Koliko su bezbedni plovni putevi u našoj zemlji?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jun.2019, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko su bezbedni plovni putevi u našoj zemlji?

Nedavna nesreća na Dunavu u Budimpešti pokrenula je pitanje bezbednosti plovidbe na domaćim rekama. Udruženje profesionalnih lađara Srbije upozorava da problemi bezbednosti plovidbe na našim rekama postoje, dok iz nadležnog ministarstva odgovaraju da plovni putevi u našoj zemlji bezbedni.

Lađari navode brojne stvari za koje smatraju da treba menjati. Pirati, nedostatak vatrogasnih službi koje bi pokrivale reku, nedovoljan inspekcijski nadzor. Takođe ističu potrebu bolje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << edukacije onih koji upravljaju čamcima.

U Udruženju smatraju i da bi u Beogradu trebalo povećati broj pontona, a problem mogu predstavljati i splavovi na pojedinim lokacijama. U nadležnom ministarstvu su saglasni sa uklanjanjem splavova i proširenjem kapaciteta. Dodaju da bezbednodnost plovidbe zavisi od ispravnost broda, posade i propisa i da naša zemlja prati trendove kad je plovidba u pitanju.

Takođe se planira uvođenje hidrometeo stanica, kao i centra koji bi mogao da koordiniše saobraćaj i rešava situacije u realnom vremenu.

Iz ministarstva saopštavaju i da je je plovidba u našoj zemlji bezbedna, daodajući da u našoj zemlji postoje i rečni informacioni sistemi kojima se prati rečni saobraćaj i njegova bezbednost.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.