Izvor: Blic, 01.Apr.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lajčak: Srbija do kraja godine možda na beloj šengen listi

Ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak izjavio je danas Tanjugu da bi Srbija ove godine mogla da bude stavljena na "belu" šengensku listu, istakavši da će njegova zemlja dati punu podršku Srbiji na tom putu.



Šef slovačke diplomatije naglasio je da ne vidi razlog zašto Srbija ove godine ne bi dobila bezvizni režim ako ispuni sve potrebne uslove, dodavši da je već počelo korišćenje biometrijskih pasoša, što je jedan od glavnih preduslova za >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << viznu liberalizaciju.

"Vizna liberalizacija je značajna za sve države zapadnog Balkana i važno je da sve zemlje podjednako ispune mapu puta ka 'belom' šengenu", rekao je Lajčak, koji će sutra u Bratislavi razgovarati sa ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem.

Lajčak je izjavio da će s Jeremićem razgovarati o bilateralnim odnosima i procesu evropskih integracija Srbije. Dva ministra će razgovarati i o situaciji na zapadnom Balkanu.

Povodom davanja savetodavnog mišljenja Međunarodnom sudu pravde u Hagu, koji odlučuje o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, Lajčak je rekao da Slovačka "vodi računa" o tom pitanju i dodao da "još ima vremena" i da treba doneti "pravilnu odluku" po tom pitanju. Slovačka je jedna od pet država članica Evropske unije koja nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Pored nje, to nisu učinile Španija, Grčka, Rumunija i Kipar.

Jeremić sutra boravi u jednodnevnoj poseti Slovačkoj, gde će se sastati i sa predsednikom Ivanom Gašparovičem i premijerom Robertom Ficom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.