Kovač: Vučićeva politika i rečnik neprihvatljivi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Avg.2016, 10:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kovač: Vučićeva politika i rečnik neprihvatljivi

Hrvatska više neće trpeti nikakve provokacije i zastrašivanja svojih građana kakve provode vlasti Srbije i uvešće protivmere zbog progona hrvatskih branitelja, izjavio je hrvatski ministar spoljnih poslova Miro Kovač u intervjuu koji je danas objavio sarajevski "Dnevni avaz".

Kovač je rekao da je poslednji istup premijera Srbije Aleksandra Vučića u Donjoj Gradini u kojem je Hrvatsku optužio za rehabilitaciju ustaštva tek jedan u nizu sličnih nastupa, što govori o kontinuitetu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << politike Beograda, prenela je agencija Hina.

Hrvatski ministar je podsetio da je "Vučić i 4. avgusta u govoru u Zemunu akciju oslobađanja okupiranih delova hrvatskog teritorija nazvao 'zločinačkim konačnim rešenjem".

"Pri tom je koristio izraze poput 'vađenja srpskih očiju' i 'sečenja srpskih ušiju i noseva", navodi Kovač.

"Kakav je to rečnik?", postavio je pitanje Kovač, dodajući da to nisu metafore koje vode stvaranju dobrosusedske saradnje.

On je istakao da nikad niko od predstavnika vlasti u Hrvatskoj nije na sličan način govorio o Srbiji.

"Srbiji će trebati puno pomoći i mukotrpnih reformi kako bi usvojila evropske vrednosti, evropsku retoriku i evropsko postupanje", naveo je šef hrvatske diplomatije.

Objašnjavajući svoju raniju izjavu da Srbija "nikad neće ući u EU", Kovač je naveo da se to odnosilo na Srbiju koja sprovodi sadašnju politiku.

"Ponavljam, ovakvom politikom (Srbija) nikada neće ući u EU i Hrvatska će uvesti protivmere zbog progona hrvatskih branitelja nakon što je na graničnom prelazu sa Srbijom uhapšen hrvatski državljanin. Takvo ponašanje, zastrašivanje i provokacije više nećemo trpeti", izjavio je Kovač.

Potvrdio je da Hrvatska traži od Srbije da konačno dostavi sve podatke o hrvatskim državljanima koji su osumnjičeni ili optuženi, za kojima je u Srbiji raspisana poternica ili kojima je u toj zemlji suđeno u odsustvu.

"U tome nema ničega spornog ako želimo da gradimo dobrosusedske odnose", izjavio je Kovač potvrđujući da Hrvatska želi da sa Srbijom ima dobrosusedske i partnerske odnose ali pretpostavka za to ostaje rešavanje bilateralnih pitanja.

"Ustrajaćemo na tome da Srbija na putu prema članstvu u EU mora da ispuni sve kriterijume. Bićemo strogi i pošteni. Popuštanja neće biti", poručio je Kovač.

Za razliku od onih sa Srbijom, odnosi Hrvatske s drugim državama jugoistoka Evrope su dobri uz želje za nastavak izgradnje njihove evropske perspektive, rekao je hrvatski ministar spoljnih poslova.

Dodao je da se to odnosi i na Bosnu i Hercegovinu, za koju je važnije da što pre dobije status kandidata za članstvo u EU.

"To uključuje da BiH mora da opstane kao suverena država u kojoj će sva tri ustavotvorna naroda, Hrvati, Bošnjaci i Srbi biti u potpunosti ravnopravni", kazao je Kovač.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Kako Vučić priča o Hrvatima, niko u Hrvatskoj nikad nije o Srbima"

Izvor: Vesti-online.com, 22.Avg.2016

"Hrvatska više neće trpeti nikakve provokacije i zastrašivanja svojih građana kakve sprovode vlasti Srbije i uvešće protivmere zbog progona hrvatskih branitelja", izjavio je hrvatski ministar spoljnih poslova Miro Kovač u intervjuu koji je danas objavio sarajevski "Dnevni avaz"...Kovač je rekao...

Nastavak na Vesti-online.com...

DAČIĆ I VULIN ODGOVORILI KOVAČU: Tragikomične pretnje i lekcije iz Hrvatske!

Izvor: Telegraf.rs, 22.Avg.2016

Prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić i ministar Aleksandar Vulin osudili su izjave šefa hrvatske diplomatije Mira Kovača, koji u svojim izjavama zamera premijeru Srbije što Hrvatsku optužuje za rehabilitaciju ustaštva, smatrajući to "klasičnom i providnom zamenom teza"...Kovač je ranije...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.