Jeremić: Rusija podržava Srbiju u UN, priznavanje Kosova se zaustavlja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Avg.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Rusija podržava Srbiju u UN, priznavanje Kosova se zaustavlja

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je da će Rusija nastaviti da podržava Srbiju u vezi Kosova i Metohije, uključujući i predlog rezolucije kojom Srbija traži od Generalne skupštine UN da zatraži mišljenje Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti pokrajine.

Rusija nastavlja da podržava Srbiju, uključujući i predlog rezolucije koji smo podneli, i neće biti nikakvih promena u ruskom stavu, što je potvrđeno u razgovoru >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koji sam imao sa ruskim predstavnicima u UN tokom boravka u Njujorku, rekao je Jeremić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

"Očekivanja našeg pravnog tima je da krajnje mišljenje Međunarodnog suda pravde ne može biti da je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova u skladu sa međunarodnim pravom", rekao je Jeremić, koji je u petak u Njujorku, u sedištu UN, Generalnoj skupštini predao predlog rezolucije.

Šef srpske diplomatije je rekao da, ako inicijativa Srbije bude uspešna, kratkoročno gledano možemo da očekujemo da proces priznavanja Kosova bude gotovo obustavljen.

Upitan kako će Srbija reagovati na sutrašnje potpisivanje memoranduma o razumevanju Euleksa i UNMIK-a, Jeremić je rekao da je tokom posete Njujorku zvaničnicima UN ponovo preneo neslaganje Srbije sa procesom preustrojstva UNMIK-a.

" Svoje neslaganje i neslaganje Srbije s tim gestom juče sam u Njujorku preneo zameniku generalnog sekretara UN", rekao je Jeremić.

On je u petak u UN predao zahtev da se od Međunarodnog suda pravde zatraži da se izjasni o legalnosti nezavisnosti Kosova.

Ministar je rekao da je proces rekonfiguracije UNMIK-a počeo "na način na koji nije treblao da se desi", odnosno "bez saglasnosti svih zainteresovnaih strana i bez eksplicitne podrške Saveta bezbednosti

UN".

"Mislimo da je to izuzetno velika greška", rekao je on i dodao da je to ponovio u razgovoru sa zamenikom generalnog sekretara UN.

Jeremić je naveo da je u UN izneo očekivanje da se taj proce neće završiti bez punog učescća Srbije i podrške Saveta bezbednosti UN.

On je dodao da očekuje da se u narednim danima i nedeljama nastave pregovori sa UNMIK-om i da će taj procest dovesti do sporazuma koji će biti "eksplicitno potvrđen u Savetu bezbednosti UN i time dobiti

punu međunarodnu pravnu legalnost

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Podrška Rusije

Izvor: RTV Pink, 17.Avg.2008

.Jeremić: Rusija će podržati predlog rezolucije Srbije. . . Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je da će Rusija nastaviti da podržava Srbiju u vezi Kosova i Metohije, uključujući i predlog rezolucije kojom Srbija traži od Generalne skupštine UN da zatraži mišljenje Međunarodnog...

Nastavak na RTV Pink...

Rusija i Evropa gledaju samo sopstveni interes

Izvor: Glas javnosti, 18.Avg.2008, 07:37

Događaji u Osetiji Rusiju su doveli na zapadno stanovište, pa sada tvrdi da niko nema pravo da natera Osetiju i Abhaziju da ostanu u Gruziji. Teško je zamisliti da bi UN ili SB mogli tvrdo da stanu na poziciju teritorijalne celovitosti Gruzije, a da pri tom kažu da to samo za Srbiju ne važi. Bojim...

Nastavak na Glas javnosti...

Sledi borba za podršku u UN

Izvor: Blic, 18.Avg.2008

Srbiji predstoji teška borba za dobijanje većine u Generalnoj skupštini UN za inicijativu da se o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova izjasni Međunarodni sud pravde, izjavio je ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić po povratka iz Njujorka gde je u petak u sedištu UN predao zahtev Srbije...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.