Kosovo dobija Vojsku, Srbi traže odlučnu reakciju Beograda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jan.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo dobija Vojsku, Srbi traže odlučnu reakciju Beograda

KOSOVSKA MITROVICA, BEOGRAD - Od ponoći Kosovski zaštitni korpus prestaje formalno da postoji i automatski počinju da deluju Kosovske snage bezbednosti, predviđene planom Martija Ahtisarija. Predstavnici kosovskih vlasti kažu da je to početak stvaranja kosovske vojske. Srbi u pokrajini upozoravaju da će to još više destabilizovati stanje na Kosovu i Metohiji, a zvaničnici u Beogradu najavljuju da će tražiti od međunarodne zajednice ukidanje nove formacije.

Predstavnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Srba sa Kosmeta pozvali su državu Srbiju da uradi nešto konkretno povodom osnivanja Kosovskih snaga bezbednosti, a od predsednika Borisa Tadića da zatraži hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN.

"Očekujemo da Tadić sazove hitnu sednicu Saveta bezbednosti, a ne samo da osudi formiranje Kosovskih snaga bezbednosti, te da se država Srbija što više uključi u borbu za Kosovo", istakli su predstavnici Skupštine zajednica srpskih opština na Kosmetu Marko Jakšić, Radovan Ničić i Ljubomir Kragović.

Oni su na konferenciji za novinare u Beogradu upozorili vlasti Srbije i Tadića da bi svako vođenje pregovora sa albanskom stranom značilo priznavanje kosovske nezavisnosti i izneli bojazan da će država Srbija, pod firmom zaštite kosovskih Srba, krenuti u razgovore sa Albancima.

Hitna sednica u Kosovskoj Mitrovici

Jakšić, Ničić i Kragović su najavili da će u četvrtak, 22. januara, u Kosovskoj Mitrovici biti održana sednica Skupštine zajednica srpskih opština Kosova i Metohije, na koju su pozvani šef diplomatije Vuk Jeremić i drugi državni funkcioneri Srbije.

Srbi na Kosovu žele da čuju od države Srbije šta će učiniti da zaštiti Kosovo, ali i da objasni šta sadrži šest potpisanih tačaka sa UN, jer se formiraju Kosovske snage bezbednosti koje nisu predviđene rezolucijom UN.

Oni su pozvali predsednicu srpskog parlamenta Slavicu Đukić-Dejanović da za 17. februar, na dan kada je proglašena nezavisnost Kosova, zakaže sednicu Skupštine Srbije na Kosovu, kako bi se i na delu pokazalo da je Kosovo deo Srbije.

Predsednik Odbora za bezbednost u Skupštini Srbije, radikal Ljubomir Kragović, rekao je da je formiranje Kosovskih snaga bezbednosti predviđeno Ahtisarijevim planom i pozvao kosovske Srbe da bojkotuju pozive da se uključe u Kosovske snage bezbednosti.

Jakšić: Šef KSB šef logora

Potpredsednik Skupštine zajednica Marko Jakšić rekao je da je vrhunac nemorala to što će na čelu Kosovskih snaga bezbednosti biti čovek poznat pod nadimkom Sultan, koji je bio šef logora za Srbe, od kojih su mnogi završili na severu Albanije, gde su im vađeni organi.

Jakšić je ocenio da je na delu "tiha kompenzacija" NATO-a, koji Srbiji nudi da uđe u Kopnenu zonu bezbednosti (prema Kosovu), kako bi Beograd "lakše progutao" Kosovske snage bezbednosti.

Predsednik Skupštine zajednica Radovan Ničić rekao je da je bezbednosna situacija na Kosovu od dolaska Euleksa pogoršana i da se oseća nedostatak Unmika i neprovođenje Rezolucije 1244.

Kosovski zaštitni korpus (KZK), čije gašenje počinje sutra, zameniće Kosovske snage bezbednosti kojima će komandovati nekadašnji vojni lider OVK Sulejman Selimi, poznat pod ratnim imenom Sultan.

Selimi je na mesto komandanta novih kosovskih snaga došao iz KZK-a, organizacije nastale razoružavanjem OVK leta 1999. godine. Sultan je na čelo KZK-a došao nakon što je Agim Čeku 2006. godine prekomandovan na mesto premijera Kosova.

Srpske vlasti ga smatraju odgovornim za nestanak lokalnih Srba, koji su poslednji put viđeni u selu Likovac, gde se nalazio štab operativne zone Drenica, u čijem se sastavu bilo od 1 500 do 1 700 naoružanih ljudi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Filipovski: Zahtev za rasformiranje snaga bezbednosti kasni

Izvor: Kurir, 20.Jan.2009

BEOGRAD, 20. januara 2009. (Beta) - Potpredsednica Nove Srbije (NS) Dubravka Filipovski ocenila je danas da je zahtev predsednika Srbije Borisa Tadića za rasformiranje bezbednosnih snaga na Kosovu zakasneo s obzirom da će te snage početi da funkcionišu 21. januara. "Zašto država Srbija nije reagovala...

Nastavak na Kurir...

Kosovo:raspušten Zaštitni korpus

Izvor: BBC na srpskom, 20.Jan.2009

Na Kosovu je u utorak raspušten Kosovski zaštitni korpus, koga će od srede formalno zameniti Kosovske bezbednosne snage. Šta je zvanični stav NATO-a?

Nastavak na BBC na srpskom...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.