskog gripa olakšaće sudar virusa

Preporučujem da se građani vakcinišu protiv sezonskog gripa, jer će to olakšati "sudar" dva virusa koji nas očekuju na jesen, rekao je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

"Vakcina će biti besplatna, naravno, uz preporuku izabranog lekara, jer morate biti zdravi da bi ste je primili", rekao je Lončar gostujući na Prvoj TV.

Ministar je dodao da će se i on ove godine vakcinisati, kako bi zaštitio svoje zdravlje i pripremio svoj imuni sistem za "sudar" dva virusa.

"Imamo lekare koji su kod nas na usavršavanju, specijalizaciji, a veliki broj lekara iz naše zemlje ide u Crnu Goru, gde leče njihove građane i osposobljavaju njihove lekare. To je naša realnost. Želim najbolje odnose, ali ćemo uvek štiti naše interese," istakao je Lončar.

On je zamolio građane koji dolaze iz rizičnih područja, a prema podacima ima ih oko 75.000, da ne žure da se vide s rođacima i prijateljima, već da smanje kontakte, sačekaju nekoliko dana i vide da li će imati neke promene zdravstvenog stanja, zbog sebe, zbog drugih ljudi.

Nisam za popuštanje mera,pogrešno se shvati

Lončar je izjavio danas i da nije za popuštanje trenutnih mera Kriznog štaba za suzbijanje korona virusa i istakao da se kod nas popuštanje mera "pogrešno shvati i sve krene u drugom pravcu".

"Mere koje smo prepisali su dale rezultat, ali nismo zadovoljni jer mislimo da je došlo do opuštanja i to bi moglo da nas košta, da dođe do povećanja broja obolelih," rekao je Lončar za TV Prva i naglasio da treba ozbiljno shvatiti da je virus tu i da moramo da se pridržavamo mera. Ministar je apleovao na sve građane, posebno na mlade, da moraju da misle i na druge, da drže distancu.

Pokazali smo da su mere dobre samo ako se poštuju i da mnogo toga zavisi samo od nas, rekao je Lončar.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Lončar: Odluka o eventualnoj izolaciji za povratnike neće biti politička

Izvor: Radio 021, 13.Sep.2020

Odluka o samoizolaciji naših građana po povratku iz inostranstva, pa i iz Crne Gore, koja bi mogla da bude doneta sutra, neće biti politička, već će biti doneta u cilju zaštite zdravlja građana Srbije i našeg zdravstvenog sistema, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar..."Apsolutno se ne...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.