Kovačica prepuna slikara, među njima i Vieroslava Svetlik

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jul.2020, 13:09

Kovačica prepuna slikara, među njima i Vieroslava Svetlik

Kovačica centar naivnog slikarstva prepoznatljiva je po mnogobrojnim slikarima poznatim širom sveta. I danas u ovom Južnobanatskom mestu gotovo da nema porodice u kojoj se neko ne bavi ovim poslom, a među mnogobrojnim slikarima je i Vieroslava Svetlik. Neki od njenih radova našli su mesto u domovima poznatih ličnosti.

Od 1802. godine kada su u Kovačicu počeli da se doseljavaju siromašni radnici iz Slovačke u potrazi za boljim životom ovo mesto postajalo je specifično >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << po mnogo čemu. Najviše kao kolevka naivnog slikarstva.

Sredinom prošlog veka Zuzana Halupova i Martin Jonaš prokrčili su put naivnim slikarima iz Kovačice i od tada njihovi radovi nalaze se u najpoznatijim svetskim galerijama i privatnim kolekcijama.

I danas ovo Južnobanatsko mesto ima puno slikara. Među njima je i Vieroslava Svetlik. Rastući u takvom oruženju bilo je predodređeno da zavoli slikarstvo.

Na njenim radovima dominira devojka duge crne kose i plavih očiju.

Inspiraciju nalazi u ljudima, prirodi, starinskim kućama sa krovovima od slame. Uradila je više od 900 grafika, a voli da oslikava i tikve, oklagije, šamlice, varjače..

Od 2002. godine kada je imala prvu izložbu Vieroslava je više puta izlagala samostalno kod nas i u inostranstvu uglavnom u Slovačkoj i Beču a njeni radovi bili su deo kolektivnih izložbi koje je organizovala galerija "Babka" širom sveta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.