Izborni put DJB - od 16 poslanika, knjiga spala na dva slova

Izvor: N1 televizija, 12.Nov.2018, 20:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izborni put DJB - od 16 poslanika, knjiga spala na dva slova

Šta se događa sa pokretom "Dosta je bilo" - pitaju se svi koji prate politički život u Srbiji. Od početnih 16, "Dosta je bilo" u ovom trenutku broji svega dvoje poslanika u Skupštini - Sašu Radulovića i Branku Stamenković.

Izvor: N1

Međutim, ako je verovati najavama, mandate će narednih dana vratiti Dušan Pavlović, Jasmina Nikolić i Ratko Jankov, te će DJB imati poslanički klub, mada, jedva.

Posle izbora pre dve i po godine u skupštinskim klupama >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << je sedelo 16 poslanika DJB. Na konferencijama za medije često su nastupali zajedno - prvi problemi - u vidu troje poslanika koji su ih napustili dešavaju se već početkom 2017 - odlaze Sonja Pavlović, Aleksandra Čabraja i Jovan Jovanović.

"Smatramo da je propušten trenutak da se, kako je bilo najavljeno, na talasu entuzijazma posle odličnih izbornih rezultata, napravi politička partija jasnog profila", rekao je Jovan Jovanović, bivši član "Dosta je bilo" 20. februara 2017.

 Entuzijazam potom polako napušta i ostale... Posle beogradskih izbora, iz pokreta odlazi i Ljupka Mihajlovska, a potom i Miloš Bošković.

Samo dve nedelje kasnije - kreće talas - što izbacivanja što napuštanja. Vladimir Đurić, Nenad Božić i Aleksandar Stevanović nestaju iz članstva na sada već čuvenoj "whatsapp sednici".

"Da se nešto događa saznali smo tako što smo odjednom pobrisani iz nekih ranijih četova u udruženju", rekao je Vladimir Đurić, bivši član "Dosta je bilo" 29. marta 2018.

Za njima kreće i Tatjana Macura, koja sa prethodno izbačenim kolegama pravi novu poslaničku grupu "Slobodni poslanici". Na unutarstranačkim izborima Branislav Mihajlović postaje novi predsednik, ali ne zadugo - prošle nedelje je smenjen, što je dovelo do drugog talasa i odlaska Ane Stevanović, Jasmine Nikolić, Dušana Pavlovića i Ratka Jankova.

"Pritisci su permanentno bili, permanentno na sve nas, to je neverovatno. Verujte mi, dok se ovo nije desilo, pre dve tri nedelje u našoj stranci, ja sam mislio da je to moguće samo u SNS-u. Saša Radulović je u suštini jedan apsolutista koji se ne razlikuje mnogo od Aleksandra Vučića. On je držao finansije kojima ja nisam upravljao, maltene su mi bile vezane ruke. Kada sam se odupreo, kada nisam hteo da budem fikus - normalno je da je organizovan progon", rekao je bivši predsednik "Dosta je bilo" Branislav Mihajlović.

On dodaje da je procedura za njegovo razrešenje bila potpuno vanstatutarna, mimo svih pravila.

"Opet su na whatsappu sazvali sednicu glavnog odbora, to je uradilla tada moja zamenica Branka Stamenković. Glasano je unapred, bez mog izjašnjavanja, preko nekih glasačkih listića, navodno je dve trećine delegata glasalo za moje razrešenje. Kompletna procedura mog razrešenja je dovela do sudule situacije - doneli su odluku bez prilike da se ja izjasnim. Atmosfera linča i progona je stvorena. Odmah potom tog sramnog izjašnjavanja, podneo sam ostavku i više nisam član DJB-a", kaže on i dodaje da su i ostali satanizovani i da im se, kako kaže, priprema kampanja blaćenja.

"Pre koliko dana je Saša Radulović na sastanku u stranci izjavio da smo nas petoro prodali mandate Srpskoj naprednoj stranci, stavlja nam metu na čelo. Ja mandat nisam vratio, za sada ćemo Ana Stevanović i ja delovati samostalno. Imam informacije da Saša Radulović priprema kampanju blaćenja i satanizacije i normalno je da je troje poslanika odlučilo da vrate mandate, ne žele da učestvuju u tom blatu koje nam sprema".

Nova predsednica "Dosta je bilo", Branka Stamenković, koja je jedina ostala uz Sašu Radulovića od poslanika demantuje Mihajlovića - umesto fikusom, naziva ga orhidejom.

"Mihajlović je svih šest meseci svog predsednikovanja DJB-om samostalno donosio odluke i upravljao finansijama, i to krajnje samovoljno i apsolutistički, mimo Statuta i potrebnih odluka celog predsedništva i Glavnog odbora. Fikus nije bio, bio je orhideja koja je stalno očekivala da joj svi ostali zalivaju sujetu na dnevnom nivou. "Ja sam tvoj predsednik i naređujem ti da me slušaš!" Liči li Vam to na fikusa ili na orhideju?", kaže ona.

I tako je Dosta je bilo ostao bez poslaničkog kluba za koji je potrebno petoro poslanika, ali ne zadugo, troje iz poslednjeg talasa najavljuju da će vratiti mandate jer su, kažu, izloženi linču na društvenim mrežama. Filmskim rečnikom rečeno - saga se nastavlja.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Sreća izborne noći DJB nije dugo trajala

Izvor: N1 televizija, 12.Nov.2018

Šta se događa sa pokretom "Dosta je bilo" - pitaju se svi koji prate politički život u Srbiji. Od početnih 16, "Dosta je bilo" u ovom trenutku broji svega dvoje poslanika u Skupštini - Sašu Radulovića i Branku Stamenković...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.