Iran: Izrael tajno razvija nulearno oružje

Izvor: Vostok.rs, 28.Sep.2018, 08:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran: Izrael tajno razvija nulearno oružje

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif je pozvao Tel Aviv da obelodani svoj "ilegalni program nuklearnog naoružanja", nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanijahu saopštio o tajnom "atomskom skladištu" u Iranu.

"Umetnički šou neće sakriti činjenicu da je Izrael jedini režim u našem regionu sa tajnim i neprijavljenim programom nuklearnog naoružanja, uključujući i pravi nuklearni arsenal. Vreme je da Izrael prizna i obelodani svoj ilegalni program nuklearnog oružja međunarodnim inspektorima", saopštio je Zarif.
No arts & craft show will ever obfuscate that Israel is only regime in our region with a *secret* and *undeclared* nuclear weapons program - including an *actual atomic arsenal*. Time for Israel to fess up and open its illegal nuclear weapons program to international inspectors.
— Javad Zarif (@JZarif) September 27, 2018
Tokom govora na Generalnoj skupštini UN-a, Netanijahu je saopštio o tajnom skladištu sa tonama nuklearne opreme i materijala, a koje je prema njegovim rečima, otkrila obaveštajna služba jevrejske države u Iranu. Da bi potkrepio svoje tvrdnje, premijer je pokazao satelitske snimke i fotografiju zida sa čeličnim vratima.

Unutra se, kako je rekao, čuva najmanje 15 kontejnera ukupne težine koja može da dostigne i do 300 tona. Objekat se nalazi blizu mesta gde se nalazi arhiva iranskog nuklearnog programa, a koja je tajno uzeta i iznesena iz zemlje od strane izraelske obaveštajne službe, objasnio je Netanijahu. On je takođe pozvao Međunarodnu organizaciju za atomsku energiju da odmah izvrši inspekciju u toj oblasti.

Odnosi između Izraela i Irana ostali su napeti još od 1979. godine, kada je srušena monarhija u Teheranu. Kontradikcije su verske, političke i ekonomske prirode. Teheran je nezadovoljan jevrejskom okupacijom islamskih teritorija, a tvrdnje Tel Aviva prvenstveno su povezane sa takozvanom iranskom nuklearnom pretnjom. Izrael je više puta izneo mogućnost rata između dve zemlje.
  

 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Netanjahu optužuje Iran, Teheran replicira

Izvor: RTS, 28.Sep.2018

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu optužio je na zasedanju Generalne skupštine UN Iran da poseduje "tajna atomska skladišta" u okolini prestonice, uprkos sporazumu sa svetskim silama iz 2015. godine. Iranski šef diplomatije Muhamed Džavad Zarif je za Netanjahuovu "prezentaciju" rekao da...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.