Krećete na odmor? Naučite kako se menja rezervni točak i...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jun.2019, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krećete na odmor? Naučite kako se menja rezervni točak i...

Odlazak na letovanje većina iščekuje sa nestrljenjem, ali pored pakovanja i kupovine svih neophodnih stvari, bezbednost je nešto na šta bi trebalo da mislimo. Ukoliko putujete sopstvenim vozilom, obavezno obratite pažnju na ispravnost automobila i ponesite potrebnu dokumentaciju. U narednoj priči vas podsećamo na to šta bi trebalo da uradite pre putovanja.

Slanje automobila na kompletan servis u poslednjem trenutku pre letovanja, izraženo je u praksi, ali u servisu podsećaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na to da bi o ispravnosti vozila trebalo razmišljati tokom cele godine. U proseku jednom godišnje trebalo bi uraditi manji servis, a pre letovanja proveriti ispravnost vozila.

Živko Marković iz Trio motors- a kaže:

"Sve što utiče na bezbednost vozila kočnice, trap....to bi trebalo srediti, ako postoje krupnije stvari treba i to uraditi, ali tu imamo paradoks da se ne čeka zadnji momenat .

Uzeti pomoć na putu, iz prostog razloga što nikada ne znate šta može da se desi, treba pregledati pomoć, protivpožarni aparat, sijalicu, osvetljenje... "

Preporučljivo je i naučiti kako se menja rezervni točak, kako ne biste dovodili sebe i one sa kojima putujete u nezahvalnu situaciju. Obavezno proverite da li je u državi, u koju putujete, neophodno da imate zeleni karton, koji je dokaz da je vaše vozilo osigurano. Ukoliko upravljate tuđim vozilom, ne zaboravite na žuti karton.

Slavko Milinkov iz Auto-moto saveza Srbije ističe:

"Međunarodna vozačka dozvola je prevod naše vozačke dozvole na više jezika. Ona je potrebna pre svega za Italiju, Francusku, Nemačku, Englesku...dobija se na osnovu naše važeće nacionalne vozačke dozvole, važeće lične karte, 2 fotografije 3 x 4,5..."

Kako bi put bio što jednostavniji, tu je mobilna aplikacija "Putevi srbije“, koju možete skinuti besplatno u gugl-plej prodavnici. Ona vam može ponuditi različite informacije, od cena putarine, do vremenske prognoze.

Aplikacija Putevi Srbije korisna je jer prikazuje trenutno stanje na putevima sa informacijama o obustavama saobraćaja kao i radove na putu. Putem te aplikacije možete direktno pozvati sve važne telefonske brojeve u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.