Izmena zakona o finansiranju političkih stranaka: Šta stoji u nacrtu?

Izvor: B92, 03.Okt.2019, 16:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izmena zakona o finansiranju političkih stranaka: Šta stoji u nacrtu?

Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih aktivnosti objavljen je internet stranici Ministarstva finansija Srbije.

Nacrt zakona je od danas u javnoj raspravi, saopštila je Vlada posle svoje sednice.

Cilj Nacrta zakona, koji je izradilo Ministarstvo finansija na predlog Radne grupe za saradnju sa OEBS i Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava, jeste pojačavanje odgovornosti političkih subjekata, učesnika izbora, kada je reč >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o korišćenju i raspolaganju javnim resursima, kao i jačanju ovlašćenja Agencije za borbu protiv korupcije u pogledu sankcionisanja onih političkih subjekata koji ne poštuju odredbe zakona u izbornoj kampanji.

Ovo je jedna u nizu aktivnost koje Vlada Srbije preduzima za unapređenje izbornog procesa.

Suština navedenih izmena ogleda se u zabrani korišćenja sredstva iz budžeta Republike Srbije, odnosno lokalnih budžeta, uključujući službene prostorije, vozila, veb sajtove i inventare državnih, pokrajinskih i lokalnih organa, javnih ustanova i javnih preduzeća, za potrebe izbornih kampanja.

Politički subjekt može da koristi za izbornu kamanju prostorije i usluge državnih organa ukoliko su te prostorije i usluge dostupne pod jednakim uslovima svim političkim subjektima, odnosno učesnicima izbora.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.