Kurc: Molim stanovništvo...; Vučić: Zahvalan sam

Izvor: B92, 05.Nov.2018, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurc: Molim stanovništvo...; Vučić: Zahvalan sam

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc rekao je u Beogradu da je momenat da istorija ostane istorija i da se krene u budućnost.

On je to istakao na konferenciji za medije posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

”U Evropsku uniju može da se uđe samo ako Beograd i Priština dođu do rešenja, to je osnovni preduslov. Sasvim je presudno da taj dijalog bude uspešno okončan i molim stanovništvo da podrži sve političare koji se upuštaju u taj put”, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je Kurc.

Potom je Vučić zahvalio svom gostu.

“Zahvalan sam saveznom kancelaru što je otvoreno rekao i da građani Srbije znaju…”, rekao je Vučić.

Na pitanje austrijskih novinara da li je ideja o razgraničenju propala, rekao je da je u javnosti govorio samo o jednom pojmu.

“Govorio sam o razgraničenju. Ćutao sam kada su drugi govorili o svojim idejama, ne zato što sam se saglašavao sa svim tim, već sam smatrao da ne treba da rušimo atmosferu iznošenja ideja. Mi imamo svoj Ustav i u njemu piše jedno, ali kada hoću da odem na Kosmet, onda me čekaju prelazi i nekakve granice između Srba i Srba, pa sam rekao da to jednom saglasno zajedničkoj volji Srba i Albanaca rešimo u utvrdimo, mislim da je to najlogičnije. Ako hoćemo kompromis, moramo ceo paket da usvojimo”, rekao je Vučić.

Kurc je rekao i da Austrija neće stati na put dogovoru Beograda i Prištine.

Predsednik Srbije Alekasandar Vučić izjavio je da je Srbija spremna za nastavak dijaloga u Briselu, ali da ne može da kaže kada će to biti.

"Mislio sam da će dosada razgovori biti nastavljeni, ne znam kada će ih biti i u svakom trenutku smo spremni za dijalog" rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom.

Istakao je da je zahvalan Sebastijanu Kurcu što je rekao otvoreno da je preduslov ulaska Srbije u EU rešavanje pitanja KiM, i da građani Srbije treba da znaju šta su uslovi.

Prema njegovim rečima, najlakše je reći - nećemo u EU i "baš nas briga", ali i ukazao da sa EU imamo 68 odsto robne razmene, a sa zemljama regiona koje takođe teže ka EU još 20 odsto.

Naveo je da je to ukupno 88 odsto i da treba da bude jasno i da u tom slučaju ne bismo više imali investicija i ukazao da su onima koji najglasnije viču da nam ne treba Evropa deca upravo tamo i žive i školuju se na račun građana Srbije.

Vučić je takođe ponovio da smo "miljama daleko" od rešenja za KiM, ali i da to rešenje treba da bude u odnosima Srba i Albanaca.

On je rekao i da se sada pominje neko otvaranje "Pandorine kutije" upitavši zašto se o tome nije mislilo 2008. godine kada je ta kutija otvorena.

Vučić je upitao i kako da građanima Srbije objasni da Albanci imaju pravo na samoopredeljenje, a da Srbi u Republici Srpskoj to nemaju, uz napomenu da je prvi koji se zalaže za teritorijalni integritet BiH i upitao po kom principu međunarodnog javnog prava da tako nešto objasni.

"Ne postoji taj princip", podvukao je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da moli i austrijskog kancelara i sve druge da nam pomognu, da se razvijamo, napredujemo, školujemo našu decu i da budemo sve bolji i da nam pri tome nije potreban "zamrznuti konflikt" sa Albancima, jer nam onda niko u zemlji neće više ostati da živi.

I to što će neki pre nas, dodao je, "isprazniti" svoje teritorije neće nam ništa značiti jer šta će čemu teritorija bez ljudi.

"Niko živ neće da ostane na Balkanu zbog naših sukoba" upozorio je predsednik Srbije.

On je ponovio da je suština da Srbi i Albanci moraju da pronađu rešenje za nas, a ne za sve druge u Evropi i ocenio da bi to onda značilo mir 100 godina.

Međutim, dodao je, za tako nešto, za kompromis je potrebno dvoje, ali se tako nešto do sada nije dogodilo.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Austrija podržava svako rešenje kosovskog pitanja"

Izvor: Vesti-online.com, 05.Nov.2018

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc rekao je u Beogradu da je momenat da istorija ostane istorija i da se krene u budućnost...On je to istakao na konferenciji za medije posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem...- U Evropsku uniju može da se uđe samo ako Beograd i Priština dođu...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.