Jeremić razgovarao sa zamenikom državnog sekretara SAD

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Apr.2009, 22:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić razgovarao sa zamenikom državnog sekretara SAD

VAŠINGTON - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić sastao se, u okviru radne posete SAD, sa zamenikom američkog državnog sekretara Džejmsom Štajnbergom s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima dveju zemalja, unapređenju ekonomske saradnje i pitanju Kosova.

Posle sastanka u Stejt departmentu šef srpske diplomatije rekao je da su u razgovoru sa Štajnbergom identifikovana polja gde postoji potpuna saglasnost između SAD i Srbije - a to je da Srbija i Balkan treba >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da budu integrisani u EU i da nastave sa daljim razvojem.

Srpski ministar je, takođe, naveo da odnos zvaničnog Vašingtona prema nezavisnosti Kosova i Metohije ostaje kamen spoticanja.

Američka delegacija u Beogradu

Jeremić je najavio da će sredinom maja u Beograd doputovati visoka američka delegacija, ne precizirajući o kome se tačno radi.

Srpski ministar spoljnih poslova ocenio je da još uvek postoji dosta prostora za ekonomsku saradnju Beograda i Vašingtona i pored svetske ekonomske krize.

Posle ovog sastanka Jeremić će u Beloj kući razgovarati sa savetnikom američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Entonijem Blinkenom.

Jeremićevi današnji sastanci predstavljaju prvi kontakt jednog zvaničnika Srbije sa predstavnicima nove američke administracije.

Šef srpske diploamtije će, takođe, imati i veliki broj sastanaka u Kongresu SAD, među kojima i sa predsednicima Komiteta za Evropu u Senatu i Predstavničkom domu, Džini Šahin i Robertom Vekslerom, kao i sa drugim uticajnim članovima.

Prvi kontakti sa novom administracijom

"Ovo je prvi put da imamo kontante na visokom nivou sa američkom administracijom od kada je Barak Obama izabran za predsednika SAD. Od izuzetne je važnosti da uspostavimo dijalog sa novom američkom administracijom. Za svaku zemlju na svetu je važno da ima dijalog sa SAD", rekao je Jeremić.

On je konstatovao da su bilateralni odnosi Srbije i SAD došli prošle godine u tešku fazu, zbog Kosova.

"Tu ima dubokih razmimoilaženja. Ne očekujem da će ta stvar biti zatvorena u bliskoj budućnosti, ali na nama je da pokušamo da ostvarimo punu saradnju po svim drugim pitanjima. Ima mnogo mesta na kojima SAD i Srbija mogu i treba da sarađuju, pre svega kada je reč o miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu", izjavio je Jeremić za agenciju Fonet.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.