Kocijančić: Zajednica srpskih opština nije danas bila na dnevnom redu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Sep.2016, 09:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kocijančić: Zajednica srpskih opština nije danas bila na dnevnom redu

Portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančić Tanjugu je rekla da Zajednica srpskih opština nije danas bila na dnevnom redu razgovora, odnosno tehničkog dijaloga u Briselu, i da neće biti tema ove sedmice.

Ona je izjavila je danas da će se predstavnici EU sastati sa Upravljačkim timom za Zajednicu srpskih opština nakon što dalji koraci u formiranju ZSO budu razmotreni u okviru dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

Kocijančić >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je Tanjugu rekla da Zajednica srpskih opština nije danas bila na dnevnom redu razgovora, odnosno tehničkog dijaloga u Briselu, i da neće biti tema ove sedmice.

"EU će se sastati sa Upravljačkim timom i drugim relevantnim učesnicima sa Kosova nakon što se o budućim koracima u uspostavljanju Zajednice srpskih opština bude razgovaralo u Briselu", rekla je Kocijančić.

I ministarka za dijalog u Vladi Kosova danas je demantovala navode da je formirana Upravljačka ekipa koja će raditi na formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) sa srpskom većinom, kako je preneto u medijima.

U izjavi za Koha.net Tahiri je rekla da Evropska unija "nije dozvolila članovima" te grupe da uđu u zgradu gde se održava dijalog delegacija Kosova i Srbije.

"Želim da demantujem vest da je formirana radna grupa i da su je formirali predsednik i premijer Kosova, pošto je takva grupa formirana 2013. godine", rekla je Tahiri.

Ona je kazala da su "sada zamenjena dva člana grupe novim članovima" i to ministra administracije i lokalne samouprave Ljubomira Marića i gradonačelnika Leposavića", objasnivši da je do toga došlo pošto su funkcije koje obavljaju nespojive za članstvo u pripremnoj ekipi za ZSO.

Tahiri je rekla i da nije istinita vest da su pripremnu ekipu sada formirali predsednik Hašim Tači i premijer Isa Mustafa, dodavši da je to već učinilo 2013. godine Ministarstvo lokalne samouprave Kosova.

Ona je rekla da toj ekipi na zahtev kosovske strane nije dozvoljeno da uđu u zgradi gde se održavaju razgovori.

Tahiri je rekla da EU nije dozvolila ulazak u zgradu članovima pripremne ekipe imajući u vidu poziciju zvanične Prištine da neće započeti nijedan korak u ostvarivanju sporazuma o ZSO bez ispunjenja tri zahteva među kojima je i dobijanje međunarodnog telefonskog broja.

Ona je dodala da su među zahtevima i nezavisnost KEDS-a (Službe za distribuciju električne energije) i uklanjanje barikade na mostu u Mitrovici.

Prethodno je Upravljački tim za formiranje ZSO na Kosovu danas u Briselu saopštio da počinje s radom na izradi statuta ZSO i da su članovi tima o tome razgovarali i sa predstavnicima institucija EU.

Četvoročlani tim i njegove stručne grupe sad počinju da rade, izjavio je član tima Dejan Radojković, pošto su to naložili predsednik Kosova Hašim Tači i premijer Isa Mustafa.

U timu su, pored Radojkovića, još troje predstavnika kosovskih Srba, Vinka Radosavljević, Igor Kalamar i Svetislav Durlević.

Marić je rekao novinarima u Briselu da će on koordinirati sve aktivnosti između Upravljačkog tima, ostalih kosovskih ustanova i međunarodne zajednice.

On je kazao da tim konačno ima "političku podršku svih važnih činilaca i da sad može da se bavi stručnim delom posla na izradi statuta ZSO i sprovođenju svih šest tačaka Briselskog sporazuma" vezanih za ZSO i četiri oblasti za koje je ona nadležna.

Marić je naglasio da Upravljački tim za ZSO sad konačno ima i političku podršku Tačija i Mustafe, "što je bitno pošto takva politička podrška ranije nije postojala".

Radojković je novinarima u Briselu preneo zadovoljstvo kosovskih Srba "što je konačnom odlukom predsednika Tačija i premijera Mustafe postupak formiranja ZSO pokrenut sa mrtve tačke".

On je dodao da je o ciljevima stvaranja ZSO četvoročlani tim upoznao u Briselu međunarodnu zajednicu i naglasio da će "kolektivna politička prava kosovskih Srba biti konačno i u punoj meri uspostavljena posle svega što se posle 1999. dešavalo na ovim prostorima".

"Odlukom vlade u Prištini da hitno uspostavi ZSO biće stvoreni i preduslovi za povratak na hiljade Srba u opštinama sa srpskom većinom i drugde na Kosovu, kao i Metohiji koja je tokom ratnih sukoba bila žrtva najbrutalnijeg etničkog čišćenja", naveo je Radojković.

On je dodao da se time pokazuje i ispravnost odluke Srpske liste na Kosovu da uđe u vladu u Prištini, a odlukom o uspostavljanju ZSO počinje i proces vraćanja uzajamnog poverenja.

Radojković je naveo da to treba da dovede do toga da "srpski narod postane potpuno ravnopravan u upravljanju ovom institucijom i donošenju odluka na Kosovu".

U evropskim diplomatskim izvorima je agenciji Beta rečeno da su napori za formiranje i početak rada Upravljačkog tima za ZSO urodili plodom i zahvaljujući zalaganju zvaničnika Evropske komisije i EU.

Ovi izvori su se saglasili i sa ocenom da je "veoma korisna" bila i nedavna poseta američkog potpredsednika Džoa Bajdena Prištini i upozorenje da kosovske vlasti ne mogu očekivati podršku Vašingtona i napredak u evropskim integracijama ako ne pokrenu izradu statuta ZSO i reše pitanje demarkacije granice s Crnom Gorom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.