Izvor: Blic, 16.Dec.2017, 20:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KOMBINATORIKA OPOZICIJE PRED IZBORE Đilas sutra s Jankovićem, DS ga odbio

Bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas sutra će se sastati s liderom Pokreta slobodnih građana Sašom Jankovićem i time zvanično započeti razgovore o koaliciji za izbore u Beogradu.

Đilas, kako navodi izvor "Blica", sem na podršku PSG, Levice Srbije i Pokreta za preokret, može da računa i na lidera Nove Srbije Velimira Ilića.

- Njih dvojica su se videli pre dva dana, i Ilić mu je ponudio pomoć za izbore u prestonici. Nekadašnji šef demokrata planira >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da pozove sve stranke opozicije na razgovor. Takođe, namera mu je i da se još jednom vidi sa liderom DS Draganom Šutanovcem, sa kojim se susreo pre nekoliko dana. Što se tiče Jeremića, Đilas čeka da se bivši šef diplomatije vrati iz Amerike i da sednu za sto, a planiran je i susret sa Tadićem - navodi naš sagovornik.

Jeremić mekšeg srca

Kada je objavio da će biti kandidat za prvog čoveka prestonice, Đilas je rekao da "još ima vremena da bude kandidat jedne kolone", u kojoj bi "trebalo da budu svi koji smatraju da se sada grad vodi loše i koji neće sutra da uđu u koaliciju sa SNS". Za sada je najspornija najjača opoziciona stranka, DS.

Šutanovac je juče rekao da će DS imati svog kandidata za gradonačelnika Beograda, kao i da "ne postoji verovatnoća" da će podržati bilo koga drugog.

- Jedino je celoshodno za opoziciju da se formira socijaldemokratska grupacija stranaka za predstojeće gradske izbore. Beogradski izbori su prvi korak u menjanju ovog lošeg režima i bilo bi dobro da napravimo koaliciju koja bi sa jasnom političkom orijentacijom nastupila na njima, a možda i na parlamentarnim izborima - kazao je lider DS-a.

Mekšeg stava je, prema nezvaničnim saznanjima, Jeremićeva Narodna stranka, koja je blizu odluke da podrži Đilasa. To je juče nagovestio i bivši šef diplomatije.

- Nismo odlučili koga ćemo podržati, voleli bismo da zajednička lista opozicije bude što šira i da bude zajednički kandidat. Odluka će biti doneta u demokratskoj proceduri i u skladu sa statutom Narodne stranke - kazao je on.

Imajući u vidu trzavice između Jeremića i Đilasa, dok je Đilas bio na čelu DS, postavlja se pitanje da li su one smetnja dogovoru, ali Jeremić kaže da sujete treba ostaviti po strani.

- Đilas me je izbacio iz DS, ali ličnim sujetama nema mesta i više je nego jasno da je moguća pobeda u Beogradu. Ako dođe do jedinstvenog nastupa, vlast ostaje u manjini i to je smrtna presuda za režim, jer ne može da podnese bilo kakav poraz. Ukoliko izgube jedne izbore, cela Srbija biće slobodna za manje od godinu dana. Zato bi trebalo ići racionalno i zajednički, a sujete ostaviti po strani - savetovao je bivši šef diplomatije.

Šta kaže Tadić

Za ujedinjenje opozicije je i lider SDS Boris Tadić, koji za "Blic" kaže da će učiniti sve da do toga i dođe, ali da će se tek tada izjasniti oko kandidata za gradonačelnika.

- Naš stav je sve vreme isti, a to je da je ujedinjenje opozicije jedina šansa za smenu ove vlasti. To je potvrđeno na svim izborima od 2012. i zato će SDS i ovaj put uložiti maksimalne napore da dođe do tog ujedinjenja. Bez obzira na najavljene kandidature, i dalje smatram da je prvo neophodno dogovoriti se kako opozicija izlazi na ove izbore, a tek onda govoriti o kandidatu. Što se tiče konkretno Đilasovog poziva na ujedinjenje, potrebno je razjasniti da li on poziva na ujedinjenje opozicije oko jednog možda i nekog drugog kandidata ili isključivo oko svoje kandidature. Upravo zato sve vreme govorim da se prvo opozicija ujedini, a tek onda izađe sa kandidatom - napominje Tadić.

On dodaje i da "ne možete da se kandidujete, a onda da pozivate na ujedinjenje".

- Od trenutka kada ste se kandidovali vi u stvari pozivate da se podrži vaša kandidatura ma kako to nazvali i to mora biti jasno. To, međutim, ne vodi ujedinjenju opozicije i to smo videli na poslednjim predsedničkim izborima. Tek kada budu završeni razgovori unutar opozicije i kada bude jasno na koji način i u koliko kolona izlazi opozicija na ove izbore, SDS će se izjasniti kog kandidata podržava ili predlaže. Najbolje bi bilo da podržimo zajedničkog, ali ako se i ovaj put ne postigne dogovor unutar opozicije, što koristi samo Vučiću, SDS će izaći sa sopstvenim kandidatom. I zato smo mi za dogovor, ali i poštovanje procedure koja do njega dovodi - kaže Tadić.

Jovanović: Nećemo podržati Đilasa

LDP neće podržati kandidaturu Dragana Đilasa i na izbore će izaći sa svojim planom i programom, rekao je lider te partije Čedomir Jovanović.

On je rekao da svako ima pravo da se kandiduje, da je Đilas političar sa iskustvom, ali da ni ranije, a ni sada njih dvojica nisu istomišljenici u tolikoj meri da bi Đilasu dao podršku.

- Program Đilasa, Jankovića i Jeremića nije ono sa čim mogu da se složim, jer je to samo konfrontacija sa Vučićem i SNS-om, a LDP želi suštinske premene načina vođenja grada, javnih preduzeća... - zaključio je on.

Šapić: Svako ima pravo da se kandiduje

Jedan od retkih koji nisu prokomentarisali povratak Đilasa na političku scenu je aktuelni predsednik Novog Beograda Aleksandar Šapić, koji će takođe trčati trku za Beograd.

- Svako ima pravo da se kandiduje. Ovo je slobodna zemlja - bilo je sve što je tim povodom rekao Šapić.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.