Izvor: B92, 27.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izgubljena pozicija u organizaciji

Beograd -- Erhard Busek kaže da više nema mogućnosti da Srbija dobije mesto generalnog sekretara budućeg Saveta za regionalnu saradnju.

Specijalni koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope rekao je da će to mesto dobiti hrvatski kandidat Hidajet Biščević. Busek je tako odgovorio na novinarsko pitanje o prestižnom mestu generalnog sekretara Saveta za regionalnu saradnju, koji će naslediti Pakt za stabilnost jugoistočne Evrope.

Busek je, na promociji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svoje knjige "Otvorena kapija ka istoku", podsetio da je Srbija prvobitno za to mesto predložila funkcionera Pakta stabilnosti Gorana Svilanovića, koji je, kako je rekao, na "evropskom nivou imao veliko odobravanje".

Međutim, njegovu kandidaturu Beograd je povukao i predložio Milana Simurdića, koji "zapravo nije imao nikakve veze sa Paktom stabilnosti".

Diplomatski izvori u Beogradu rekli su Beti da među zemljama regiona postoji visok stepen saglasnosti da za generalnog sekretara bude izabran Hidajet Bišćević, ali da procedura još nije završena i da su konsultacije u toku.

Obavešteni izvori u Zagrebu takođe su potvrdili Beti da su politički direktori zemalja članica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi na sastanku održanom u sredu razmatrali kandidate za generalnog sekretara, pri čemu su prihvaćene prijave Hrvatske i Srbije, ali da konačna odluka još nije doneta.

Na sastanku najavljenom za 9. maj u Zagrebu politički direktori će još jednom razgovarati o kandidatima, a o rezultatima svojih razgovora i eventualnim preporukama informisaće ministre spoljnih poslova svojih zemalja koji će već dan kasnije, 10. maja, takođe u Zagrebu, doneti odluku o novom generalnom sekretaru.

Njegovo imenovanje potom će i formalno biti potvrđeno na 10. sastanku predsednika država i vlada Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi 11. maja u Zagrebu, kada će i zvanično biti osnovan Savet za regionalnu saradnju i kada će biti doneta odluka i o budućem sedištu Saveta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.