Kovač: U Srbiji bezbednosna situacija je stabilna

Izvor: Glas javnosti, Beta, 28.Dec.2010, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kovač: U Srbiji bezbednosna situacija je stabilna

BEOGRAD - Bezbednosna situacija u Srbiji je stabilna, a najveću bezbednosnu pretnju predstavljaju problemi koji se odnose na samoproglašenu nezavisnost Kosova, organizovani kriminal i korupciju i pojedine ekstremističke grupe, izjavio je direktor Vojno-bezbednosne agencije (VBA) Svetko Kovač.

Kovač je, predstavljajući izveštaj te agencije od 1. maja do 1. novembra 2010. godine na skupštinskom Odboru za odbranu i bezbednost, rekao da u tom periodu nije bilo ugrožavanja bezbednosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Vojske Srbije u Kopnenoj zoni bezbednosti kao i da je bezbednosna situacija na jugu Srbije bila relativno stabilna, ali da postoje indicije koje pokazuju "mogućnost usložnjavanja".

- Pored postojećih kriminalnih terorističkih grupa na tom prostoru postoje secesionistički zahtevi i provokacije i drugih ekstremnih udruženja i grupa - kazao je Kovač.

Direktor VBA je naveo da agencija nije došla do podataka da pripadnici Vojske i Ministarstva odbrane daju podršku haskim optužnicima Ratku Mladiću i Goranu Hadžiću. On je naveo da na prostoru Raške oblasti nema indikacija neposrednog ugorožavanja lica i objekata Vojske Srbije i da je poraslo je poverenje u VS.

- To pokazuje i činjenica da se ove godine deset puta više Bošnjaka priključilo profesionalnoj Vojsci Srbije -  naveo je Kovač.

On je kazao da potencijalnu pretnju predstavljaju kontakti pojedinih ekstremnih vehabija sa istomišljenicima u regionu, ali da je broj veza pripadnika vojske sa tom kategorijom relativno mali i da ne predstavlja bezbednosni rizik.

On je naveo da je, prema podacima VBA, korupcija u opadanju a da je ta agencija otkrila nekoliko slučajeva korupcije u oblasti javnih nabavki.

- Korupcija ne predstavlja pretnju po sistem odbrane ali zahteva preduzimanje preventivnih i represivnih mera -  rekao je on.

Kovač je kazao da je težište kontraobaveštajne zaštite bilo usmereno na školovanje i usavršavanje pripadnika vojske u inostranstvu, zajedničke vežbe i angažovanje u mirovnim misijama. On je istakao da je smanjen problem skladištenja ubojnih sredstava i da će u prvoj polovini 2011. godine taj problem biti rešen, nakon čega više neće biti ubojnih sredstava na otvorenom prostoru.

Članovima Odbora za odbranu i bezbednost izveštaj za period od 1. maja do 1. decembra 2010. godine je podneo i zastupnik direktora Vojno obaveštajne agencije Dragan Vladisavljević.

Odbor za odbranu i bezbednost usvojio je izveštaje VBA i VOA.

Beta

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.