Jadranka Joksimović na Salcburškom evropskom samitu: Austrija pokazala poštovanje prema Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Sep.2021, 07:41

Jadranka Joksimović na Salcburškom evropskom samitu: Austrija pokazala poštovanje prema Srbiji

Ministar za evrointegracije Jadranka Joksimović razgovaraće danas u Salcbrugu sa komesarom za budžet i administaciju Johanesom Hanom.

Bilateralni sastanak Joksimović i Hana biće održan u okviru 17. Salcburškog evropskog samita, čiji je jedan od šest foruma bio posvećenom Zapadnom Balkanu, a na kojem je ministar naglasila da je u procesu proširenja previše geopolitike a premalo zajedničke vizije.

"U procesu proširenja Zapadnog Balkana previše je priče o >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << geopolitici i ceo proces je deo igre moći ko će preuzeti dominaciju, a ne vrednosti ideje Evrope koja treba da bude mirna, stabilna i time jača", rekla je ministar koja danas završava radnu posetu Austriji.

Ministarka za evropska pitanja i Ustav Karolina Edštadler sa kojom se Joksimović takođe sastala ponovila je podršku Austrije evropskom putu Srbije kao i u realizaciji planiranih koraka do kraja slovenačkog predsedavanja EU.

Ministar Joksimović imala je bilateralni sastanak i sa osnivačem Instituta evropskih regiona Francom Šauzbergerom organizatorom Samita čiji su pokrovitelji između ostalog austrijski predsednik Aleksandar van der Belen i kancelar Sebastijam Kurc kao i predsednica Evropske komisije Urusla fon der Lajen.

Priština odbila da učestvuje zbog "zvezdice"

Na juče održani forum o Zapadnom Balkanu - bila je pozvana balkanska šestorka, ali je Kosovo, kako je saopštio organizator Samita odustalo zbog predstavljanja u statusno neutralnom formatu.

Joksimović je tim povodom ocenila da je i taj važan skup čiji je cilj bio da da odgovore da li je politika proširenja - "ćorsokak ili treba da bude brza traka", i pita zemlje kandidate za probleme i mogućnosti na putu evrointegracija, pokazao potpunu nekonstruktivnost Prištine.

"Zadovoljna sam što su domaćini Austrijanci na insistiranje Prištine da se zvezdica ukloni pokazali poštovanje prema Srbiji i doslednost za dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova sa zvezdicom", rekla je ministar.

Priština je odlukom da ne dođe na Samit potvrdila potpunu nespremnost čak i za razmenu mišljenja, da ne govorimo o tome što krše sve sporazume, rekla je Joksimović i dodala da je na Samitu nesumnjivo prepoznatao i da problem u Briselskom dijalogu nije isprovociran sa naše strane.

Samit je, kako kaže, bio prilika i da predstavi šta sve Srbija radi u reformskom procesu, šta se dešava u regionu i da naglasi da Srbija ne stoji.

"Mi ne stojimo, reforme u Srbiji ne stoje, proceduralno proces proširenja stoji za ceo Balkan", rekla je Joksimović i naglasila da su poruke izazvale interesovanje i da je Samit bio prilika da kaže čemu se Srbija nada do kraja slovenačkog predsedavanja i da veruje da bi do tada trebalo da napravi značajan pomak.

Spremni smo za dva klastera, za izveštaj o napretku u oktobru, ali smo svesni i da postoje zemlje koje mogu da kažu, da ima napretka ali oni nisu sada skloni konkretnim koracima, a to je, kako je ocenila pitanje kredibiliteta EU.

"Bitno je da svi sada vide, posebno prijatelji proširenja, a Austrija spada u tu grupu, da se ništa konkretno ne dešava u procesnom smislu, ne samo kada je reč o Srbiji", naglasila je Joksimović i dodala da je učesnicima Samita prenela sve šta je Srbija preduzela u skladu sa novom metodologijom, te da kao resorni ministar ne oseća "nijednu trunku neke frustracije zato što Srbija nije nešto uradila".

Dodala je da su u reformske procese bili uključeni svi od predsednika i premijera do ministara kako bi Srbija bila spremna za otvaranje klastera tri i četiri.

Prema njenim rečima, sada je trenutak koji su partneri Srbije prepoznali da se vidi gde proces stoji.

"Kod nas ne stoji, mi radimo, nemam osećaj da proces stoji sa aspekta onoga što mi radimo a zaista se usporio i zaista smatram da je veoma važno da je pokrenuta tema proširenja Zapadnog Balkana i zbog nas ali i zbog Severne Makedonije i Albanije", rekla je ona na Samitu tokom koga se moglo više puta čuti, od organizatora i austrijskih zvaničnika, da će zemlje ZB ako uskoro ne dođe do nekog vidnog pomaka u procesu EU integracija početi da traže alternativu.

Joksimović je razgovore i učešće na Samitu iskoristila i da predstavi i činjenicu da je Srbija jedna od retkih zemalja, možda i u Evropi, koja se na otporan način suočila sa pandemijom i u ekonomskom smislu.

Pokazali smo da smo članica EU da ne bi bili ni najsiromašniji ni u najgoroj poziciji i dokazali da bismo bili funkcionalan partner, rekla je Joksimović i naglasila da je Srbija tu kada je reč i o migrantskoj krizi, kada treba da se dele problemi. Zato, kako je naglasila nije dobro da se postavlja pitanje kada želimo da učestvujemo na Konferenciji o budućnosti Evrope da nismo članica.

Nakon foruma o Zapadnom Balkanu komesar Han održao je zajednički sastanak sa svim učesnicima foruma.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.