Lažovi i loši govornici među srpskim političarima

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 21.Feb.2010, 12:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lažovi i loši govornici među srpskim političarima

BEOGRAD - Na političkoj sceni Srbije malo je dobrih i autentičnih govornika, više ima "autsajdera i političkih namiguša" koji drže predugačke govore i koriste fraze, jer pripremi za javni nastup ne poklanjaju dovoljno vremena, ocenjuju stručnjaci.

Miloš Đajić, iz Centra modernih veština, i profesor Fakulteta političkih nauka Dobrivoje Stanojević saglasni su da dobar govornik, pre svega mora da bude iskren i pošten, poželjno je da se slikovito izražava i poštuje publiku, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << a važno je da obrati pažnju na govor tela.

Stanojević je ocenio da su, sudeći prema govorničkim veštinama, srpski političari autsajderi, koji se često "služe" frazama i na taj način, svesno i nesvesno, manipulišu slušaocima.

- Retoričke sposobnosti političara nisu velike, a jedan od glavnih razloga je to što među njima ima malo intelektualaca. Takođe, većina njih je u političke vode ušla nespremna, pa je malo duhovitih i visprenih koji su sposobni da ispričaju dobru anegdotu ili na licu mesta stvore metaforu kao što je to umeo Zoran Đinđić - rekao je Stanojević. Kao dobre govornike izdvaja Dragoljuba Mićunovića, Vesnu Pešić, Žarka Koraća i Jorgovanku Tabaković.

"Dobre govorne partiture imao je i Čedomir Jovanović, a bilo je toga i kod Borisa Tadića, dok se Ivica Dačić drži socijalističkih floskula, što posebno dolazi do izražaja kada je nepripremljen", ocenio je Stanojević.

Telo ne zna da laže

Za celokupan utisak koji govornik ostavlja, ukazuje Dobrivoje Stanojević, važan je "govor tela", pa pokreti političara mogu da pokažu da li su u nastupima iskreni ili imaju nameru da "obmanu" slušaoca. Ako nameravaju nešto da prikriju oni zamuckuju, govore brže ili sporije nego inače i pojačano se smeškaju, a kada nisu potpuno iskreni ili se nisu dobro pripremili za nastup, vode računa da ne pogreše tokom govora, pa rukama često dodiruju lice i kosu, rekao je stručnjak za retoriku.

Koštunica autentičan, Tomina tišina je glasna

Stanojević je kao autentičnog govornika izdvojio lidera DSS Vojislava Koštunicu, a kod šefa naprednjaka Tomislava Nikolića pohvalio odmerenost u govoru. Nikolić, ukazao je on, ima za oktavu niži ton glasa, pa se njegove argumentacije bolje čuju.

Vučić siguran u svoju snagu

Prekrštene ruke odaju nesigurnost, nastavio je Stanojević, ali spojenim prstima okrenutim na gore - takozvanom visokom piramidom, karakterističnom za funkcionera naprednjaka Aleksandra Vučića, govornik šalje poruku da je "siguran u svoju snagu".

I Kosovo i Evropa

U svim društvenim strukturama, kaže Dobrivoje Stanojević, danas se mogu sresti "političke namiguše, koje koketiraju i očijukaju sa svima, udvaraju se seljacima, studentima, penzionerima...pa hoće i Kosovo i Evropu".

"Dobar govornik mora biti iskren i pošten, a pitanje je koliko u politici ima iskrenosti i poštenja, tako da političari ne mogu dobro da govore sve i da hoće", ocenio je Stanojević.

Oliver Dulić vežba u kolima

Miloš Đajić predočava da brojne obaveze političarima, a posebno državnim funkcionerima, ne ostavljaju mnogo vremena za pripremu govora, pa takav "problem" ima i ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić.

"Nemam puno vremena za pripremanje govora i vežbanje, pa se često dešava da se za nastup spremam i u automobilu", rekao je Dulić  i naglasio da je opušteniji kada nema napisan govor, jer mu ne smeta da improvizuje.

- Nekada su političari predugački u govorima. Bolje je reći i kratko, ali jezgrovito, sadržajno, inspirativno, slikovito. Pažnju publike ne možemo dugo držati, ali oni to zaboravljaju - rekao je Đaić.

On smatra da se politički govor može obogatiti korišćenjem citata, ili primerima iz života, a ponekad je poželjno ubaciti i neku šalu, koja mora biti primerena i dobro dozirana.

Đajić je ukazao da tako ministar Mlađan Dinkić, u svakom nastupu, insistira na odlučnosti i energiji, kao i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

- Boris Tadić je već izgradio stil dobrog govornika i nenadmašan je u javnom nastupu, što je više puta pokazao u TV duelima sa različitim političkim protivnicima - ocenio je on.

Neki političari, međutim, u govoru koriste humor, pa je tako prepoznatljiv cinizam Nenada Čanka, dok se, kazao je Đajić, humor "narodnog tipa" može videti kod Velimira Ilića i Tomislava Nikolića.

Pojedini političari se ipak drže pravila o kojima su govorili Stanojević i Đajić, pa dobar deo svog slobodnog vremena posvećuju pripremi za javni nastup. Jedna od njih je poslanik SNS Jorgovanka Tabaković.

"Nema inteligencije, šarma ili pravila retorike koji mogu da nadoknade pripremu. Dobra priprema je tajna uspeha u govorništvu", kazala je Tanjugu dama čija izlaganja u parlamentu ne ostaju neprimećena.

Tabakovićeva je naglasila da je iskrenost u govoru jako važna, i da ona uvek govori o onome u šta zaista veruje. Iskrena boja glasa, smatra ona, ne može da se odglumi.

- Javni govori bez pripreme su uvredljivi za publiku - ocenila je Tabakovićeva i ukazala da treba govoriti u pričama i tako omogućiti sagovorniku da na osnovu toga stvara sliku.

Na parlamentartnoj poliitčkoj sceni u Srbiji ima malo uverljivih,uspešnih i sadržajnih političata sa retoričkim sposobnostima.Zašto?.Prvo jer je intelektualni nivo srpske pozornice veoma nizak i nedorastao društvenoj i ekonomskoj situaciji.Drugo jer nema jasnog ubedjenja u tome što se govori.Nema poliitčke ideje i misije.Treće ,jer u govorima političara u Srbiji se ne prepoznaje dovoljno narodni i gradjanski interes u odnosu na partijski ili lični(liderski).U Srbiji postoji retorika poliitčkog aksioma , retorika poiitičke manipulacije i retorika pseudo-patriotizma..Srpske institucije pre svega parlament ne krase vodjenje debate i aktivne polemike koja se nastavlja na kulturan način u medijima ,već veština propagande,spinovanja i marketinških trikova.Retorika Borisa Tadića je zasonovana na političkim aksiomima i marketingu bez života i često realnosti.Retorika Tomislava Nikolića na politčkoj redukciji sa elementima pojednostvljenih narodnih stavova ,ali bez emocionalne i duhovne snage i čvrstog ubedjenja..Retorika Čedomiira Jovanovića je reklamnog,vizulenog ali neubedjivog karaktera bez životnog principa.Jovanović kada govori kao da se s nekim "svadja" ili ubedjuje.Retorika Ivica Dačića je" kibernetska "jezički siromašna i u duhu partijske koncepcije.Retorika dr Koštunice je rigidno poliitčka,sterilno nacionalna i socijalno amorfna .Koštunica upućuje kroz svoje obraćanje poruke na nivou saopštenja.Najveći broj srpkih poliitčara u svojim govorima i nastupima nema energiju,osećanja i razumevaje vremena u kome žive gradjani Srbije.Tomislav Kresović publicista i specijalista za odnose s javnošću

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tanjug: "Namiguša" umesto govornika

Izvor: Mondo, 20.Feb.2010, 14:51

Na političkoj sceni Srbije malo je dobrih i autentičnih govornika, više ima "autsajdera i političkih namiguša" koji drže predugačke govore i koriste fraze, ocenili su stručnjaci u izjavama Tanjugu.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.